Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
ABN AMRO ontmoedigt opname contant geld met wijziging tarieven
23-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
60624 keer bekeken
•
ABN AMRO gaat vanaf 1 juni kosten rekenen als een klant in een jaar tijd meer dan 10.000 euro contant opneemt. Nu kunnen klanten nog tot 10.000 euro per dag uit de muur halen.
Wie die grens binnen een jaar overschrijdt, moet daarna 5 euro per een transactie betalen. Daarnaast wordt een half procent van het opgenomen bedrag in rekening genomen.
Lagere grens voor studenten en minderjarigen
Studenten kunnen vanaf de zomer nog minder kosteloos opnemen. Voor hen gelden de tarieven als ze in een jaar tijd meer dan 6000 euro hebben gepind. Minderjarigen komen de betaalgrens al tegen als ze meer dan 2000 euro willen pinnen.
In een reportage van Kassa uit 2019 is te zien dat betalen met munten en biljetten steeds vaker ontmoedigt wordt. Niet iedereen is daar blij mee. Zo gebruiken veel consumenten contant geld als hulpmiddel bij het budgetteren en vinden ouderen het lastig om met pinpas te betalen. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid maakt een gebrek aan contant geld ons bovendien te afhankelijk van commerciële banken.
Witwasschandaal
ABN AMRO zegt met deze maatregel bij te dragen aan 'het bestrijden van financiële criminaliteit, zoals fraude en witwassen.' De aankondiging is uitgerekend in de week dat de bank zwaar onder vuur ligt vanwege een witwasschandaal. Maandag werd bekend dat de bank een schikking van 480 miljoen euro is overeengekomen met het OM omdat het onvoldoende heeft gedaan aan witwaspraktijken.
Wurgkredieten
Ook in Kassa's dossier over wurgkredieten speelt ABN AMRO een hoofdrol. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de bank te veel rente rekent over doorlopende kredieten. Daardoor lukt het duizenden ondernemers en klanten nauwelijks om hun lening af te lossen. In maart oordeelde het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid) dat ABN AMRO de rente moet terugbetalen. De bank is niet van plan dat te doen.
Bronnen: ABN AMRO, Het Financieele Dagblad, Openbaar Ministerie, Zembla