Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Besparen op uw inboedelverzekering
04-06-2013
•
leestijd 5 minuten
•
84 keer bekeken
•
De premies voor inboedelverzekeringen zijn het afgelopen jaar hard gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Moneyview. Ten opzichte van 2012 is de premie met gemiddeld 3,5 procent gestegen. Als de stijging van de assurantiebelasting ook wordt meegenomen in deze berekening, komt de prijsstijging van inboedelverzekeringen zelfs uit op ongeveer 14 procent. Rede te meer dus om eens kritisch te bekijken hoe u kunt besparen op uw inboedelverzekering. In dit artikel vindt u enkele handige tips.
Regelmatig vergelijken
Gaat u voor het eerst een inboedelverzekering afsluiten? Dan loont het zeker de moeite om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste inboedelverzekering kan immers al snel enkele honderden euro’s per jaar bedragen.
Premie kan per jaar verschillen
U kunt niet alleen op een nieuwe inboedelverzekering geld besparen door goed te vergelijken. Ook wanneer u al een inboedelverzekering heeft, blijft het verstandig om deze elk jaar kritisch tegen het licht te houden. De premies van inboedelverzekeringen veranderen elk jaar. Sommige premies stijgen en andere dalen. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat als u de goedkoopste inboedelverzekering afsluit, deze volgend jaar niet meer de goedkoopste is. Ga dus jaarlijks na of uw inboedelverzekering nog steeds voordelig is en stap over indien nodig.
Past de verzekering bij mij?
Maar het draait bij een inboedelverzekering natuurlijk niet alleen om de premie. Het is minstens zo belangrijk dat de dekking van de verzekering bij uw situatie past. Een dekking tegen diefstal van tuinmeubilair is bijvoorbeeld niet echt relevant als u op de vierde etage van een appartementencomplex woont. Andersom geldt natuurlijk dat als u in een woonhuis woont en een dure tuinset heeft aangeschaft, het belangrijk is om te controleren of u daar wel goed voor bent verzekerd. In de voorwaarden van de inboedelverzekering kunt u vinden waar u allemaal voor bent verzekerd. Zo kunt u controleren of de dekking voor u niet te beperkt of juist te uitgebreid is.
Eerste informeren, dan beslissen
Constateert u dat de dekking te beperkt is, dan kunt u bij de verzekeraar informeren welke uitbreidingen er mogelijk zijn. Andersom kunt u bij een te uitgebreide verzekering ook overleggen met de verzekeraar of de dekking een tandje teruggeschroefd kan worden.
Tip !
Informeer in deze gevallen eerst bij uw verzekeraar wat de mogelijkheden zijn en wat het gaat kosten, maar neem nog niet direct een beslissing! Het is verstandig om ook bij andere verzekeraars na te gaan wat u bij hen betaalt voor de gewenste dekking. Wellicht bent u goedkoper uit als u overstapt naar een andere verzekeraar.
Eigen risico verhogen?
Bij alle inboedelverzekeringen geldt een eigen risico. Dit is een bedrag tot welke u per schadegeval de schade zelf moet betalen. Bij veel verzekeraars is het mogelijk dit eigen risico te verhogen in ruil voor een korting op de premie. Zeker als u vrijwel nooit schade heeft aan uw inboedel of als u nauwelijks dure spullen in huis heeft staan, kan het lonen om het eigen risico te verhogen. Houd er wel rekening mee dat een hoger eigen risico betekent dat u bij schade een hoger bedrag zelf moet betalen.
Voorkom onderverzekering!
Daarnaast kunt u veel geld besparen op de inboedelverzekering door te zorgen dat het bedrag waarvoor u verzekerd bent overeenkomt met de waarde van de inboedel. Als u voor een lager bedrag bent verzekerd, krijgt u bij schade namelijk niet het volledige schadebedrag vergoed. De verzekeraar kijkt voor hoeveel procent van de werkelijke inboedelwaarde u bent verzekerd en dat percentage van het schadebedrag kunt u vergoed krijgen.
Inboedelwaardemeter
Voor een te laag bedrag verzekerd zijn, wordt onderverzekering genoemd. U kunt dit voorkomen door bij het afsluiten van de verzekering gebruik te maken van de inboedelwaardemeter die de verzekeraar aanbiedt. Hiermee wordt de waarde van de inboedel nauwkeurig bepaald en veel verzekeraars bieden een garantie tegen onderverzekering als u deze waardemeter gebruikt. Dit betekent dat de verzekeraar bij schade nooit een beroep zal doen op onderverzekering en dat u dus altijd het volledige bedrag krijgt uitgekeerd. Voorwaarde hierbij is wel dat de gegevens die u verstrekt op waarheid berusten.
Wijzigingen op tijd doorgeven
Omdat de waarde van uw inboedel tussentijds kan veranderen, is het belangrijk om de inboedelwaarde om de paar jaar opnieuw te laten vaststellen. Ook bij grote wijzigingen is dit verstandig. Koopt u bijvoorbeeld nieuwe meubels, dan is de waarde van de inboedel daarna vaak hoger geworden. Andersom geldt dat als uw kinderen uit huis gaan en de spullen meenemen die op hun kamers stonden, de inboedelwaarde kan zijn gedaald. Door de inboedelwaarde regelmatig te laten bijstellen voorkomt u dat u onderverzekerd raakt of onnodig teveel betaalt voor de verzekering.
Combineren met opstalverzekering?
Woont u in een koophuis? Dan kan het voordelig zijn om de inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als bij welke u de opstalverzekering voor uw woning heeft afgesloten. Veel verzekeraars geven namelijk korting als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Daarnaast kan het administratief erg gemakkelijk zijn om beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar te hebben lopen. Wanneer u schade krijgt aan zowel uw woning als uw inboedel hoeft u dit slechts met één verzekeraar af te handelen.
Let op:
een pakket met meerdere verzekeringen hoeft niet per sé de voordeligste optie te zijn. Een verzekeraar die een goedkope inboedelverzekering aanbiedt, heeft niet altijd ook de goedkoopste opstalverzekering. Om goed te beoordelen of het combineren van de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde aanbieder aantrekkelijk is, kunt u het beste eerst berekenen bij welke verzekeraar u de goedkoopste combinatie kunt afsluiten. Vervolgens kunt u kijken hoeveel de goedkoopste inboedelverzekering en de goedkoopste opstalverzekering kosten bij afzonderlijke aanbieders. Door de laagste premies bij elkaar op te tellen ziet u direct wat goedkoper is: de combinatie of beide verzekeringen los afsluiten. Vergelijkingssites kunnen bij deze berekening een handig hulpmiddel zijn.
Extra veiligheidsmaatregelen nemen
Door uw woning goed te beveiligen tegen inbraak en bijvoorbeeld de nodige brandveiligheidsmaatregelen te nemen, maakt u niet alleen de kans kleiner dat u schade krijgt aan uw inboedel, maar kunt u ook besparen op de inboedelverzekering. Als u voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen kunt u via een erkend keuringsbedrijf een Politiekeurmerk Veilig Wonen of een BORG- certificaat aanvragen. Als u deze documenten kunt overleggen aan uw verzekeraar krijgt u vaak een korting op de premie. De verzekeraar heeft er immers ook baat bij als u minder snel schade krijgt aan uw inboedel. De korting die u kunt krijgen kan oplopen tot wel 10 procent van de premie.
Amanda Bulthuis
Voor meer artikelen uit de financiële wereld, klik
hier
.