'Aardbei en tomaat verdringen bloem uit kas'
21-11-2014
• leestijd 1 minuten
Opnieuw is de teelt van bloemen en planten in kassen afgenomen. Dat komt voor een groot deel door toenemende concurrentie uit landen in Afrika. Nederlandse tomaten en aardbeien doen het juist goed. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Krimp
De teelt van bloemen, planten en groenten onder glas is voor het vijfde jaar op rij gekrompen. Sinds 2000 is de oppervlakte waarop snijbloemen worden geteeld bijna gehalveerd (min 45 procent). Vooral rozenkwekers hebben het zwaar: het areaal rozen is dit jaar met bijna 20 procent gedaald. Geen rozengeur en maneschijn in de bloementeelt, aldus het CBS. Goed ging het in 2014 eigenlijk alleen met de kweek van gerbera’s.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk belangrijkste klanten
Nederlandse kasgroenten gaan vooral de grens over. Van de tomaten wordt 90 procent uitgevoerd, van de komkommers 75 procent en van de paprika’s 85 procent. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste klanten. De oppervlakte waarop tomaten worden geteeld steeg met 1 procent, die van aardbeien nam zelfs met 8 procent toe.
In Zuid-Holland nam het glastuinbouwareaal naar verhouding het meest af: met 3 procent (162 hectare) en dan vooral vooral in het Westland. De glastuinbouw kampt in die regio met enorm ruimtegebrek. In Limburg was de krimp 6 procent, in Noord-Holland 4 procent. In Overijssel en Groningen groeide de glastuinbouw juist licht. ANP