Voor het eerst in tien jaar zijn er na een gestage daling weer meer mensen die al minstens zes maanden hun zorgpremie niet kunnen betalen. Schuldhulpverleners zeggen in het AD dat de hogere zorgpremie die ze daar als straf voor krijgen niet meer van deze tijd is. Ook het CAK, de instantie die de hogere premie int, wil hiervan af.
Uit cijfers die het AD opvroeg bij het CAK blijkt dat het aantal wanbetalers afgelopen jaar is gestegen naar 178.000, nadat dit jarenlang stabiel lag rond de 170.000.
Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, vertelt dat het aantal mensen dat de zorgpremie niet meer kan betalen een ‘kanarie in de kolenmijn’ is. “Immers: ook wie geen premie betaalt, blijft gewoon verzekerd. Het is dus een van de eerste dingen die mensen niet meer betalen.”
Het niet betalen van de zorgpremie heeft wel tot gevolg dat wanbetalers meer premie moeten gaan betalen. Renate Richters, voorzitter van schuldhulpvereniging NVVK, stelt dat die boete op het hebben van schulden niet in de tijdgeest past. “Je loopt bovendien het risico dat mensen in een negatieve spiraal belanden.”
Ook het CAK zelf ziet dat deze boete niet werkt en riep al eerder op om de wanbetalersregeling te schrappen. De instantie ziet namelijk dat mensen die schulden hebben een groter beroep doen op de zorg. Afschaffen maakt de zorg als geheel betaalbaarder volgens het CAK.
Het is niet duidelijk waarom het aantal wanbetalers afgelopen jaar is gestegen. Een verklaring zou kunnen liggen bij de stijging van de gemiddelde zorgpremie afgelopen jaar. Daarnaast werd de collectiviteitskorting op de basispremie afgeschaft en hadden mensen al meer moeite om rond te komen door de hoge inflatie.
Meer over:
zorgpremie, zorgverzekering, schuld, schuldhulpverlening, cak, boete, premiestijging, zorgMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!