Elk jaar komen er zo'n 32.000 mensen vrij uit de gevangenis. Zij hebben hun straf uitgezeten en mogen weer terugkeren in de maatschappij. Maar meedoen is lastig als je verzekeraar je weigert te verzekeren. En dat is niet eerlijk zegt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid van de SP. Hij gaat hierover Kamervragen stellen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Klachten
Willem Boele en Hugo Bergveen hebben allebei vastgezeten vanwege een geweldsdelict. Eenmaal vrij, willen ze zich verzekeren voor hun auto, de inboedel en de wettelijke aansprakelijkheid. Van hun verzekeraars krijgen ze allebei te horen dat ze zich niet kunnen verzekeren omdat ze langer dan 9 maanden in de gevangenis hebben gezeten.
De verbazing is groot, vooral bij Hugo Bergveen. Hij is al 30 jaar verzekerd geweest bij de verzekeraar die hem nu weigert. Terwijl hij nog nooit schade heeft gedeclareerd. Daarnaast heeft het delict niets te maken met de verzekering die hij nu wil afsluiten. Verzekeraars mogen zelf weten of zij iemand als klant accepteren of niet, behalve als het een zorgverzekering betreft want dan kan niemand geweigerd worden.
Willem Boele en Hugo Bergveen komen terecht bij De Vereende Verzekeringen. Deze maatschappij is gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere risico’s en/of mensen die moeite hebben zich ergens anders te verzekeren. Een verzekering is alleen veel duurder dan bij een reguliere verzekeringsmaatschappij.
BONJO
De belangenorganisatie voor ex-gedetineerden, BONJO, wordt een aantal keren per week gebeld door ex-gedetineerden die tegen dit probleem aanlopen. BONJO is boos over de huidige gang van zaken en vindt dat ex-gedetineerden worden gediscrimineerd. Deze groep heeft volgens de organisatie hun straf uitgezeten en zou weer terug moeten kunnen keren naar de maatschappij en niet uitgesloten moeten worden maar worden behandeld als ieder ander.
Verzekeraars
De redactie van Kassa stelt aan 13 verzekeraars en hun dochtermaatschappijen de vraag wat hun beleid is ten aanzien van ex-gedetineerden. De reacties zijn verschillend. Bij sommige verzekeraars wordt je bij bepaalde vergrijpen altijd geweigerd, anderen spreken van maatwerk. Soms worden ook gezinsleden van ex-gedetineerden geweigerd of kunnen ze een hogere premie berekend krijgen. Bekijk hier alle reacties .
Het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie van de verzekeringsmaatschappijen wilde niet bij ons in de studio aanschuiven omdat zij geen uitspraken over het acceptatiebeleid van hun leden kunnen geven en daarnaast plaatsen zij dus vraagtekens over de omvang van dit probleem: er zijn weinig klachten, en er zijn meerdere verzekeraars die ex-gedetineerden wel accepteren. Bekijk hier de volledige reactie van het Verbond van Verzekeraars .
Kamervragen
De afgelopen jaren zijn er meerdere malen Kamervragen over dit onderwerp gesteld. De laatste keer in 2015. Minister van der Steur stelde toen dat een strafbaar feit alleen een rol speelt wanneer het een verzekering betreft die te relateren is aan het feit dat is begaan. De minister zei destijds dat hij niet met de branche in gesprek zou gaan omdat hij niet het vermoeden heeft dat er misstanden worden begaan.
In onze uitzending van zaterdag 24 maart zegt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid van de SP, opnieuw vragen te gaan stellen, omdat hij wel degelijk problemen ziet. "Als er geen enkele relatie is tussen het delict en de verzekering dan vind ik het niet gerechtvaardigd dat iemand geweigerd wordt en een hogere premie moet betalen. Dat gebeurt nu wel en daar ga ik de minister op aanspreken. Hij moet een beroep doen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de verzekeraars."
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!