De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet extra onderzoek naar de rendementen van warmteleveranciers. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, kunnen zelf niet kiezen van welke leverancier zij warmte afnemen. Daarom vindt de toezichthouder het belangrijk dat klanten "goed worden beschermd tegen onredelijk hoge tarieven van hun leverancier."
De ACM gaat met name kijken naar warmteleveranciers die een hoog financieel rendement behalen. Onderzoek wijst uit dat de rendementen van warmteleveranciers onderling fors kunnen verschillen.
Ieder jaar stelt de ACM maximumtarieven vast, die berekend worden aan de hand van de gasprijs van 1 januari van het komende jaar. Door de verplichte koppeling aan de gasprijs is er geen directe relatie tussen het maximumtarief en de kosten van leveranciers. Warmteleveranciers mogen die maximumtarieven niet gebruiken om onredelijk hoge winsten te maken.
De ACM heeft warmteleveranciers verschillende keren opgeroepen hun tarieven niet onnodig te verhogen. Ook pleit de toezichthouder er al langer voor dat warmteleveranciers transparant zijn over hun kosten en opbrengsten.
Huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet zijn dit jaar gemiddeld 535 euro (+43%) meer kwijt dan consumenten met een regulier gascontract. Vorig jaar was een consument met stadsverwarming 309 euro (+22%) duurder uit. Dat bleek in maart uit een analyse van vergelijkingssite Gaslicht.com op verzoek van Kassa.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!