17 producten met toegevoegde suikers (waarvan je het niet verwacht)
10-11-2016
•
leestijd 3 minuten
•
2241 keer bekeken
•
Kassa staat deze maand november in het teken van ‘toegevoegde suikers’ en het vermijden ervan. Al 2.500 consumenten hebben zich aangesloten bij onze Facebookgroep ‘
Maand zonder suiker
’. Daarom maakten wij een rondje door de supermarkt om alledaagse artikelen onder de loep te nemen. Toegevoegde suikers blijken, helaas, ‘doodnormaal’ te zijn. We zetten de 17 meest verrassende producten op een rij.
Kijk niet alleen naar het woord ‘suiker’
Een fabrikant is verplicht om de ingrediënten van een product op het etiket te vermelden, maar voor de consument is het niet voldoende om slechts naar het woord ‘suiker’ te zoeken. Een fabrikant geeft suiker vaak een andere benaming, zoals dextrose of glucosestroop. In dit
artikel
wordt de suikerblacklist vermeld: een lijst met alle voorkomende namen voor toegevoegde suikers in producten. Tip: print de blacklist uit, zodat je de lijst altijd bij de hand hebt in de supermarkt.
Ontbijt
1. Pindakaas Light
Je wilt de dag niet alleen beginnen zonder suiker, maar ook zonder vet. Daarom kies je voor Calvé pindakaas light. Deze pindakaas belooft je een inname van 30 procent minder vet. Maar wat blijkt: in plaats van vet is er glucosestroop toegevoegd. Een suiker dus, en die staat helaas op de blacklist.
2. Yakult
Dan maar een gezonde Yakult met ‘miljarden gezonde bacteriën’ voor een goede darmflora. In het flesje met probiotica zit ook glucose-fructosesiroop, suiker en maltodextrine. Nu weet je ook meteen waar de mierzoete smaak vandaan komt: suiker, suiker en nog eens suiker!
Tussendoortjes
3. Vitamin Water
De meeste consumenten weten dat frisdrank een bron is van toegevoegde suikers. Vitamine Water van Sourcy lijkt dan een hele gezonde keuze, afgaand op de naam. De smaak Cranberry Rozebottel bevatte lange tijd echter geen fruit, maar fructose. Dit is later aangepast door Sourcy. Voortaan bevatten de producten geen suiker meer.
Lunch
4. Mix voor bruinbrood
Voor de lunch besluit je een brood te bakken. De broodmix bevat een ‘bron van vezels’, maar ook een ‘bron van suikers’, genaamd dextrose.
5., 6., 7. en 8. Kipfilet, tonijnsalade, Sandwichspread en leverworst
Het spreekt voor zich dat hagelslag, chocoladepasta, kokosbrood en cornflakes boordevol toegevoegde suikers zitten. Wat je niet verwacht is dat suikers ook aanwezig zijn in broodbeleg. Zo zit in kipfilet dextrose, heeft Kips Leverworst en Johma’s tonijnsalade suiker als ingrediënt en bevat Heinz Sandwichspread ’30 procent groente’…. maar ook weer suiker.
Voor bij de borrel
9., 10. en 11. La Chouffe, gehaktballetjes en Spaanse fuet
Aan het eind van de middag nestel je jezelf op de bank met een plankje met snacks en Belgisch trots: bier. Helaas kan de La Chouffe meteen weer terug in de koelkast want op de ingrediëntenlijst is invertsuikerstroop te lezen. Dit is een oplossing van glucose en fructose in water. Ook gehaktballetjes van Unox en zelfs de Spaanse fuet van de Albert Heijn kunnen terug de voorraadkast in: allemaal bevatten ze toegevoegde suikers.
Avondeten
12., 13., 14., en 15. Tomatensoep, steaktartaar, maaltijdsalades en sauzen
Voor het avondeten staat een tomatensoep van Unox en een Black Angus Steaktartaar op het menu. De tomatensoep bestaat alleen niet enkel uit tomaat, maar óók uit suiker. In het Ierse rundvlees zit fruitextract. Dit extract is toegevoegd voor een beter kleurbehoud tijdens de houdbaarheidsperiode. Albert Heijn heeft hiervoor gekozen omdat het natuurlijke fruitextract de kunstmatige toevoegingen zoals E-nummers vervangt, maar het blijft gewoon een suiker.
Ook een simpele maaltijdsalade is minder gezond dan je denkt. Vooral aan de dressing of saus is vaak suiker toegevoegd. Pas ook op met sauzen uit een fles, zoals mayonaise, ketchup of pindasaus. De fabrikanten doen graag geloven dat deze flacons alleen gevuld zijn met ei, tomaat of pinda’s, maar ze zitten vaak ook vol met toegevoegde suikers.
’s Avonds
16. en 17., Pringles en Tuc
’s Avonds op de bank krijgen de meeste mensen nog trek in een zoutje of chips. De chips van Pringles mag niet en de bekende Tuc van Lu is ook uitgesloten. Deze zoutjes bevatten maltodextrine en glucosestroop.
Conclusie
Producten vinden zonder toegevoegde suikers valt niet mee. Deze suikers zijn bovendien niet altijd goed op de ingrediëntenlijst te herkennen. Een maand zonder suiker maakt je bewust van de suikers die je onopzettelijk binnenkrijgt. Na deze maand weet je waar de valkuilen zitten en hoe je suiker op de ingrediëntenlijst kunt herkennen.
‘De maand zonder toegevoegde suikers’ zorgt voor een goede bewustwording. Samen kunnen we het. Succes!