Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN AMRO en ING verhogen salaris bestuurders

20-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bank_37.jpg
ABN AMRO heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend. Dat bedrag compenseert volgens ABN deels bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank. Ook ING heeft loonsverhoging bij de top doorgevoerd.
Loonsverhoging
De ING wil loonsverhoging doorvoeren voor topman Ralph Hamers. Als het aan de raad van commissarissen ligt stijgt zijn vaste salaris van 1,27 miljoen euro afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen euro in 2015. ING mocht eerder geen bonussen betalen omdat de bank voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. ING heeft nu alle staatssteun terugbetaald en mag dus weer bonussen uitkeren. Andere topmannen ontvangen eveneens bonussen.
Door de loonsverhoging bij ABN AMRO steeg het vaste salaris van de bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Die verhoging past volgens de staatsbank bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.
"Heel zuur"
De bestuurders zagen in 2012 en 2013 nog van de salarisverhoging af, maar de commissarissen van ABN besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren. Vakbond FNV Finance noemde dat besluit vrijdag in een reactie ,,heel zuur'', aangezien het merendeel van de werknemers van de bank de afgelopen twee jaar geen extra salaris heeft ontvangen.
Bonusverbod
De bank wees erop dat de bestuurders, ondanks de loonsverhoging, door het bonusverbod nog altijd 17 procent minder krijgen dan ze bij hun werving in 2009 werd voorgespiegeld. Vakbond CNV ziet echter weinig in die redenering. ,,In 2009 zag de wereld er echt heel anders uit. De toen gemaakte afspraken kunnen nu niet meer door de beugel'', aldus bestuurder Sandra Hendriks.
Niet blij
Minister Jeroen Dijsselbloem is niet blij met de verhoging van salarissen aan de top van Nederlandse financiële instellingen zoals ING, Nationale Nederlanden en ABN AMRO.
Dijsselbloem constateert dat de banken en verzekeraars binnen de wet blijven, maar hij juicht het gedrag niet toe. ,,Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in sector, is dit slecht te begrijpen.''
Reacties kabinet
"Zelfverrijking bij directies ABN en ING. Je moet maar durven. Blijkbaar niks geleerd. Kabinet moet ingrijpen!" reageert SP-leider Emile Roemer op Twitter.
SP, PvdA en CDA in de Tweede Kamer zijn boos over de verhoging van de vaste salarissen aan de top van staatsbank ABN AMRO. SP en PvdA vinden die verhoging verwerpelijk, het CDA noemt het handelen van de ABN-top ongepast.
Schaamteloos
"Bankiers denken kennelijk dat het hun verdienste is dat het beter gaat met banken, terwijl veel komt door beleid van de overheid of van de ECB. Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel", aldus SP-Kamerlid Arnold Merkies.
Volgens hem hebben de politiek en de belastingbetaler de banken voortdurend gesteund in de financiële crisis, maar lijken de banken nu weer,,volledig losgeslagen'' en denken de bankiers al weer dat de bomen tot in de hemel groeien. Volgens hem zouden de salarissen van de top ook onder een cao moeten worden gebracht.
Wet aanscherpen
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt: "Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen. Bankiers tonen hiermee aan niets geleerd te hebben van de crisis. In februari ging de strengste bonuswetgeving van Europa in. De PvdA gaat bezien hoe we de wet nog verder kunnen aanscherpen om deze zelfverrijking een halt toe te roepen."
Verschuilen
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt: "Terwijl veel mkb'ers vastzitten aan wurgcontracten voor derivaten, terwijl er fraude is in de vestiging in Dubai en terwijl de gewone medewerker van ABN Amro op de nullijn zit, vindt er een riante loonsverhoging plaats voor de top. De bankiers van een staatsbank, die gered is door de overheid, hebben hiermee een uitstekende kans laten lopen om te laten zien dat zij de nieuwe uitdagingen van bankieren begrepen hebben. Je verschuilen achter de wettelijke mogelijkheid is een smoesje: je hoeft niet alles te doen wat binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan is."
Redelijk
Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vindt de loonsverhoging die bestuurders van ABN Amro hebben gekregen redelijk. "We bewegen keurig binnen de wet", aldus Zalm. "Dit is iets wat de Kamer heeft geaccepteerd. Het is dan ook geen nieuws. Deze mogelijkheid was bekend bij de Kamer." ANP

Meer over:

abn amro, diginieuws, ing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!