Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
6 tips tegen een stinkende container
26-07-2019
•
leestijd 2 minuten
•
29447 keer bekeken
•
Met het warme weer is het heerlijk vertoeven in de achtertuin. Onder het genot van een drankje geniet je van de zon, maar er is één pretbederver: de stinkende afvalbak. We zetten tips voor je op een rij om een stinkende container tegen te gaan!
Last van maden?
Leg een paar takken klimop of lavendel in de bak. Dit is namelijk giftig voor maden. Lavendel ruikt natuurlijk lekker, dus de container ruikt gelijk wat frisser.
Verder: plaats de bak niet in de volle zon, zet hem regelmatig weg en maak de bak zo nu en dan schoon met water. Je kunt ook soda of groene zeep gebruiken. Chloor raden we je niet aan, dit verstoort namelijk het composteerproces.
Vliegen op afstand houden
Vliegen kunnen absoluut niet tegen de geur van mottenballen. Doe daarom een paar mottenballen in een panty en hang dit op aan het handvat van de bak. Vliegen blijven weg én ze kunnen geen eitjes leggen. Resultaat: geen larven en maden in de container!
Voorkom ongedierte
Gooi vlees- en visresten in een bak die als eerste geleegd wordt, zoals de biobak of vuilnisbak. Dit voorkomt dat ongedierte zich gaan nestelen in je bak. Je kunt de vlees- en visresten in een krantenpagina verpakken om het rotten en de stank tegen te gaan.
Goed om te weten: larven kunnen niet tegen zout en kalk. Het is dus slim om een laagje zout of kalk tussen het afval te strooien. Zo kunnen ongedierte op een milieuvriendelijke manier bestreden worden.
Last van fruitvliegjes?
Doe azijn met een scheutje afwasmiddel in een bakje en zet dit op het aanrecht. Fruitvliegjes houden hier niet van. De geur van basilicum kunnen ze overigens ook niet tegen, dus dat is ook nog een optie.
Stinkende luiers
Als je kleine kinderen hebt dan heb je héél véél stinkende luiers. Met dit weer is dat zeker geen pretje! Doe luiers in een luchtdichte zak. Zo houd je de bak frisser en kunnen ongedierte zich moeilijker nestelen in de luiers.
Stank door de warmte
Afval dat vochtig is gaat sneller broeien bij warm weer en dit zorgt voor extra stank. Het rottingsproces komt namelijk sneller op gang als afval nat is. Gemaaid gras kun je het beste een dag laten drogen en etensresten kun je beter laten uitlekken in de gootsteen. Verpakkingen kun je sowieso het beste zo schoon mogelijk in de bak gooien. Laat ook dopjes en deksels op de verpakkingen om stankoverlast tegen te gaan.
Extra tip: gooi het droge gras onderin de biobak, zo voorkom je aangekoekte afvalresten op de bodem. De container kun je het ook het beste in de schaduw zetten zodat het minder kan gaan broeien.