AFM waarschuwt voor malafide kredietverstrekkers op internet
28-04-2010
•
leestijd 4 minuten
•
4551 keer bekeken
•
Met een negatieve BKR-registratie kom je in Nederland niet ver als je geld wilt lenen. Op internet is een keur aan kredietverstrekkers te vinden, die staan te popelen om je zonder BKR-toetsing flinke bedragen te lenen. Je moet dan wel van tevoren een verzekeringspremie over de lening betalen.U voelt het al, na het ontvangen van de verzekeringspremie is de aardige, vaak geduldige kredietverstrekker met de premie gevlogen, zonder ooit een cent uit te lenen. De Verlenging van Kassa sprak met een mevrouw die zowel in de uitzending als in dit verhaal anoniem wil blijven. Zij is één van de mensen die slachtoffer werd van deze internetoplichters.
Al twee jaar was zij schuldenvrij, maar een negatieve BKR-registratie blijft vijf jaar staan. Nergens kreeg zij een lening voor een autootje. Op speurders.nl vindt zij meerdere kredietverstrekkers die aangeven zonder BKR-toetsing geld te willen lenen. Zij gaat in zee met Credit Union Archamea. De mailwisseling loopt via John. 10.000 euro lenen is geen probleem. Via een Aziatische dochter van Credit Union Archamea kan ze geld krijgen. Zij ontvangt een professioneel uitziend contract en kan het ondertekend faxen naar een gratis 084-faxnummer. John zonder achternaam mailt via een gratis gmail-account.
Zij tekent een contract van 10.000 euro met een effectieve rente van 5,6% over een looptijd van 6 jaar. De aflossing per maand bedraagt 163,85 euro. De eenmalige verzekeringspremie, te voldoen na de ondertekening van het contract, is 240 euro. De gedupeerde vertelt: “Ik heb keurig 240 euro overgemaakt. Maar na het overmaken, kreeg ik toch een naar gevoel en ben gaan zoeken op internet. Ik kwam op de site www.opgelichtopinternet.nl en vond daar allemaal gedupeerden van kredietverschaffers op het internet. Mijn hart sloeg een paar maal over. Ik kon niet geloven dat dit mij kon overkomen. Ik heb John gemaild. Hij verzekerde mij dat de lening echt werd overgemaakt als de 240 euro binnen was. De dagen dat het geld nog niet bij hem binnen was, bleef hij keurig mijn vragen beantwoorden, maar op een gegeven moment hoorde ik niets meer terug. Nu weet ik dat hij stopte met antwoorden op het moment dat hij de poen, mijn poen, binnen had. Inmiddels is de advertentie van John ook nergens meer te vinden.”De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft al meerdere klachten binnen gekregen. Deze manier van oplichting blijkt een steeds terugkerend fenomeen te zijn. En nu in tijden van financiële crisis steekt het probleem weer behoorlijk de kop op. De internetfora staan vol met slachtoffers. De AFM zegt dat consumenten niet in moeten gaan op dit soort aanbiedingen. Namen waarvoor de AFM waarschuwt zijn: Trident Finance, Impact Finance, é.Finance, Artchamae Phohon, Credit Emporium, Assamaa Sehtjhuu, Aschama Sehtjuu, Azzama Saethjou, Credit Fides Services, en Far East Credit.De AFM adviseert consumenten extra alert te zijn bij instellingen of personen die gebruik maken van gratis e-mailadressen, zoals Gmail, Lavabit en Hotmail alsmede bij instellingen of personen die gebruik maken van gratis faxnummers die vaak beginnen met de cijfers ‘084’ of ‘087’. Ook is het raadzaam alert te zijn indien instellingen of personen vragen om geld over te maken naar een bankrekening van een bank in Thailand of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
Meer informatie is te vinden op het consumentendeel van de website van de Autoriteit Financiële Markten(AFM):
www.afm.nl/consument
• Voor het verkopen van financiële producten is vaak een vergunning van de AFM nodig. Een consument kan controleren of de aanbieder een vergunning of een goedgekeurd prospectus van de AFM heeft via het
register
.
• De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van instellingen die op de
waarschuwingslijst
staan. De waarschuwingslijst van buitenlandse toezichthouders staat
hier
.
• Via het
Meldpunt Financiële Markten
kan een consument zelf misstanden in de financiële markten melden aan de AFM of vragen stellen: Het meldpunt is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 0900- 5400 540 (5 cent per minuut).
Mensen die denken slachtoffer te zijn geworden van illegale kredietaanbieders die vooraf geld hebben gevraagd, wordt aangeraden aangifte te doen bij de plaatselijke politie met de verwijzing naar politie Twente waar onlangs een internetoplichter in de kraag is gepakt. En tevens de AFM in te lichten.
Mocht het komen tot een rechtszaak, dan kan de rechter mogelijk een schadevergoeding opleggen als straf. Het is dan van belang dat slachtoffers zich hebben gemeld, omdat er mogelijk een kans is dat geld kan worden teruggekregen.