Akkoord over regels bij laten omvallen banken
27-06-2013
• leestijd 1 minuten
Europese banken zullen in de toekomst eerst zichzelf moeten proberen te redden. De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie zijn het in de nacht van woensdag op donderdag in Brussel eens geworden over hoe een bank in de problemen gecontroleerd kan omvallen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het wanbeleid bij financiële instellingen.
Volgorde
Lange tijd was het niet bespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden moeten meebetalen aan de redding of ontmanteling van de bank (een zogeheten bail in). Maar bij het reddingspakket van Cyprus werd voor het eerst ook verwacht dat zij een deel van de redding betaalden.
'Duidelijke spelregels'
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sprak na afloop ,,over een hele duidelijk set spelregels met een strakke hiërarchie." Hij noemde het ,,een enorme verschuiving" ten opzichte van de manier waarop Europa tot nu toe banken redde. Hij benadrukte dat de rekening nu ligt ,,waar die hoor, namelijk in de sector zelf in plaats van bij de belastingbetaler."
Grote tegenstellingen tussen landen
Eerder overleg over deze ,,gezamenlijke spelregels'' over de redding van een bank liepen op niets uit. De tegenstellingen tussen landen waren te groot. Sommige landen wilden zo strikt mogelijke regels zonder uitzonderingen, terwijl anderen juist meer flexibiliteit wilden om zelf te kunnen kiezen wie er geld verliest.