Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afval tellen langs de Europese kust

11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_strand.jpg
Op een aantal dagen in april wordt (zoals ieder jaar) op vier afgelegen stranden in Nederland de afval op het strand geïnventariseerd. Dat gebeurt van Portugal tot aan Den Helder. Wij zijn mee gegaan naar strand van Noordwijk en kijken wat er gevonden wordt en wat dat betekend. De strandmonitoring gebeurt op afgelegen stranden, waar weinig mensen komen. Het afval dat daar ligt komt dus uit zee. Dit afval geeft een beeld van wat er op zee ronddrijft.
Strandafvalmonitoring
De afgelopen tien jaar is er vier keer per jaar volgens een bepaalde methode afval op het strand in kaart gebracht op vier vaste plekken: strand bij Veere, Noordwijk, Bergen en Terschelling. Dat gebeurt niet alleen in Nederland maar ook in negen andere landen in Noord en West Europa. Resultaten worden vergeleken, trends worden onderzocht.
De plekken zijn iedere keer afgelegen stranden waar weinig badgasten komen. Er wordt vanuit gegaan dat het afval dat hier ligt vanuit zee komt en niet door mensen is meegebracht op het strand. Het stuk waar wordt gezocht is heel precies vastgesteld en is iedere keer exact hetzelfde stuk strand. Ook hoe je zoekt en hoe je het gevonden afval definieert is volgens regels en lijsten afgesproken.
Gevonden voorwerpen
In die tien jaar is er 154 keer gezocht en zijn er 60.839 items gevonden, geteld en in kaart gebracht. Dat levert het volgende lijstje op:
1. Netten en touwen 38% (Pluisjes)
2. Plastic stukjes 19%
3. Plastic zakken 6%
4. Plastic doppen en deksels 5%
5. Chips zakjes, snoeppapier en lolly’s 4%
6. Ballonnen en ballontouwtjes/strikjes 3%
7. Plastic flesjes 2%
8. Hout 2%
9. Plastic Voedsel verpakking/fastfood afval 2%
10. Plastic industrieel afval 2%
Oplossingen
Het idee is om oplossingen te bedenken bij wat er gevonden wordt. Op basis van trends en verbanden wordt er overlegd met andere landen en gezocht waar een bepaalde dop, net of touwtje vandaan komt. Op die manier kunnen producenten worden aangespoord om dingen anders te fabriceren. Zo worden er al vele jaren veel “pluisjes” gevonden. Dit zijn touwtjes die onder aan netten van vissers hangen. Die touwtjes slijten en laten los in zee. Je kent ze vast wel als oranje en blauwe touwtjes op het strand. Mede op initiatief van stichting de Noordzee wordt op dit moment geëxperimenteerd met touwtjes van hennep en andere natuurlijke materialen.
Beach Cleanup
Vorig jaar heeft Stichting de Noordzee de Beach Cleanup georganiseerd. Hier gaan vrijwilligers zwerfafval oprapen op alle stranden, van zeeland tot Schiermonnikoog! In 2013 is in 24 dagen 350 kilometer Noordzeekust opgeruimd. Totaal werd 6590 (!) kilo afval geraapt.
Alles is in kaart gebracht en dat leverde de volgende top 5 op:
1. Touw en Net
2. Stukjes plastic
3. Sigarettenpeuken
4. Fles,dop,snoep 
5. Ballonnen.
Dit jaar wordt de Beach Cleanup herhaalt, wederom in augustus. Iedereen kan zich opgeven als vrijwilliger!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!