ACM: Energieprijs stijgt door sluiten kolencentrales
26-09-2013
• leestijd 2 minuten
De partijen die drie weken geleden het Energieakkoord ondertekenden, moeten een deel van hun werk overdoen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zet een streep door de gefaseerde sluiting van de vijf oude kolencentrales. Dat voornemen is in strijd met de regels die concurrentiebeperking tussen bedrijven verbieden. De vorm van de maatregel is een afspraak tussen bedrijven en daarmee een kartelafspraak. Dat is in strijd met de Mededingingswet, aldus de ACM donderdag.
Oplossing
Voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische Raad (SER) kondigde aan dat de betrokken partijen mogelijkheden zullen zoeken om binnen de voorwaarden van toezichthouder ACM alsnog tot sluiting van de kolencentrales te kunnen komen. De SER-preses, onder wiens regie het akkoord tot stand kwam, zei dat ACM wil meewerken aan een oplossing. Ondertussen gaan de ruim 40 partijen, waaronder kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties, verder met de uitwerking van het Energieakkoord.
Stijging energieprijs
Volgens de Autoriteit Consument & Markt zou door de kartelafspraak 10 procent van de Nederlandse productiecapaciteit van elektriciteit verdwijnen. "Dit zou een grote stijging van de elektriciteitsprijs voor de consument tot gevolg hebben", aldus de toezichthouder.
Natuur-en milieuorganisaties
Draijer vindt dat de ACM de sluiting van de kolencentrales te veel als een op zichzelf staande maatregel beschouwt en niet als deel van het uitgebreide Energieakkoord. De natuur- en milieuorganisaties zijn evenmin ingenomen met de kritiek. Zij zijn bang dat een deel van het akkoord op losse schroeven komt te staan. Ze verwijten de kartelwaakhond tunnelvisie. "Dat het sluiten van de centrales een afspraak tussen de energiebedrijven is, klopt niet. Het is een afspraak tussen alle partijen van het akkoord." Het besluit snel weer om de tafel te gaan zitten, juichen de organisaties dan ook toe.
Kamp houdt vast aan sluiting kolencentrales
Minister Kamp van Economisch Zaken wil vasthouden aan de sluiting van de kolencentrales als ,,belangrijk onderdeel van het akkoord". Hij wil zelf met de ACM gaan praten.
ANP