Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn Nederlanders met een migratieachtergrond gemiddeld financieel kwetsbaarder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Dat blijkt uit een rapport dat de autoriteit heeft gepubliceerd.
Volgens het rapport krijgen mensen met een migratieachtergrond vaker te maken met schuldenproblematiek en betalingsachterstanden. Vooral bij mensen met een niet-westerse achtergrond is dat aandeel hoger. Volgens de AFM zijn onder andere een lager onderwijsniveau en een minder sterke positie op de arbeidsmarkt daar oorzaken van.
Verder komt uit het rapport naar voren dat bij eerste generatie Nederlanders de oudedagsvoorziening vaak niet voldoende is. Vaak komen mensen op latere leeftijd naar Nederland, waardoor een AOW-gat ontstaat.
Ook wordt er slechts beperkt gebruik gemaakt van de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), waarmee het aankomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum. Volgens de AFM leeft zo’n 40 procent van de pensioengerechtigde Nederlanders met een migratieachtergrond onder de armoedegrens.
De toezichthouder stelt dat het niet hebben van een bankrekening en beleggingen ook vaker voorkomt bij mensen met een niet-westerse achtergrond. De taalbarrière vormt volgens de AFM vaak een belangrijke belemmering tot het krijgen van financiële dienstverlening.
De toezichthouder wil daarom dat er meer aandacht komt voor de financiële positie van Nederlanders met een migratieachtergrond. Zeker gezien steeds meer mensen in Nederland een migratieachtergrond hebben.
De AFM adviseert daarom om bij het inburgeringsproces meer aandacht te geven aan financiële zelfredzaamheid. Ook stelt de AFM dat beleidsmakers en toezichthouders meer rekening moeten houden met de negatieve gevolgen van wet- en regelgeving voor deze groep mensen. Tot slot moeten instanties zich inspannen om de taalbarrière te verkleinen, aldus het rapport.
Bron: Autoriteit Financiële Markten/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!