Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Alles wat jij moet weten over de inboedelverzekering!
23-10-2020
•
leestijd 4 minuten
•
7613 keer bekeken
•
Een ongeluk in én om huis zit in een klein hoekje, maar kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom geeft Kassa antwoord op belangrijke vragen over de inboedelverzekering, zodat jij op alles voorbereid bent.
Wat (en hoeveel) wordt er vergoed met een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering vergoed je jouw inboedel; oftewel alles in je huis en tuin wat niét ‘aard- en nagelvast’ zit en te verhuizen is zonder schade te veroorzaken. Zo krijg je bijvoorbeeld bij diefstal de schade vergoed. Verder valt schade – binnens- en buitenshuis – door brand, wateroverlast, blikseminslag en hevige storm onder de inboedelverzekering. Welke schade er exact vergoed wordt, is afhankelijk van je dekking. Zo kiezen de meeste mensen die een inboedelverzekering hebben volgens de Consumentenbond voor een extra uitgebreide dekking.
Verzekeraars hanteren veelal een maximumvergoeding voor waardevolle spullen als lijfsieraden, audiovisuele apparatuur en bijzondere bezittingen zoals erfstukken. De hoogte van de maximumvergoeding staat vaak vermeld bij het afsluiten van een premie. Wil je een hogere dekking? Dan dien je ook een hogere premieopslag te betalen of te kijken naar een verzekeraar waarbij een hogere dekking wel mogelijk is.
Wat wordt er niét vergoed met een inboedelverzekering?
Laat je bijvoorbeeld iets vallen of stoot je iets om? Dat wordt alleen gedekt met een ‘allriskpolis’ en niet met een inboedelverzekering. Gaat het om schade door opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud? Dan wordt er niets vergoed.
‘Aard- en nagelvast’ houdt in dat zaken zodanig verbonden zijn met de grond of een gebouw dat deze niet zonder beschadiging kan worden losgemaakt. Het gaat dus om zaken die onlosmakelijk bij het onroerend goed horen. Denk bijvoorbeeld aan het pleisterwerk op je muur of iets dat door middel van kalk, cement of soldeersel aan een oppervlak aangehecht is.
Ben je verplicht een inboedelverzekering af te sluiten?
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Met een dergelijke verzekering heb je iets om op terug te vallen in geval van brand, inbraak of wateroverlast.
Als je een woning huurt, hoef je de woning zelf niet te verzekeren. Een opstalverzekering is dus niet nodig, die sluit een verhuurder af. Echter, sommige verhuurders eisen dat huurders een inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een tip van Geld.nl is om bij het afsluiten van een inboedelverzekering als huurder rekening te houden met het huurdersbelang en eventueel een glasverzekering.
Wanneer ben je onderverzekerd? En hoe voorkom je het?
Ben je voor een lager bedrag verzekerd dan wat jouw inboedel waard is? Dan ben je onderverzekerd en krijg je bij schade dan ook minder vergoed. Hoe kan dit? Volgens financiële vergelijkingssite Geld.nl heeft dit te maken met het bedrag dat je hebt opgegeven bij de inboedelverzekering. Deze is lager dan de werkelijke waarde van je inboedel. Dit kan komen doordat de waarde van je inboedel in de loop der jaren stijgt.
Om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt, is het een goed idee om eens in de paar jaar de waarde van je inboedel opnieuw te laten bepalen. Dit is echter niet bij elke inboedelverzekering nodig. Bij sommige wordt een indexeringsclausule opgenomen. Hierdoor wordt de waarde van je inboedel automatisch met een bepaald percentage verhoogd en voorkom je onderverzekering.
Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en opstalverzekering?
De inboedel- en opstalverzekeringen worden (soms samen met de aansprakelijkheidsverzekering) ook wel ‘woonverzekeringen’ genoemd. Het verschil tussen de opstalverzekering en inboedelverzekering heeft te maken met wat er ‘aard- en nagelvast’ zit. Zo legden we al eerder uit dat een inboedelverzekering datgeen betreft dat niet ‘aard- en nagelvast’ zit. De opstalverzekering betreft juist datgeen dat echt vastzit aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan een regenpijp, een schuurtje of het dak. Wanneer er asbest in je dak zit en je dat moet verwijderen, spreek je je opstalverzekering aan.
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen financiële aansprakelijkheid. Het gaat hierbij om schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen en niet om schade aan eigen spullen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een kind per ongeluk een bal bij de buren door de ruit schopt. In dat geval doe je er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om de schade te vergoeden.
Als je besluit al deze verzekeringen af te sluiten is het het beste om dat bij een en dezelfde verzekeraar te doen. Hiermee voorkom je dat er gedoe ontstaat over welke verzekeraar de schade vergoedt. Ook voorkom je dat je ergens niet of juist dubbel voor bent verzekerd.
Een leuk extra weetje; er bestaat ook zoiets als een buitenshuisdekking. Hiermee kun je kostbare inboedel ook buiten de deur verzekeren. Dat is met name handig als je vaak over straat gaat met kostbare eigendommen.
Voorkom onterechte beschuldiging van verzekeringsfraude
Soms kan het voorkomen dat een consument onterecht wordt beschuldigd van verzekeringsfraude. Kassa besteedde hier aandacht aan in de uitzending van 21 november 2019.