Het is een welbekende rampsituatie: je bent bezig met iets belangrijks, zoals het schrijven van een verslag, en plots krijg je een storing en loopt alles vast. Weg is je werk. Dit is een bekend probleem bij computers, maar kan ook net zo makkelijk gebeuren bij smartphones. En wat moet je dan doen?
1 Opnieuw opstarten
De eerste oplossing waar men aan denkt om problemen met een elektronisch apparaat te verhelpen is simpelweg uit- en aanzetten. Deze oplossing is snel en effectief. Door simpelweg de Powerknop van de telefoon ingedrukt te houden en te kiezen voor Afsluiten of Opnieuw Opstarten, gaat de telefoon in zijn geheel uit. Wanneer je deze dan weer opstart, is alles weer zoals het meestal is.
2 App afsluiten
Als het probleem ligt aan slechts één app, dan kan ook alleen de app afgesloten worden. Hiervoor dien je de app volledig uit de lijst van actieve programma’s te verwijderen. Deze lijst is op elke telefoon weer anders op te roepen. Of je moet je thuisknop ingedrukt houden of je klikt op een knop linksonder je scherm. Als de app daarna weer geopend wordt, is de kans groot dat het op de standaardmanier opent.
3 Batterij verwijderen
Had aan- en uitzetten niet het gewenste effect? Probeer de batterij dan los te halen. Bij de meeste telefoons is de accu los te halen aan de achterkant van het toestel. Door deze los te halen, zet je de telefoon in zijn geheel uit. Wanneer je vervolgens de accu weer terugdoet en de telefoon weer aanzet, door de Powerknop weer ingedrukt te houden tot je het logo van de fabrikant ziet, zijn alle apps afgesloten en kan je opnieuw gebruik maken van de apps, zonder dat de problemen die je voor het verwijderen van je accu had opnieuw te hebben.
4 Geforceerd afsluiten
Werkt het gewone afsluiten niet, dan kan je je telefoon geforceerd afsluiten. Dit is alleen noodzakelijk als de telefoon nergens anders meer op reageert. Forceren gaat per telefoon op een andere manier. Bij smartphones van Apple houd je de thuisknop, de grote knop in het midden, en de Powerknop ingedrukt houden. Bij telefoons met een besturingssysteem van Android moet je de thuisknop en volumeknop omhoog indrukken (waarmee je normaal gesproken het geluid harder zet). Lukt dit net, dan kan je volumeknop omlaag gebruiken (waarmee je normaal het geluid zachter zet).
5 Ruimte maken
De oorzaak van het vastlopen kan liggen aan de beperkte opslagruimte die je nog over hebt op je telefoon. Door apps te verwijderen die je niet gebruikt, maak je extra ruimte vrij. Hierdoor hoeft de telefoon minder moeite te doen om programma’s draaiende te houden en raakt minder snel overbelast. Door bij je instellingen naar Programma’s te gaan, kan je zien welke programma’s er allemaal op je telefoon draaien en kan je programma’s die je niet gebruikt verwijderen. Dit kan er ook voor zorgen dat je telefoon minder snel leeg raakt.
6 Oplossen via iTunes
Heb je problemen met je iPhone? Dan is er een mogelijkheid dat deze is op te lossen via iTunes. Je moet dan je iPhone verbinden aan je computer door middel van een USB-kabel en via je computer naar je telefoon gaan. Als je dan op ‘Restore iPhone’ klikt, wordt er een back-up van je telefoon gemaakt en gelden de standaardinstellingen op je telefoon. Om dan je gegevens terug te krijgen klik je op ‘Restore Backups’.
7 Fabrieksinstellingen
De laatste remedie is je telefoon terugzetten naar fabrieksinstellingen. Hierdoor verwijder je alle dingen die je op je telefoon heb neergezet, van gedownloade apps tot contactgegevens. Met deze functie zet je je telefoon letterlijk terug naar hoe je deze hebt gekregen uit de winkel. Als er dan een virus op had gezeten, is deze in ieder geval verwijderd. Dit kan je het beste alleen doen als je merkt dat het probleem te moeilijk is om op te lossen en je geen andere uitweg ziet. Resetten doe je via de instellingen.