Techgigant Apple heeft de komst van iOS 16 aangekondigd. De nieuwste versie van het besturingssysteem verschijnt dit najaar en bevat de nodige nieuwe functionaliteiten en wijzigingen. Mensen met een oudere iPhone kunnen de update echter niet installeren: de iPhone 8 is het oudste model waarvoor Apple de iOS-update beschikbaar stelt. Bezitters van een iPhone 6, de iPhone SE uit 2016 en de iPhone 7-toestellen uit 2016 zullen niet langer worden voorzien van de nieuwste updates.
Dat blijkt uit een persbericht dat Apple eerder deze week wereldkundig maakte. In dit artikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen.
Eén van de grootste wijzigingen betreft het vergrendelscherm. Hier staat momenteel slechts de tijd, de datum en indien van toepassing een overzicht van recente, actuele notificaties. Ook informatie over je telefoonnetwerk (welke provider?), je internetverbinding (zit je op 4G, 5G of wifi?) en eventueel het batterijpercentage wordt getoond.
In iOS 16 krijgen gebruikers meer mogelijkheden om dit scherm naar eigen inzicht te personaliseren. Zo wordt het mogelijk om de datum- en tijdsaanduiding optisch aan te passen: er worden verschillende lettertypen geïntroduceerd en je kunt zelf kleuren kiezen.
Ook worden de datum- en tijdsaanduiding dynamisch, in de zin dat de achtergrondfoto meer op de voorgrond kan treden. Gebruikelijk is dat de datum en tijd te allen tijde op de voorgrond staan, maar deze kunnen gedeeltelijk naar de achtergrond verdwijnen afhankelijk van de geselecteerde achtergrondafbeelding.
In het linker- en rechterscherm op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je wat dat betekent.
Gebruikers krijgen in iOS 16 óók de mogelijkheid om het vergrendelscherm te personaliseren met verschillende widgets.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde zaken uit de agenda te tonen, maar ook de weersverwachting, de actuele temperatuur, de lokale tijd in een andere tijdzone, het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang, eventuele wekkers én recente informatie op het vlak van lichaamsbeweging, indien je je Apple Watch bijvoorbeeld hebt gesynchroniseerd met je iPhone.
Daarnaast wordt het mogelijk om bepaalde live-activiteiten op het vergrendelscherm te monitoren. Denk dan aan sportwedstrijden of de stand van zaken met betrekking tot de maaltijd of taxi die je hebt besteld.
Ook nieuw: voortaan schuif je de notificaties omhoog vanaf de onderkant van het scherm.
Deze nemen vanaf iOS 16 dus een iets minder prominente plaats in beslag, en dat heeft volgens Apple te maken met het zo zichtbaar mogelijk houden van jouw gepersonaliseerde vergrendelscherm.
Apple heeft ook de iCloud Shared Photo Library aangekondigd. Het idee is dat gezinnen via een afzonderlijk, losstaand iCloud-account foto's kunnen uploaden naar een gedeeld fotoalbum waar maximaal zes personen toegang toe hebben.
Deelnemers aan zo'n gedeeld fotoalbum hebben dan ook de rechten om de inhoud van dat album te bewerken: foto's kunnen door alle leden worden toegevoegd, verwijderd, bewerkt én als favoriet worden aangemerkt, zodat iedere deelnemer deze foto's ziet opduiken in de Terugblikken-functie.
Het wordt mogelijk om reeds verzonden berichten ná het versturen te bewerken. Ook kunnen berichten worden teruggetrokken en wordt het mogelijk om recent verwijderde berichten terug te halen.
Daarnaast krijgen gebruikers de optie om berichten als ongelezen te markeren, waardoor de kans kleiner wordt dat je het vergeet.
Ook krijgen gebruikers de optie om héél eenvoudig een uitsnede uit een bepaalde afbeelding te halen en deze in een bericht te plaatsen. De functie laat zich nog het best omschrijven als de Smart Object Selection-functie uit Photoshop.
Heb je bijvoorbeeld een foto van je hond op het strand of in het bos, en wil je alléén het hondje laten zien? Dan kun je de hond in een handomdraai als het ware losknippen uit het origineel om deze als afzonderlijke afbeelding te versturen.
Gebruikers van Apple Pay krijgen aanvullende betalingsmogelijkheden met betrekking tot het gespreid betalen. De functie heet Apple Pay Later en geeft gebruikers de mogelijkheid om gespreid te betalen.
Zonder aanvullende kosten kun je het verschuldigde bedrag spreiden over vier losse betalingen die binnen een termijn van zes weken moeten worden voldaan, in plaats van dat het direct wordt afgeschreven. In principe is dat mogelijk op alle plaatsen waar je momenteel al met Apple Pay kunt betalen.
Daar zit echter wel een enigszins bedenkelijk haakje aan, want met een beetje goede wil kun je dat interpreteren als 'kopen op krediet'. Deze functie maakt het iets makkelijker om dure impulsaankopen te doen: in één keer 800 euro aftikken voor een nieuwe laptop is voor menig koper immers een iets grotere drempel dan het doen van vier losse betalingen van 200 euro met de achterliggende gedachte "daar heb ik toch een paar weken de tijd voor, komt allemaal wel goed".
En overzicht houden over je uitgaven wordt er met losse deelbetalingen ook niet makkelijker op.
Apple zegt zelf dat de functie is ontworpen "met inachtname van de financiële huishouding van de gebruiker", al blijkt daaruit niet hoe dat concreet vorm zal krijgen. Het wordt dan ook maar de vraag hoe dat in de praktijk uit zal pakken.
Het is nog niet duidelijk of deze functie in Nederland mag worden ingeschakeld, gelet op zaken als de BKR. Dat is dan ook een uitermate geschikte vraag om in een te zijner tijd te verschijnen vervolgartikel te beantwoorden.
Ook nieuw: de optie om de bestel- en verzendstatus van bestellingen te traceren.
Heb jij iets besteld en heb je betaald met Apple Pay? Dan kunnen deelnemende verkoopplatformen die deze optie ondersteunen je via de functie Apple Pay Order Tracking real-time voorzien van verzendinformatie en Track & Trace-codes.
Mensen die navigeren via Apple Maps kunnen vanaf iOS 16 gebruikmaken van een aantal nieuwe functionaliteiten.
Zo wordt het mogelijk om vooraf tot vijftien bestemmingen in te programmeren, zodat het eenvoudiger wordt om een rit met meerdere stops voor te bereiden. RTL Nieuws weet daarnaast te vertellen dat de informatie op de kaart een stuk uitgebreider wordt, zoals waar je een park kunt vinden en waar gebouwen staan. Daarnaast zouden de navigatie-instructies een stuk gedetailleerder worden.
Ook krijg je voortaan informatie over de kosten voorgeschoteld en wordt gesproken over het integreren van chipkaarten voor openbaar vervoer, zodat je vanuit Apple Maps je saldo kunt zien én kunt ophogen.
Of dit ook voor Nederland zal gelden, is niet duidelijk. Er zijn vorig jaar wel proeven gedaan met het integreren van de ov-chipkaart in Apple Pay, maar die proeven hebben nog niet tot een brede uitrol geleid. De bestaande infrastructuur zal daar bovendien voor moeten worden aangepast, dus de kans dat dit op korte termijn gebeurt, achten wij niet waarschijnlijk.
Apple kondigt aan dat het mogelijk wordt om e-mails vooruit te plannen. Ook krijgen gebruikers vlak na verzenden een kort moment bedenktijd waarin ze ervoor kunnen kiezen om een e-mail alsnog in te trekken. Daarnaast krijg je waarschuwingen als het mailprogramma detecteert dat je waarschijnlijk een bijlage bent vergeten.
Alle nieuwe functies en wijzigingen in iOS 16 kun je op de website van Apple nalezen.
Bron (inc. afbeelding): Apple
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!