Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Armin van Buuren is gevaarlijkste zoekopdracht

17-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
arminvanbuuren.jpg
Elk jaar presenteert computerbeveiliger McAfee de lijst met gevaarlijkste celebrity's. Niet in letterlijke zin, maar het zoeken op internet naar deze celebrity's levert de meeste kans op virussen op. In Nederland staat dj Armin van Buuren op één als gevaarlijkste bn'er.Het onderzoek van McAfee laat zien dat de zoekterm die de naam ‘Armin van Buuren’ bevat bij 15,5 procent van de resultaten leidt naar een website met spyware, adware, spam, phishing, virussen en andere ellende.
Op plaats twee staat dit jaar Carice van Houten, de gevaarlijkste bn'er van vorig jaar. Op nummer drie staat Sylvie van der Vaart. De rest van het lijstje vind je hier: Gevaarlijkste Celebrity's.
Naakt en gratis
Vooral de combinatie van een celebrity met daarbij het woord 'naakt' of 'gratis app' of 'gratis download' is gevaarlijk. “De moderne consument is zich er blijkbaar nog steeds niet voldoende van bewust welke veiligheidsrisico’s er kleven aan het zoeken naar foto’s, filmpjes en nieuwtjes om de celebrity-honger te stillen”, zegt Paula Greve, directeur webonderzoek van McAfee. “Voorzichtigheid moet wijken voor snel resultaat en dat is precies de zwakheid die door cybercriminelen wordt misbruikt, met een besmette computer en ontvreemde gevoelige data als pijnlijk gevolg.”
Mannen en vrouwen
Opvallend genoeg staat in Nederland een man bovenaan, terwijl internationaal de vrouwen gevaarlijker zijn. Internationaal gezien is Lily Collins (dochter van Phil Collins) het gevaarlijkste, gevolgd door Avril Lavigne en Sandra Bullock.
Tips
McAfee heeft ook een aantal tips om veilig te 'googelen' opgesteld:
  • Pas op voor sites die u vragen iets te downloaden alvorens content te kunnen bekijken. U kunt beter kiezen voor streaming video's of downloaden van gevestigde websites, zoals die van de publieke en commerciële omroepen.
  • 'Gratis downloads' en 'Free downloads' zijn de meest virusgevoelige zoektermen. Iedereen die bestanden downloadt moet ervoor uitkijken geen malware op zijn computer los te laten.
  • Bescherm smartphones en andere draagbare apparaten altijd met een wachtwoord, om te voorkomen dat uw gegevens bij verlies of diefstal op straat komen te liggen.
  • Gevestigde nieuwssites proberen u niet te verleiden met ‘exclusief nieuws’, om de simpele reden dat zulk nieuws er meestal helemaal niet is. Beperk u bij ‘breaking news’ tot nieuwssites die u al kent, maar blijf voorzichtig: ook vertrouwde sites kunnen ten prooi vallen aan hackers. Gebruik daarom altijd een safe search tool die u waarschuwt voor risicovolle sites of links.
  • Download geen video’s van verdachte sites: download nooit iets van een site die u niet vertrouwt en al helemáál geen videobestanden. De nieuwsfilmpjes die u wilt zien, zijn ook gemakkelijk op de officiële videosites te vinden, dus u hoeft er niets voor te downloaden. Als een website zegt dat u een exclusief filmpje kunt downloaden: niet doen!
  • Als u een bericht krijgt of op een website belandt waar gevraagd wordt naar creditcardgegevens, e-mailadres, thuisadres, aanmeldgegevens van Facebook of iets anders om toegang te krijgen tot een exclusief nieuwsverhaal, geef hier dan niet aan toe. Dergelijke verzoeken zijn een beproefde phishing-techniek met identiteitsdiefstal als doel.
Bron: McAfee/Computeridee/NuTech.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!