Steeds meer mensen wagen zich aan een alcoholvrij biertje. Het wordt volgens het Nationaal Bieronderzoek dan ook steeds populairder. Maar wie denkt dat alcoholvrij bier helemaal geen alcohol bevat, komt er bedrogen uit. Hoe zit dat precies?
Bier is één van de oudste en populairste alcoholhoudende dranken ter wereld. Het goudgele goedje staat namelijk op nummer drie op de wereldranglijst. Er is inmiddels een groeiende vraag naar bier met geen drupje alcohol. In 2018 is de verkoop van alcoholvrij bier zelfs ruim 30 procent gestegen, harder dan de jaren daarvoor.
Alcoholvrij bier kan op twee manieren gemaakt worden. Als bier zonder gisting gemaakt wordt, dan komt er geen alcohol aan te pas. Dat betekent dat het biertje écht 0.0% alcohol bevat.
De tweede manier is het brouwen van de drank, om zo dichterbij de originele smaak te blijven. Na het brouwen wordt vervolgens de alcohol eruit gehaald, waarbij er altijd een klein restje alcohol overblijft. En dan is het dus opletten geblazen.
De consumptie van 0.0 bier is sinds 2010 ruim vervijfvoudigd. In 2016 steeg de verkoop met 17,9 procent en in 2017 was dat 24,7 procent. Eén op de twintig genuttigde biertjes is inmiddels alcoholvrij, blijkt uit een onderzoek van Vereniging Nederlandse Brouwers.
In Nederland moet alcoholvrij bier net als gewoon bier voldoen aan strenge regels. Volgens de Nederlandse drank- en horecawet mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er minder dan 0.1% in zit. Je kunt het vergelijken met een rijpe banaan, want ook daar zit een heel klein beetje alcohol in. Je wordt er dus niet dronken van. Staat er 0.0% op het etiket? Dan mag er helemaal geen alcohol in zitten.
Deze regels gelden alleen voor Nederlandse brouwers. Buitenlandse brouwers horen zich weer aan hele andere regels te houden en de verschillende regels binnen Europa zijn groot. Zo mag alcoholvrij bier in Duitsland tot 0.5% alcohol bevatten. Voor Spanje geldt een maximum van 1% en Italië en Frankrijk hanteren een maximum van 1.2% alcohol. Bieren met dergelijke percentages noemen we overigens in Nederland alcoholarm bier.
Buitenlandse brouwers mogen dus alcoholvrij bier verkopen waar meer alcohol in zit dan de Nederlandse wet voorschrijft. Als consument moet je goed op het etiket letten, want koop je een alcoholvrije of malt biertje uit een ander land? Dan kan er dus meer alcohol in zitten.
We vroegen onze volgers op Instagram of zij weleens alcoholvrij bier dronken. Honderden respondenten deden mee, waarvan de helft (50 procent) aangaf af en toe een alcoholvrij biertje te nuttigen. 65 procent van de respondenten zegt het verschil te kennen tussen alcoholvrij en alcoholarm bier. 37 procent geeft aan niet te weten dat er daadwerkelijk alcohol in alcoholvrij bier kan zitten.
Wil je ook meedoen aan onze peilingen op Instagram? Volg dan hier het account van Kassa!
Bronnen: Nederlandse Brouwers, Keuringsdienst van Waarde, Overheid.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!