Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Aanvullend verzekeren zinvol of niet?
13-12-2019
•
leestijd 3 minuten
•
1927 keer bekeken
•
Iedereen in Nederland moet verplicht een basiszorgverzekering afsluiten. Daarnaast heeft maar liefst 83,8 procent van alle verzekerden nog één of meer aanvullende verzekeringen. Toch hebben veel mensen die aanvullende polis helemaal niet nodig. Ongeveer de helft maakt namelijk maar gebruik van de aanvullende verzekering. In dit artikel lees je wanneer het wel en niet zinvol is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor de meest voorkomende zorgwensen.
Tandarts
De meeste mensen sluiten een aanvullende verzekering voor de tandarts af. Juist deze verzekering is vaak overbodig. Als je alleen maar twee keer per jaar op controle gaat en nooit een gaatje hebt, dan loont een aanvullende verzekering niet. Heb je echter af en toe een gaatje en laat je ook regelmatig je gebit reinigen en/of een foto maken, dan kan een kleine tandarts verzekering wel voordelig zijn. Denk aan een vergoeding van maximaal 250 euro per jaar.
Verwacht je het komende jaar grote behandelingen? Dan kan je tandarts je altijd een indicatie geven van de kosten. Zo bepaal je voor welke bedrag je je wilt verzekeren.
Goed om te weten: De tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar vallen helemaal onder de basisverzekering.
Fysiotherapie?
Na de tandarts wordt fysiotherapie het vaakst aanvullend verzekerd. Eén fysiotherapie behandeling kost 28 tot 45 euro. Maar voor de goedkoopste aanvullende verzekeringen met fysiotherapie betaal je al 90 euro per jaar. Alleen als je zeker weet dat je minimaal 3 fysiotherapiebehandelingen nodig hebt of als je door je werk of sporten meer risico loopt, loont het je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. In andere gevallen kun je beter zelf wat geld opzijzetten voor als je toch een keer een behandeling nodig hebt.
Buitenland
Ook spoedeisende zorg in het buitenland wordt door veel mensen aanvullend verzekerd. De basisverzekering vergoedt deze kosten tot het Nederlandse tarief. Dus alleen als je komend jaar naar een land gaat waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland heb je een aanvullende verzekering nodig.
Uit onderzoek van Geld.nl blijkt echter dat een aanvullende verzekering voor zorg in het buitenland via je reisverzekering gunstiger is. Deze vergoedt namelijk vaak ook de het eigen risico van je zorgverzekering.
Brillen en lenzen
Een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen is ook een wens die we vaak horen. Maar als je buiten je bril of lenzen geen aanvullende zorg gebruikt, loont het eigenlijk nooit om een aanvullende verzekering voor brillen af te sluiten voor jezelf. Je betaalt dan meer aan premie dan wat je aan kosten vergoed krijgt. Als je brildragende kinderen hebt, wordt het een ander verhaal. Die zijn immers gratis meeverzekerd, maar mogen ook van de vergoeding gebruikmaken.
Alternatieve geneeswijzen
De hekkensluiter in de top 5 meest gekozen aanvullende zorg zijn alternatieve geneeswijzen. Aanvullende verzekeringen die dit vergoeden zijn niet goedkoop. Je betaalt als snel 150 tot 300 euro per jaar, terwijl de meeste zorgverzekering maar een maximaal bedrag per jaar vergoeden met een maximaal bedrag per behandeling.
Tip! Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Maak dan altijd eerst een rekensommetje. Bereken hoeveel de aanvullende verzekering je kost en hoeveel kosten je verwacht te maken. Zo maak je altijd een goede en verstandige keuze. Dit geldt overigens niet alleen voor alternatieve geneeswijzen, maar voor elke soort zorg die je overweegt aanvullend te verzekeren.