Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AOW inkoopregels worden strenger

24-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oudeman2_03.jpg
De voorwaarden voor het inkopen van ontbrekende opbouwjaren voor de AOW worden strenger. Hierbij gaat het om de AOW-inkoopregeling voor Nederlanders die voor langere tijd in het buitenland verblijven. Dit maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma maandag bekend. 
Nieuwe voorwaarden
De AOW-aanvrager moet voortaan niet alleen verplicht verzekerd zijn voor de AOW, maar moet ook in Nederland werken. Daarnaast moet hij in het verleden 5 jaar verplicht verzekerd zijn geweest en 5 jaar in Nederland hebben gewerkt. Ook gaat de minimum inkooppremie omhoog. De regeling uit 1957 wordt hiermee aangepast aan de migratiestromen van deze tijd.
Terugkerende Nederlanders
De AOW-inkoopregeling is in 1957 in eerste instantie gemaakt voor Nederlanders die terugkeerden naar Nederland uit de toenmalige overzeese rijksdelen. Dit was om te voorkomen dat deze mensen in behoeftige omstandigheden zouden komen doordat ze te weinig AOW hadden opgebouwd. Dankzij de AOW-inkoopregeling konden zij tegen een minimumpremie hun ontbrekende AOW-jaren inkopen.
Groeiende migratie
Volgens Klijnsma is het niet de bedoeling dat mensen die maar kort in Nederland verblijven, tegen een minimumbedrag alle ontbrekende AOW-jaren kunnen inkopen om vervolgens terug te keren naar hun land van herkomst. Tot nu toe gebeurt dit nog maar weinig, maar Klijnsma verwacht dat dit door de groeiende migratie zal toenemen. Hierdoor zouden de AOW-kosten flink kunnen stijgen.
Nieuwe aanvragen
Het wetsvoorstel van Klijnsma  zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State. De regeling moet per 1 juli van dit jaar met terugwerkende kracht in werking treden. Dit betekent dat aanvragen voor de inkoopregeling die zijn ingediend voor 24 maart 2014 door de sociale verzekeringsbank (SVB) worden behandeld op basis van de bestaande wetgeving. Aanvragen die worden ingediend op of na 24 maart 2014 worden door de SVB behandeld op basis van de nieuwe, aangescherpte regels.
Rijksoverheid/Nu.nl

Meer over:

aow-plan, aow, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

sjaakie2
sjaakie2
9 jun. 2011 - 8:18
Oerhollandse boosheid???? Ik dacht dat de Nederlandse cultuur niet bestond??
msj_meijerink
msj_meijerink
9 jun. 2011 - 8:18
Mooi, dan zijn ze bij dezen geïntegreerd. Ik wacht nog wel op een reactie van de schuimbekkende PVV-fracties in het land.
1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman9 jun. 2011 - 8:18
Niet van ee PVVer, ook niet schuimbekkend, maar heeft u dat laatste stukje gemist? ["De boosheid van beide groepen is oerhollands, maar waar het voor een Nederlandse puber vervolgens helpt om tot tien te tellen of tv te kijken, blijkt afleiding geen effect te hebben op het psychologisch welzijn van Marokkaans-Nederlandse jongeren." ] De vraag is dan... Hoe gaan de Marokkaanse jongeren dan om met hun woede als afleiding niet helpt?
Newbombturk
Newbombturk
9 jun. 2011 - 8:18
Mooi dan kunnen ze zich vanaf nu dus gedragen en minder opvallen in de misdaadstatistieken.
1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 jun. 2011 - 8:18
Misdaadstatistieken hangen samen met sociaal-economische factoren. Dat is hier al zo vaak verteld...
[verwijderd]
[verwijderd]
9 jun. 2011 - 8:18
Als je goed leest is er toch een enorm verschil. tussen Nederlanders en jongeren van Marokkaanse afkomst.
1 Reactie
sam tosha
sam tosha9 jun. 2011 - 8:18
Ja het overgrote deel van de Nederlandse jongeren zuipt zich het leplazerus en Marokkaanse jongeren niet
[verwijderd]
[verwijderd]
9 jun. 2011 - 8:18
Kul verhaal. De enige conclusie uit dit onderzoek zou moeten zijn: " Geen verschil gevonden in -antwoorden- over uitingen van emoties tussen de onderzochte twee groepen". Het zegt dus helemaal niets over het -gedrag- van de twee groepen als zodanig.
2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 jun. 2011 - 8:18
Voorbeeldje: "De verwachting was dat een conflictsituatie met een vriend minder boosheid zou oproepen bij Marokkaans-Nederlandse kinderen dan bij autochtoon-Nederlandse kinderen, omdat een vriend bij de ‘ingroup’ hoort." Jij gelooft dus dat de Marokkaans-Nederlandse kinderen in dit onderzoek zouden hebben verteld, bij zo'n hypothetische situatie, dat ze boos zouden worden (net zoals Nederlands-Nederlandse kinderen dat vertellen, en in tegenstelling tot wat Marokkaans-Marokkaanse kinderen vertellen), maar dat ze wanneer zo'n situatie zich werkelijk voor zou doen *niet* boos zouden worden? Verklaar dan eens waarom je dat gelooft?
JoopSchouten
JoopSchouten9 jun. 2011 - 8:18
Jij bent natuurlijk ook psycholoog....
[verwijderd]
[verwijderd]
9 jun. 2011 - 8:18
Waarom heeft mevrouw dit onderzocht eigenlijk? Was er een bepaalde noodzaak of gewoon omdat ze er zin in had? Het roept vragen op waar ik wel een antwoord bij kan plaatsen maar het maar niet doe. Ik kan Marokkanen, ben ooit met een Marokkaanse omgegaan en tsja, dan kan ik zeggen dat in conflictsituaties ze toch ECHT heel anders reageerde dan mijn "Ollandse" ...... Gewoon anders dus. En dat mag. Van mij dan. Hoe graag ook juffen als deze willen doen voorkomen dat ieder mens gelijk is en voldoen moet aan een bepaalde standaard, je bent wie je bent en je afkomst bepaald dat ook voor een groot deel. Ik persoonlijk denk dat de probleem-Marokkanen niet Nederlands reageren en dat daarbij ook dat Marokkanen die geen probleem-Marokkaan zijn dit ook weer niet graag als typisch Marokkaans gedrag bestempeld zien. Want dat is het, denk ikzelf, ook niet, voor een deel in ieder geval. De Marokkaanse probleemjeugd provoceert omdat ze, denk ik, vinden dat ze niet veel te verliezen hebben. Het is ook een makkelijk excuus. Ik zie er hetzelfde gedrag in wat je ook bij Amerikaanse jeugdbendes ziet. Buiten de maatschappij en op verre afstand ervan. Misschien dat de juf een ander onderzoek kan doen waar we iets aan hebben, "hoe lossen we dit op" zonder frutonderzoekjes die helemaal zwart, of wit zijn.
1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 jun. 2011 - 8:18
[Waarom heeft mevrouw dit onderzocht eigenlijk? ] Ze is wetenschappelijk onderzoeker. Dat had je al kunnen lezen.
rgeurtsen
rgeurtsen
9 jun. 2011 - 8:18
nevrouw Novin publiceerde al menig onderzoeksartikel op dit gebied. Prachtig werk! Iedere politicus en bestuurder die zich met deze materie bezighoudt doet het werk niet goed, als de lange literatuurlijst van Novin's publicaties niet op het bureau of nachtkastje ligt, met daaronder een stapeltje van tenminste de tien beste artikelen die Sheila heeft geschreven. Het zijn de bevindingen van onderzoekers als Novin die ondermijnen en relativeren wat extreem-nationalistisch PVV-ers en minder abjecte politici (maar nog steeds heel fout) als Marcouch verkondigen en het beleid dat zij willen.
1 Reactie
GijsUtrecht
GijsUtrecht9 jun. 2011 - 8:18
Wat verkondigen PVV'ers en Marcouch dan?
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos
9 jun. 2011 - 8:18
Het enige probleem in deze is dat het onderzoek door middel van interviews is uitgevoerd. Het geven van sociaal wenselijke antwoorden ligt daarmee voor de hand. Een combinatie van diepte-interviews en observatie was wellicht beter geweest. Verder blijkt uit de summiere info niet of er ook geinterviewd is in groepsverband want dat zal de zaken waarschijnlijk in een ander daglicht zetten. Een op een zijn de reacties van mensen, en zeker van pubers, milder en gematigder terwijl groepsdruk dergelijke prive-reacties danig onder druk kan zetten. Ik ben op basis van wat ik hier lees niet zo onder de indruk.
1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 jun. 2011 - 8:18
[Het enige probleem in deze is dat het onderzoek door middel van interviews is uitgevoerd. Het geven van sociaal wenselijke antwoorden ligt daarmee voor de hand. ] Het sociaal-wenselijke antwoord is in sommige situatie zeggen dat je kwaad zou worden, en er iets over zou zeggen. Jij gelooft dus dat speciaal Marokkaans-Nederlandse kinderen *zeggen* dat ze kwaad zouden worden, omdat ze zouden weten dat dat sociaal wenselijk zou zijn, terwijl ze in de praktijk niet kwaad zouden worden? Dan zijn het extreem slimme kinderen ;-) Weet jij precies in welke situaties het voor die kinderen sociaal wenselijk zou zijn om kwaad te worden?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor