Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ANWB: Geld nodig voor fietspaden om verkeersdoden te voorkomen

24-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fietspad 1127
De inrichting van fietspaden en wegen moeten snel worden aangepakt, vindt de ANWB. "Ik weet 100 procent zeker dat we nog meer slachtoffers krijgen doordat we meer gaan fietsen en de auto pakken omdat we niet meer in het openbaar vervoer durven", zegt directeur Frits van Bruggen in het AD. Hij pleit ook voor een maximumsnelheid voor snelle speedpedelecs op fietspaden.
27 procent van de Nederlanders wil meer gaan fietsen vanwege corona, zegt Van Bruggen aan. "Er zitten levertijden op e-bikes. Het is fenomenaal wat er nu gebeurt. Maar kan dat allemaal wel? Een paar jaar geleden kwam uit een onderzoek dat ruim een kwart van alle Nederlanders zich onveilig voelt op de fiets. Het fietsverkeer komt van alle kanten en de auto's zitten ertussen."

'Geen tijd meer'

Voor de corona-uitbraak was volgens de ANWB-directeur al uitgerekend dat het aantal verkeersdoden de komende vijftien jaar toeneemt, mits er geen maatregelen worden genomen. "We dachten dat we de tijd hadden om de inrichting van wegen en fietspaden aan te pakken, maar door de coronacrisis hebben we die tijd niet meer. We hadden al voor de coronacrisis volle fietspaden en steeds meer tweewielers met verschillende snelheden."

Maximumsnelheid voor speedpedelec

Volgens Van Bruggen maakt een snelheidslimiet op het fietspad het al verschil. "Waarom moet een speedpedelec, een snelle e-bike, op de weg tussen de auto's? Levensgevaarlijk. Een Porsche moet in een woonwijk ook 30 kilometer per uur rijden. Dan kun je ook zeggen: op de fietspaden in de stad maximaal 20 kilometer per uur en op de fietssnelwegen tussen steden mag je 45 kilometer per uur."

'Meer geld van het Rijk'

De minister van Infrastructuur heeft een half miljard vrijgemaakt voor verkeersveiligheid. Al snel zal bij verkeersveiligheid volgens hem naar fietsvoorzieningen worden gekeken. "Gemeenten kunnen aanspraak op dat geld maken als ze zelf ook de helft financieren. Ik ben enorm bezorgd dat dat niet lukt. Het coronavirus heeft voor een gezondheidscrisis gezorgd, maar ook een economische crisis veroorzaakt. Dorpen en steden zullen zeggen: het geld voor verkeersveiligheid is op. Dan accepteren we dus als land dat er meer doden en zwaargewonden vallen."
Er is maar een optie, zegt Van Bruggen: meer geld van het Rijk. "Die pot geld van de minister moet geheel gebruikt worden. Laat dan de cofinanciering maar los. Laat gemeenten maar met de plannen komen en het Rijk betalen." ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!