De kans bestaat bij het hefoom- en inteereffect dat een beleggingsverzekering minder in plaats van meer waard wordt. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de premie van de overlijdensrisicoverzekering (orv). Achmea heeft haar klanten hierover niet voldoende geïnformeerd. Ook zei de verzekeraar niets over de hoogte van de orv-premie. Omdat klanten niet expliciet instemden met deze premie, moet Achmea hierdoor geleden schade vergoeden. Daarnaast moeten teveel betaalde premies worden terugbetaald.
Voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl is heel blij met de uitspraak. Hierbij heeft de rechter volgens hem belangrijke onderdelen van de vordering toegewezen. "Klanten moeten worden gewaarschuwd voor bijzondere risico’s en teveel betaalde kosten moeten worden terugbetaald." Ook de Consumentenbond is blij met de uitspraak. Wel vindt de bond het jammer dat niet alle eisen zijn toegewezen. Zo stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, dat ook is aangevoerd dat diverse kosten ten onrechte in rekening zijn gebracht, zonder de expliciete toestemming van klanten. "Helaas ging de rechter daar niet in mee. Het geven van voorbeeldkapitalen waarin die kosten verwerkt waren, was volgens de rechter voldoende. Dat is teleurstellend. We overwegen hiertegen in hoger beroep te gaan."
Achmea verkocht 800.000 woekerpolissen van met name Avéro, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Woonfonds en Rabobank. Consumenten met een woekerpolis kunnen zich nog steeds aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice, Consumentenclaim, Vereniging Woekerpolis of Stichting woekerpolisproces.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!