Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdam moet 71,5 miljoen bezuinigen

26-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam.jpg
De gemeente Amsterdam moet komend jaar 71,5 miljoen euro bezuinigen om haar begroting sluitend te krijgen. Voor een groot deel gebeurt dat met al aangekondigde maatregelen, maar de hoofdstad hoopt ook extra geld binnen te halen door onder meer het verhogen van de binnenhavengelden en het tijdelijk opschroeven van de toeristenbelasting.
Bezuinigingen
Dat blijkt uit de begroting voor 2013 die het college van burgemeester en wethouders woensdag aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. De raad stemde eerder al in met een reeks bezuinigingen die de stad 34,5 miljoen euro moet opleveren. Korten op beleid en onderhoud, meer efficiëntie en het verhogen van enkele belastingen moeten nog 19 miljoen euro extra binnenbrengen.
Amsterdam hoopt in totaal 30 miljoen euro te besparen met het opnieuw inrichten van de eigen organisatie. Zo komen er minder loketten voor dienstverlening, wordt het aanvragen van subsidies simpeler en het straatmeubilair gestandaardiseerd.
Uitgaven
Uit de begroting blijkt verder dat het stadsbestuur volgend jaar 5 miljard euro wil uitgeven. Voor het grootste deel aan werk en inkomen (1 miljard) en verkeer en infrastructuur (678 miljoen). Ook trekt de stad 155 miljoen euro uit voor onderwijs en goede schoolgebouwen en bijna 35 miljoen euro om de veiligheid in buurten te vergroten en de jeugdcriminaliteit en overlast te beperken.
Het college benadrukt dat de exacte financiële gevolgen van nieuw beleid uit Den Haag nog ongewis zijn. ,,Het Rijk bezuinigt op zijn gemeentelijke bijdragen. Tegelijkertijd krijgen gemeenten meer taken overgedragen. Zeker is dat we komende jaren minder kunnen besteden. Het moment dat duidelijk wordt hoeveel minder, schuift echter telkens naar voren.''
'Niet piepen'
Wethouder financiën Lodewijk Asscher noemt de bezuinigingen ,,stevig''. ,,Het grootste deel bezuinigen we op de eigen organisatie, maar de Amsterdammer gaat dat merken in bijvoorbeeld versobering van de dienstverlening.'' De wethouder is blij dat hij niet hoeft in te grijpen met grote lastenverzwaringen voor de burger. ,,Alleen toeristen gaan wat meer betalen. Maar die moeten niet piepen, want ze krijgen daar het prachtige Rijksmuseum en Stedelijk Museum voor terug.''
Mocht nieuw beleid uit Den Haag negatief uitpakken voor de hoofdstad, dan kan er nog wel wat meer beknibbeld worden op het gemeente-apparaat, voorziet Asscher. ,,Dat blijft de post waar je als eerste naar kijkt. We proberen koste wat kost de budgetten voor armoedebestrijding en veiligheid overeind te houden, maar de ruimte om op de eigen organisatie te bezuinigen is wel eindig.'' ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!