Alles over de nieuwe donorwet: wat is er nu anders?
01-07-2020
•
leestijd 3 minuten
•
1171 keer bekeken
•
Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Door deze nieuwe wet staat iedereen vanaf 18 jaar per 1 juli 2021 in het donorregister, ook wie er nog geen keuze heeft doorgegeven. Maar wat is er nu precies veranderd? We zetten het voor je op een rij.
Het donorregister
Voorheen stonden alleen mensen geregistreerd in het donorregister die zelf een donorcodicil hadden aangevraagd. In een codicil leg je schriftelijk vast wat er met je lichaam gebeurt na overlijden. Zo kun je kiezen om je organen wel of niet te doneren, maar je hebt ook de keus om het door nabestaanden of een door jou aangewezen persoon te laten beslissen.
Die keuzes veranderen in de nieuwe wet niet. Wat er wel verandert, is de manier waarop mensen in het register terechtkomen. Hoewel de wet vanaf vandaag ingaat, sta je nog niet direct in het systeem. Je krijgt eerst nog de kans om jouw keuze zelf in te vullen en een codicil aan te vragen. Doe je dat niet, dan krijg je tussen 1 september 2020 en 31 maart 2021 herinneringsbrieven toegestuurd om je keuze alsnog vast te leggen. Reageer je hier ook niet op, dan wordt er in het donorregister geregistreerd dat je ‘geen bezwaar’ hebt tegen donatie. Ook dat wordt via een brief gemeld.
Degenen die al een codicil hadden, hoeven niks te doen. Voor hen blijft de keuze staan.
Hoe leg ik mijn keuze vast?
Je legt je keuze vast door met je DigiD in te loggen op de website www.mijn.donorregister.nl. Je kunt te allen tijde je keuze inzien, wijzigen of zelfs verwijderen. Daarnaast kun je ook nog aangeven of je bezwaar maakt tegen wetenschappelijk onderzoek. Het kan namelijk zo zijn dat het orgaan of weefsel al is uitgenomen, maar niet geschikt is voor transplantatie. Dan kan het nog wel gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Wil je dit niet? Dan kun je bezwaar aantekenen.
Heb je geen DigiD, toegang tot het internet of een laptop of smartphone in de buurt? Dan kun je ook telefonisch een formulier aanvragen om je donorkeuze op te geven. Dit formulier stuur je met datum en handtekening per post op.
Wat kunnen je nabestaanden?
Als er ‘geen bezwaar’ staat geregistreerd, beslist je familie. In principe moeten zij accepteren dat je geen bezwaar hebt tegen het doneren van organen en weefsel, maar de wet biedt een mogelijkheid om dat tegen te houden. Als de nabestaanden het aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn, kan donatie worden geweigerd.
Doneren aan de wetenschap
Wat niet nieuw is per 1 juli, maar niet bij iedereen bekend is, is dat je je lichaam ter beschikking kunt stellen aan de wetenschap. Dit doe je door contact op te nemen met een anatomisch instituut van een universiteit. Op deze website vind je een lijst met universiteiten aan wie je je lichaam na overlijden kunt schenken.
Voor deze manier van nalatenschap maak je ook een codicil. Dit stel je zelf op en je vermeld daarin dat je je lichaam afstaat aan de wetenschap. Daarop zet je ook de datum en je handtekening. Je codicil wordt bewaard door het instituut en je huisarts krijgt hiervan een kopie.
Het instituut geeft je lichaam niet terug aan je nabestaanden. Je lichaam wordt door het instituut gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Studenten leren bijvoorbeeld over het menselijk lichaam en ontwikkelen medisch specialisten dankzij gedoneerde lichamen nieuwe operatietechnieken.
Wat als je donor bent én je lichaam aan de wetenschap wilt geven?
Je kunt zowel donor zijn als je lichaam af willen staan aan de wetenschap. Orgaandonatie gaat altijd voor op de wetenschap. Sommige instituten nemen lichamen ook na de donatieprocedure aan, maar dat is per organisatie anders geregeld.
Enquête: een derde vindt nieuwe donorwet geen goede zaak
Vrije keuze, het enige juiste antwoord is: "Ja".Voorlichting eenzijdig en dan ook nog onjuist (na 'uw' dood: dode organen zijn onbruikbaar), of minstens onvolledig; wat te lezen is over wat er gebeurd in DE LAATSTE UREN IN HET LEVEN VAN EEN ORGAANDONOR in "Zwartboek over orgaandonatie" - A Wood-de Haas, Ik wil dat mijn vijand nog niet aandoen.https://www.annetwood.nl/brief-aan-de-ministerraad
Ik wil geen donor organen en geef ze ook niet. Het enige absolute wat ik "bezit" is mijn eigen lijf met al of niet gebreken. Daarover beslis IK en niemand anders. Die donorwet is er op een moment doorgedrukt dat er ander nieuws was en nu heeft nl plots 8 miljoen donoren erbij. Overigens: (dit is een stel situatie) een arme sloeber staat 5 jaar op de wachtlijst voor een orgaan en een persoon van hoge komaf 1 week. Er komt 1 passend orgaan ter beschikking. Wie krijgt dat orgaan? Ik weet het, niet die arme sloeber!
Jammer dat niet geldt: "geen lid van de club, dus dan ook niet meespelen".Iemand, die liever zijn of haar organen laat verbranden of verrotten ipv een ander weer een goed leven te gunnen, behoort van mij ook nevernooit en onder geen enkele omstandigheid dan ook een orgaan van een ander te krijgen. Idem met bloed: geen donor en leeggelopen tijdens een operatie: jammer dan, een verdieping lager voortaan = onder de graszoden.
Ik zou dit ook even vertalen in de diverse gangbare talen in dit land, anders heb je kans dat 1/4 van NL dat punt mist. Zij gaan nl altijd met alles voor ook als ze niet meedoen.
Ik heb altijd tegen mijn familieleden gezegd als ik dood ben dan mogen ze alles gebruiken tot op het moment dat D66 met het plan kwam om iedereen donor te maken als zij geen keuze wilden maken. Nu met covid zie je dat als er keuzes gemaakt moeten worden bij te weinig capaciteit er moeilijke beslissingen gemaakt worden waar ik best moeite mee heb. Ik ben ouder en heb een onderliggende ziekte en er is een jonge gevangenne die ook dat IC bed nodig heeft wie gaat er dan voor? Voorbeeld: ik heb een ongelukl gehad en er is een jong iemand die een orgaan nodig heeft. Ik ben oud en heb onderliggende ziekte maar wil nog wel blijven leven. ik draag niets meer bij aan de maatschappij kost alleen maar geld een jong iemand kan nog wel wat bijdragen, wat doet de arts in zo'n geval???
Oh dus zo hebben ze het aangepakt. Het heeft op papier eigenlijk geen macht maar in de praktijk wel een goed middel om de nabestaanden onder druk te zetten met een uit de lucht gegrepen ofwel nep "geen bezwaar". Dus als je niet mee wilt doen met de staat die denkt een registratieverplichting op te kunnen leggen (hoewel technisch gezien is het niet verplicht) wordt je dus ook verplicht om door hoepels te springen.
Je ziet hetzelfde met bv die zogenaamde identificatieplicht. Zo'n verplichting mag ook niet, gaat tegen mensenrechten in dus wat hebben ze ervan gemaakt dat je zo'n ID document moet kunnen tonen, staat echter nergens dat je het bij je moet dragen. Maar dat hangen ze niet aan de grote klok. Sterker nog meneer de politieagent is (laat staan boa's) hier waarschijnlijk niet eens van op de hoogte.
Nog zoiets vaccinatieplicht. Ja dat ligt er nog niet letterlijk maar ondertussen hebben ze het wel zo opgesteld dat kinderdagverblijven ongevaccineerden mogen weigeren ook al is dit een vorm van discriminatie.
Wanneer is het nu eens afgelopen met dit soort vuile constructies!
Weg met dat hele systeem dat zo corrupt is als de pest tegenwoordig. Gaan we ooit een keer de wijsheid inzien van mensen zoals bv Mark Passio die al jaren hard werken te pogen de medemens bij te brengen met wat voor krankzinnig systeem we zitten opgescheept.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wat-is-de-identificatieplicht.U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht.
Oftewel: als u iemand naast u hebt lopen met UW ID ( dement, of wat-dan-ook): is dat in Nederland toegestaan. Wel per direct op verzoek tonen en niet.. ligt ergens thuis.
En vaccinatie: een ieder, die door lamlendigheid of wat-dan-ook via zijn of haar (klein)kinderen MIJN kleinkinderen besmet, krijgt een civiele schadezaak tegen zich.
Een mens en een ander mens zijn gelijk aan elkaar. Een mens kan een ander mens dus ook niks opleggen ook geen plicht (dat is kort voor verplichting). Daar mag je als eerste eens even goed bij stil gaan staan.
Zie je wat je eigenlijk wel wat je zelf opschrijft? Toonplicht zeggen en daar vervolgens per direct aan koppelen (wat geloof ik niet eens zo in de wet staat maar wat wel gesuggereerd wordt van de kan vd staat). Ja dat is nu net wat ik aankaart hè, zo'n vuile constructie.
Wat een gestoorde opmerking om mensen verantwoordelijk te gaan stellen voor welke potentiële (bv 0,02% kans dat eens stofje / virus / bacterie een ander ziek maakt) ziekmakers die ze al dan niet bij zich dragen. Wel eens gehoord van zelfbeschikkingsrecht!? Mag je ook eens stil bij gaan staan wat dat nu precies inhoud. Succes met je civiele schadezaak(en) lijkt me dat de bewijslast je uiterst zwaar zal vallen (wat tevens weer aangeeft hoe gestoord dat soort denken is).
Ik raad je ook aan om het volgende artikel te lezen want je zit duidelijk nog erg "diep".https://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/zal-het-systeem-uit-zichzelf-in-elkaar-zal-storten-ook-als-we-helemaal-niets-doen/
legt u dat wel vast, en ONherroepelijk, dus niet als u op het punt staat "een verdieping lager te gaan" toch een donororgaan te vragen ? Ik neem ook aan, dat u geen donorbloed wenst te accepteren bij een operatie ?
Nou dat is dan een kleine moeite om dat aan te geven. U mag nee zeggen hoor. 'De regering' doet niets zonder uw wil. Wanneer u echter te besodemieterd (excusez-le-mot) bent om even te vertellen dat u geen anderen wilt helpen na uw dood (gelukkig wel zo flink bent, dan ook niets te hoeven hebben. Dat vind ik wel heel netjes van u) dan komt dat piekfijn voor elkaar. Is 'even melden' toch 'te veel werk' JA dan is er kans dat u er, na uw dood, voor kunt zorgen dat er mensen blijven leven en er geen nabestaanden zullen hoeven rouwen voor dat echt nodig is..... UW KEUZE, dat blijkft het.
"de regering doet niets zonder uw wil"Wat een kolder. Zullen we even terug gaan naar de referenda bv of hebben ze je ooit gevraagd of je wel instemt met één of alle arbitraire regeltjes!?