Het virtuele privénetwerk (VPN) wordt door steeds meer mensen gebruikt. Je zou er anoniemer en dus veiliger mee kunnen internetten. Maar wat houdt VPN verder precies in, wat heb je eraan, en hoe werkt het? Kassa legt het uit.
Een virtueel privénetwerk, oftewel VPN, versleutelt je verbinding. Dat betekent dat websites en andere externe partijen geen (persoonlijke) gegevens meer kunnen afleiden van het IP-adres. Dit komt omdat de gegevens die over en weer gaan tussen je computer en de website via de VPN-server lopen. Websites krijgen dan niet jouw IP-adres, maar dat van de VPN-server te zien. Zo lijkt het alsof je de website bezoekt vanaf een andere locatie.
Met een VPN-verbinding kunnen websites dus geen persoonlijke gegevens inzien. Je kunt daardoor vrij anoniem over het net bewegen. Ook externe partijen als hackers en overheden hebben dan geen toegang tot gegevens die bij een eigen IP-adres wel te onderscheppen zijn. Verder kun je met een VPN-aanbieder vaak kiezen uit welk land je een server wilt gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld vanuit Nederland doen alsof je een website bezoekt vanuit Amerika. Dat kan handig zijn bij online censuur, restricties op sociale media of beperkingen van online streamingdiensten.
Gratis aanbieders van VPN-verbindingen zijn niet altijd even transparant over of en welke informatie zij opslaan. Zo deelde PureVPN klantgegevens met de FBI terwijl ze eerder aangaven geen data van klanten op te slaan. En zij zijn niet de enige. Uit een onderzoek van The Best VPN bleek dat 26 van de 115 populairste VPN-aanbieders gegevens als de internetgeschiedenis en het IP-adres opslaan. Die worden in sommige gevallen doorverkocht aan partijen om bijvoorbeeld gericht te kunnen adverteren. De volledige lijst met de aanbieders en wat ze precies opslaan is hier (in het Engels) te bekijken.
Bij gratis VPN-aanbieders is bovendien de kans groter dat internetverkeer dat via bepaalde gratis VPN-servers gaat, kan worden geblokkeerd door websites. Vaak zijn de gratis varianten ook minder veilig, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Verder zijn er aan gratis versies meestal restricties verbonden, zoals een verlaagde internetsnelheid, een beperkte hoeveelheid data die je kunt gebruiken en de aanwezigheid van advertenties.
Behalve de nadelen die komen kijken bij gratis aanbieders van virtuele privénetwerken, is er ook een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden als het gaat om betaalde versies. Die kunnen je nog altijd niet beveiligen tegen andere online bedreigingen zoals het bezoeken van onveilige websites of tegen hackers die het hebben gemunt op wachtwoorden van je (sociale media-)accounts. Ook kan het gebruik van VPN lastig zijn voor onervaren gebruikers.
Er zijn online verschillende aanbieders van VPN-verbindingen te vinden. Veel VPN-aanbieders vragen een bepaald bedrag per maand voor hun service, de meesten vanaf een paar euro per maand. Het is handig om voor het installeren goed de website van de aanbieder te bekijken. Ook is het aan te raden om goed te vergelijken en daarbij te kijken naar onder andere de prijs, het aanbod van servers en gebruiksgemak.
Bronnen: Consumentenbond, VPNgids.nl, vpnMentor
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!