Advies Gezondheidsraad aan zwangere vrouwen: 'Eet niet teveel soja'
22-06-2021
•
leestijd 2 minuten
•
852 keer bekeken
•
Zwangere vrouwen die een veganistisch of Zuid-Aziatisch voedingspatroon hebben of lactose intolerant zijn, moeten oppassen dat ze niet teveel soja eten. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Het nieuwe advies van de Gezondheidsraad heeft te maken met een nieuw vastgestelde grens. Omdat soja een relatief hoge concentratie aan isoflavonen heeft, is het volgens de raad verstandig om dagelijks niet meer dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen.
Risico voor vruchtbaarheid
Uit dierproeven is gebleken dat hoge blootstelling aan isoflavonen kan leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van de geslachtsorganen, de rijping van de geslachtsorganen en soms ook in de vruchtbaarheid. In Frankrijk geldt de bovengrens voor de hele bevolking, in Nederland nu alleen voor zwangeren.
Moet je soja nu helemaal uit je dieet verbannen? Nee, uit informatie van het Voedingscentrum blijkt dat dat niet nodig is. Vrouwen kunnen dagelijks nog behoorlijk wat sojaproducten eten en drinken om binnen de grens te blijven. Wie 64 kilo weegt, kan bijvoorbeeld veilig 310 gram tofu eten, of 230 gram sojabonen, of 610 milliliter sojayoghurt, rekent de Gezondheidsraad voor.
Wel wordt afgeraden om supplementen met zogeheten fyto-oestrogenen tijdens de zwangerschap te gebruiken. Daar zitten veel isoflavonen in.
ZwangerHap
De Gezondheidsraad heeft in een uitgebreid advies nog veel meer informatie over tijdens de zwangerschap. Een toegankelijke versie daarvan is te vinden bij het Voedingscentrum, dat alle wetenschappelijke kennis inzichtelijk maakt in de app ZwangerHap. Die heeft een update gekregen.
De meeste adviezen die daarin staan zijn al jaren onveranderd. Zo worden alcoholgebruik en het eten van lever afgeraden. Belangrijke dingen om op te letten blijven het slikken van foliumzuur en vitamine D. "Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur", aldus de Gezondheidsraad. Die raadt vrouwen aan om al vier weken voor de conceptie te beginnen met het innemen van 400 microgram foliumzuur per dag en daarmee door te gaan tot de tiende week van de zwangerschap.
Calcium, jodium en ijzer
Belangrijke adviezen zijn verder om goed op hygiëne te letten, niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken, geen aangebakken voedsel te eten, twee keer per week vis te eten en niet te veel zoethout en bepaalde kruidentheesoorten te consumeren. Van belang is ook dat voeding voldoende calcium, jodium en ijzer bevat. Kraanwater met lood erin moet worden vermeden, maar dat geldt ook voor mensen die niet zwanger zijn.