Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Analoge radio verdwijnt: dit moet je erover weten

17-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66134 keer bekeken
  •  
1127radio
Luister je nog analoge radio? Dan hoor je bij een steeds kleiner wordende groep mensen. Ziggo, een van de laatste aanbieders van de kabel, stopt er dit jaar mee. Wil je toch blijven luisteren? Hier lees je wat je kunt doen.
Analoge radio is via de coax-kabel op het netwerk van (in dit geval) Ziggo. Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Weet je niet zeker welke vorm van radio je nu gebruikt? Stel je radio dan af op 98.9. Je hebt te maken met analoge radio als je daar een boodschap van Ziggo hoort.

Twee kleine aanbieders

Er zijn nog een paar regios waar analoge radio voorlopig in leven wordt gehouden. Friese en Groningse klanten van Kabelnoord hoeven bijvoorbeeld nog geen afscheid van de kabel te nemen. Het bedrijf denkt nog niet aan stoppen, tenzij de radiostations zelf niet meer analoog uitzenden, aldus een helpdeskmedewerker. Bij de andere aanbieder, Caiway, kun je alleen in bepaalde regio’s nog kabelradio ontvangen.
Met Ziggo verdwijnt in ieder geval de laatste grote aanbieder van het kabel-toneel. Het bedrijf begon op 24 februari met het afsluiten van analoge radio in de regio Capelle aan de IJssel, intussen zijn daar al meerdere regio’s bijgekomen. Zo is het in Den Haag sinds deze week niet meer mogelijk om op de ‘ouderwetse’ manier radio te luisteren. Eind 2021 hoopt Ziggo het signaal overal in Nederland weg te hebben gehaald.

Sneller internet

De provider doet dit naar eigen zeggen om ruimte te creëren op het netwerk, dat ook internet- en telefoonverbindingen in de lucht moet houden. Het schrappen van analoge radio maakt in dit geval ruimte voor een snellere internetverbinding.
"Het is misschien verbazingwekkend, maar het radiosignaal weghalen geeft veel winst", legde netwerkdirecteur Leo-Geert van den Berg van Vodafone-Ziggo vorige maand uit aan de NOS. "Met name in de lage frequenties van het spectrum. Die hebben we nodig om de internetsnelheden in de toekomst te verhogen."
Door deze veranderingen moeten veel mensen naar een nieuwe oplossingen zoeken. Volgens Ziggo zelf luistert 5 tot 10 procent van haar klanten nog naar analoge radio. Dat komt neer op zo’n 200.000 tot 400.000 luisteraars. Deze mensen moeten dus naar een alternatief zoeken. Gelukkig zijn er meerdere opties. We hebben ze op een rijtje gezet.

Met een kastje

Als je via je provider naar radio wil blijven luisteren, kun je ervoor kiezen om een digitaal kastje aan te schaffen. Zo’n ontvanger is vergelijkbaar met de kastjes die tegenwoordig op de meeste televisies zijn aangesloten. Via deze methode kun je naar alle radiostations luisteren die je provider aanbiedt. Groot nadeel: voor zo’n kastje betaal je al snel zo’n 50 euro.
Heb je al een kastje voor digitale televisie? In de meeste gevallen kun je daar ook radio op afspelen. Sommige ontvangers (zoals die van KPN of Ziggo) hebben een speciale radio-functie. Hier zit mogelijk ook een nadeel aan: wil je de radio aanzetten, dan moet je eerst de tv aanzetten.

Met een DAB+ of internetradio

Een andere digitale optie is het aanschaffen van een DAB+ radio, dat digitale radio via de ether ontvangt. Met DAB+ kun je veel meer zenders ontvangen dan via FM- of kabelradio. Het voordeel van digitale radio is dat je geen ruis hoort. Er zit echter ook een nadeel aan: als je op een plek slecht bereik hebt, valt het geluid in zijn geheel weg. Er zijn radio’s die naast DAB+ en FM ook via internet radio kunnen afspelen. Heb je slecht bereik, dan kun je altijd overschakelen op een andere ontvanger.

Antenne

Gewoon via FM radio blijven luisteren zonder dat je daar een provider voor nodig hebt? Dan kun je ook gewoon een antenne aansluiten. Het aanbod aan radiozenders is via FM wel een stuk beperkter dan via DAB+. Nadeel: er is kans dat je slechte ontvangst hebt.
Bron: Caiway, Den Haag FM, Kabelnoord, KPN, NOS, Omroep West, Radiowinkel.com, Tweakers, Ziggo
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor