De Autoriteit Financiële Markten heeft Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V. op 24 februari een bestuurlijke boete opgelegd ter hoogte van € 425.000. De negen dochterondernemingen van de bank – aanbieders van doorlopend krediet – hebben volgens de AFM "bij de inrichting van hun bedrijfsvoering geen beheerste en integere uitoefening van hun bedrijf gewaarborgd".
Crédit Agricole is bij Kassa niet onbekend: we hebben er in het verleden aandacht aan besteed. Zo werd de compensatieregeling voor klanten die veel te hoge rente betaalden voor hun doorlopende kredieten besproken in een uitzending van mei 2020.
Het "waarborgen van een beheerste en integere uitoefening van het bedrijf" is voor kredietverstrekkers een verplichting wat betreft de inrichting van de bedrijfsvoering. De negen kredietverstrekkers die onder Crédit Agricole vallen, hebben volgens de AFM niet aan deze verplichting voldaan.
Volgens de AFM bleek dit onder meer "uit de manier waarop zij rentewijzigingen van april 2018 (vooral verhogingen) op hun doorlopend kredietportefeuilles voorbereidden en doorvoerden". Ook schoot het vastgestelde beleid tekort en was er wat de besluitvorming betreft op een aantal punten sprake van onzorgvuldigheid.
Rentewijzigingen werden cijfermatig niet adequaat onderbouwd, 'locked-up' klanten werden onzorgvuldig behandeld en klanten werden niet juist geïnformeerd over de reden van hun rentewijziging. De negen dochterbedrijven maakten zich hier tussen eind 2017 en medio 2018 schuldig aan.
De betreffende kredietverstrekkers werden volledig door Crédit Agricole aangestuurd, daarom wordt CAFC Nederland beboet als feitelijk leidinggever aan de overtreding. Voor de overtreding geldt weliswaar een basisbedrag van € 500.000, maar de AFM heeft de boete verlaagd omdat Crédit Agricole vanaf medio 2018 is overgegaan tot schadeloosstelling van de klanten waarvoor geldt dat ze teveel rente hebben betaald op hun doorlopende kredieten.
De volgende dochterondernemingen van Crédit Agricole hebben volgens de AFM niet aan hun verplichtingen voldaan:
- De Nederlandse Voorschotbank B.V.
- Intermediaire Voorschotbank B.V.
- Voordeelbank B.V.
- Ribank N.V.
- IDM Finance B.V.
- IDM Financieringen B.V.
- Crediet Maatschappij "De IJssel" B.V.
- Eurofintus Financieringen B.V.
- Mahuko Financieringen B.V.
Het volledige dossier van Kassa over wurgkredieten kun je hier vinden.
Bron: AFM
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!