Nederlanders leggen steeds grotere afstanden af tussen hun woonplaats en werkplek. In 2016 legden 'we' 19 kilometer af voor het woon-werkverkeer. In 1995 was dat gemiddeld nog 14,6 kilometer. Dit blijkt uit onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) woensdag heeft gepresenteerd.
Inmiddels pendelt een op de drie mensen (33 procent) tussen verschillende steden. In 1995 gold dat voor circa één op de vier (27 procent) werkende Nederlanders.
Hoogopgeleiden langst onderweg
Hoogopgeleiden (HBO of hoger) hebben vaker werk in de plaats waar ze niet wonen dan laagopgeleiden (Vmbo of lager). Steeds meer mensen pendelen van Utrecht en Den Haag naar Amsterdam, blijkt uit het PBL-onderzoek. Ook vanuit Noord-Brabant en Gelderland (Arnhem, Nijmegen, Ede) reizen meer forensen richting de Randstad voor hun baan.
Ook één op de drie studenten die hoger onderwijs volgt, reist op en neer tussen steden. Winkelen, recreëren en op visite gaan doen we voornamelijk dichter bij huis dan werken en studeren. Hiervoor reizen we nauwelijks verder dan zo’n 20 jaar geleden. Bronnen: ANP/PBL