Abonnementen, boetes, paspoort en OV
31-12-2010
• leestijd 2 minuten
Heeft u nog een strippenkaart? Maak dan de strippen die u nog heeft maar op, want in 2011 verdwijnt de strippenkaart. Het paspoort wordt vernieuwd, verkeersboetes verhoogd. En hoe zit het precies met het stilzwijgend doorlopen van abonnementen?
Nieuw paspoort in 2011
Nederland krijgt in oktober 2011 een nieuw model paspoort. Dat zal nog beter bestand moeten zijn tegen misbruik en vervalsing. Het huidige paspoort, met een chip waarop onder meer vingerafdrukken staan, dateert van 2006. Volgens staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) is het nodig het document te blijven vernieuwen. Ze noemt beveiliging "een 'ratrace' waarbij continu vernieuwing nodig is om vervalsers/fraudeurs voor te blijven."
Strippenkaart in april 2011 overal afgeschaft
De strippenkaart is in april 2011 nergens meer in Nederland geldig. De strippenkaart wordt dan landelijk vervangen door de ov-chipkaart.
Behalve in de regio's Rotterdam en Amsterdam kan de strippenkaart nog in het hele land gebruikt worden. In Groningen, Drenthe en Limburg is de chipkaart nog niet geïntroduceerd en is strippenkaart nog steeds de norm. U kunt
op deze pagina
vinden waar u inmiddels de OV-chipkaart kunt gebruiken.
Verkeersboetes met 15 procent omhoog
De verkeersboetes gaan met ingang van 2011 met 15 procent omhoog. Het demissionaire kabinet, dat hiermee miljoenen euro's extra wil ophalen, heeft dat besloten.
De verhoging geldt voor alle overtredingen. Vooral mensen die door rood rijden, of te hard rijden, of met alcohol achter het stuur zitten zullen het merken, omdat op die overtredingen extra wordt gehandhaafd. Ook zal de politie meer digitale apparatuur inzetten om de weggebruikers te controleren.
De verhoging van de boetes is volgens de minister van Justitie nodig, omdat de boetes en transacties in 2010 minder hebben opgeleverd dan verwacht. Voor 2010was hij ervan uitgegaan dat die 830 miljoen euro zouden opleveren. De minister wilde niet zeggen hoe groot het gat is. De 50 miljoen die de hogere boetes opleveren is in ieder geval niet genoeg om het tekort aan te vullen.
In 2008 gingen de boetes al met 20 procent omhoog. Sinds vorig jaar worden er bovendien administratiekosten (6 euro) in rekening gebracht.
Stilzwijgende verlenging abonnementen
Mocht u denken dat per 1 januari 2011 de stilzwijgende verlenging van abonnementen van de baan is, heeft u het mis. Helaas gaat deze wet pas per 1 januari 2012 in.
Veel branches lopen echter vooruit op deze wet en maken het opzeggen per maand al wel mogelijk. Overigens is per 1 juli 2009 de Telecomwet in werking getreden waardoor stilzwijgende verlenging verboden is voor internet- en telefoonabonnementen. Ook is er in 2010 een einde gekomen aan het stilzwijgend verlengen van verzekeringen.
Zie ook Vraagbank
:
Mogen verzekeraars mijn verzekering nog stilzwijgend verlengen?