Een kwart van de automobilisten in Nederland komt financieel knel te zitten door de nog altijd torenhoge brandstofprijzen, meldt de ANWB op basis van een representatieve peiling onder ruim 1300 leden.
Eerder dit jaar besloot het kabinet de accijns op benzine te verlagen in verband met de gestegen brandstofprijzen. De ANWB wil dat deze verlaging ook volgend jaar nog van kracht blijft om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt. Ruim 30 procent van de ondervraagden zegt namelijk geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. "Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt", aldus de ANWB.
Voor een grote groep mensen is het niet mogelijk om op een andere manier op hun bestemming te komen. Het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets zijn dan bijvoorbeeld geen optie vanwege de veel langere reistijd. "Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Dit heeft grote invloed op het autogebruik van Nederlanders", aldus de ANWB. Dat de hoge prijzen invloed hebben is wel duidelijk: bijna 60 procent van de leden laat de auto vaker staan door de hoge brandstofprijzen.
Het kabinet besloot om de accijns op benzine per 1 april tot en met eind december met 17 cent per liter te verlagen. Ook de accijns op diesel en LPG werd verlaagd. Voor de verlaging bedroeg het vaste bedrag aan accijns op een liter benzine 83,2 cent en 53,6 cent op een liter diesel. Nederland is koploper in Europa, en blijft dat ook ná de verlaging van de accijns.
Bron: ANWB/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!