Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AIVD: meer landen plegen digitale aanvallen

06-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cyber criminaliteit hacker 930x520
De digitale spionage neemt steeds verder toe, constateert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD in haar jaarverslag over 2017. Meer landen proberen over de grens digitaal geheime informatie te ontfutselen die zij kunnen gebruiken voor zowel politieke als economische doeleinden. Niet alleen bedrijven en instellingen zijn doelwit, maar ook personen, die soms gewoon worden benaderd via social media.

Grootste risico

,,De digitale dreiging is er al, maar wordt het grootste risico waar Nederland in de toekomst mee te maken krijgt'', zo waarschuwt AIVD-baas Rob Bertholee. Het gaat om spionage, sabotage, heimelijke politieke en publieke beïnvloeding. Alles komt volgens hem samen in de digitale ruimte en de mogelijkheden nemen toe. ,,Maar weinig landen maken er geen gebruik van. Rusland en China staan bovenaan'', aldus Bertholee.

Meerdere sectoren digitale inbraken

De geheime dienst stelde vorig jaar omvangrijke digitale inbraken vast bij Europese multinationals en bij onderzoeksinstellingen in de sectoren energie, hightech en chemie. Deze instellingen hebben ook banden met Nederland of Nederlandse vestigingen. De aanvallen leiden tot economische schade.

Nederland interessant doelwit

Nederland is en blijft een interessant doelwit, volgens Bertholee, onder meer vanwege de zitting van Nederland in de VN-Veiligheidsraad in 2018 en het lidmaatschap van de EU en de NAVO. De nieuwe veiligheidswet (Wiv) moet volgens Bertholee de digitale risico's kunnen ondervangen. Het jaarverslag is voor het referendum over de wet (21 maart) uitgebracht, zodat de dienst ,,kan laten zien wat ze allemaal doet''.

Informatie verkrijgen door social media

Naast digitale spionage gaat het ook om klassieke acties. Interessante personen worden benaderd, onder meer via de zakelijke netwerksite LinkedIn, om informatie te verstrekken, al dan niet tegen betaling. Volgens de AIVD-baas is ook daarover in Nederland te weinig bewustzijn.

Terugkeer naar Nederland

Verder wijst de AIVD opnieuw op de aanhoudende jihadistische dreiging. Het IS-kalifaat is nagenoeg opgedoekt, maar de ideologie is nog springlevend, zei Bertholee. De dienst krijgt signalen dat meer uitreizigers willen terugkeren naar Nederland. Naar schatting zijn er nog 185 Nederlanders in Syrië en Irak. Bovendien zijn daar minstens 175 'Nederlandse' minderjarigen. Het merendeel is daar geboren en jonger dan vier jaar. Een op de tien kinderen is ouder dan negen jaar. De AIVD houdt er rekening mee dat zij al een IS-training hebben ondergaan. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!