Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanschaf hulpmiddelen uit apotheek moeilijker door beleid Zilveren Kruis

13-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5138 keer bekeken
  •  
Per 1 januari vergoeden Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO en Interpolis zogeheten DISVV-middelen alleen nog maar als deze online of per telefoon besteld worden bij een grote leverancier. Het gaat dan om diabetes-, incontinentie- en stomamaterialen, verbandmiddelen en voedingspreparaten. Deze middelen kopen in de lokale apotheek zit er dus niet meer bij. Apothekers maken zich zorgen om het nieuwe beleid en patiënten ervaren diverse problemen. 
De Nederlandse Apothekers Coöperatie (NAPCO) trekt aan de bel. Ze ontvangen namelijk 'schrijnende situaties' van patiënten waarbij spoedleveringen van wonden en terminale pijnbestrijding te laat of niet worden geleverd. Ook Kassa ontvangt tientallen mails van kijkers die aangeven dat ze niet meer bij de lokale apotheek terechtkunnen en lang moeten wachten op hun bestelde middelen.

Meest kwetsbare mensen gaan nadelen ondervinden

Deborah Lauria, directeur van Vereniging Cliëntenbelang, ziet dat het nieuwe beleid nadelig uitpakt voor een deel van de verzekerden. “De meest kwetsbare mensen, bijvoorbeeld dementerende ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, een taalachterstand of die niet digitaal vaardig zijn, gaan hier nadelen van ondervinden.” Volgens Lauria zijn er duizenden mensen die in een nog kwetsbaardere positie komen te staan. “Het pijnlijk is dat het een of-of situatie is geworden. Wij vinden dat het ook op de andere manier mogelijk moet blijven, dat mensen nog steeds gewoon bij de apotheek terecht moeten kunnen. Op deze manier verminder je de toegankelijkheid tot de zorg voor een weliswaar kleine, maar niet minder belangrijke groep mensen.”
Volgens apotheker Bas Evers is de laagdrempeligheid van een apotheek belangrijk voor kwetsbare mensen. “Wij hebben het materiaal of we hebben het binnen zes uur bezorgd, maar nu mogen we het niet meer leveren aan deze verzekerden.” Evers ziet dat mensen niet goed weten waar ze terecht moeten en dat het onnodig complex is geworden. “De zorg moet dichtbij blijven en dat kan met de thuiszorg, huisarts en apotheker. Maar nu is het maatwerk weg.”

Leveringsproblemen

Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO en Interpolis, allemaal onderdeel van Achmea met in totaal vijf miljoen verzekerden, hebben contracten afgesloten met grote hulpmiddelenleveranciers. Dat betekent dat de patiënt nu online of per telefoon materialen moet bestellen en wordt het per post opgestuurd. Maar dat gaat niet altijd vlekkeloos. Zo moest de 88-jarige Helena een week wachten op een gaasje voor een wond op haar enkel, is Mohammed drie weken lang bezig geweest om alle materialen te regelen voor zijn analfabetische vader en heeft de moeder van Marja een maand op incontinentiemateriaal moeten wachten. 
Ook wijkverpleegkundige Henrieke Imminkhuizen van thuiszorgorganisatie Accurate Zorg ziet de problemen. “De doelgroep waar wij mee werken hebben vaak geen internet of daar geen verstand van. En als wij het voor ze moeten bestellen, dan komen we er niet doorheen of de bestelling komt later”, zegt Imminkhuizen. “Vorige week kon ik een wond niet doen omdat het verband niet werd geleverd.” 
De frustratie is groot, zegt de thuiszorgmedewerker. “De kwaliteit van zorg valt weg en je kunt de zorg die je wilt geven, niet meer zo goed leveren als je zou willen. Bij de grote leveranciers kom je er moeilijk tussen”, aldus Imminkhuizen. 

Reacties

Volgens ApotheekZorg, één van de leveranciers waar Kassa de meeste klachten over heeft ontvangen, komen de problemen door een grote toestroom aan patiënten. Zo kregen ze veel meer bestellingen, spoedleveringen en contactmoment dan kon worden voorzien. De capaciteit is inmiddels opgeschaald en de slechte bereikbaarheid zou daarmee adequaat zijn opgepakt. De volledige reactie van ApotheekZorg lees je hieronder.
Zilveren Kruis laat in een reactie aan Kassa weten dat zij verzekerden op verschillende manieren hebben geïnformeerd en dat er een overgangsregeling is als er voor de eerste keer hulpmiddelen gehaald worden. De verzekeraar heeft echter ook klachten ontvangen over de bereikbaarheid van leveranciers en de lange bezorgtijden van hulpmiddelen. Zilveren Kruis is in gesprek gegaan met de leveranciers en geeft aan dat zij inmiddels de capaciteit aan de telefoon uitgebreid hebben en de bezorgtermijnen hebben aangescherpt. De volledige reactie van Zilveren Kruis lees je hieronder.

Het ‘Overlegteam Huisartsen Zilveren Kruis’ van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt dat de goede samenwerking met lokale apothekers behouden moet blijven. De vereniging verwacht van de verzekeraar op korte termijn oplossingen voor de problematiek die door hun beleid naar boven komt, maar geeft ook aan dat Zilveren Kruis hierin achterblijft. De LHV blijft in gesprek met de verzekeraars. Lees hier de volledige reactie.

Hieronder lees je de volledige reactie van Vereniging Cliëntenbelang.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Depauw
Depauw
21 apr. 2024 - 19:58
Apotheekzorg, vreselijke ervaring. onbereikbaar en als wordt geleverd zijn de hoeveelheden veel te groot. a.pauwels rijswijk
luky1951
luky1951
12 aug. 2021 - 15:49
Ik moest weer voor oedeem aan de steunkousen, mijn oude waren uit gelubberd, en ik kreeg van het bedrijf dat steunkousen aanmeet te horen dat ik eerst gezwachteld moest morden, toen kreeg ik voor het weekend de verbandmiddelen mee van de verbandkamer! Toen ik er meer van wilde kreeg ik te horen dat deze niet vergoed zou worden via de verzekering? Mijn apotheek heeft een contract met ELKE (welke site nog niet beschikbaar is om bestellingen) en een hulpmiddelen leverancier! Ik bestelde de verbandmiddelen, en kreeg ze de volgende dag. Maar ik moest geopereerd worden, en terwijl er in mijn woonplaats een prachtig ziekenhuis is, worden bepaalde operaties in het nabijgelegen ziekenhuis uitgevoerd, hebben overigens dezelfde naam, en zelfs een pendeldienst. Ik kreeg bij ontslag een recept mee voor verbandmiddelen, maar aangezien de ziekenhuisapotheek om 18:00 uur sloot, doorverwezen naar de ziekenhuisapotheek van mijn woonplaats. Daar werd in eerste instantie gezegd dat ik deze spullen niet vergoed kreeg van de verzekering, en dat ze deze ook n iet in voorraad hadden! maar ik kreeg op vrijdagavond toch de nodige middelen mee voor het weekend, ze zouden de rest doorgeven aan Apothekerszorg. Maandags gebeld, toen werd medegedeeld dat de middelen wel vergoed werden, en ik mijn geld terugkreeg, de rest van de middelen werd thuis bezorgt. De middelen voor het zwachtelen werden per doos van 50-75 stuks geleverd. Alleen Postnl ging moeilijk doen, door niet correct aan te bellen! Toen ik de tweede keer was geopereerd werd bij deze ziekenhuisapotheek gezegd dat ik deze niet vegoed kreeg, tenzij ik me aanmelde bij deze leveranciersgroep, dat wilde ik niet, kreeg uiteindelijk uit coulance de spullen mee, + een naleveringsrecept. 2 knelpunten : de leverancier kan alles leveren, maar met een minimum bestel hoeveelheid, per doos van 50 of 100 stuks! Bij behandeling van bepaalde operatiewonden, kan het te gebruiken verbandmateriaal zomaar veranderen, dus je moet behoudend bestellen! ten 2e iedere keer krijg je bij de Apotheek te horen dat de middelen niet vergoed worden, en dat is per se niet waar, noem je de namen van de leveranciers dan begrijpen ze dat je routine kent. overigens als je nader materiaal wilt hebben, dan kan je dit vaak beter via de verbandkamer of de huisarts telefonisch vragen, en laten door sturen. Mijn apotheek zit onder in het pand onder de huisartsenpraktijken, maar een bestelling welke vrijdag wordt besteld word vaak dinsdags verwerkt, en woensdag geleverd, omdat alles per fax moeten?? Als je dan ondertussen 4 dozen vol met verbandmiddelen zit die je niet meer zou gebruiken, vraag je je af, waar nu die bezuiniging in zit?
Anoniem35
Anoniem35
9 apr. 2021 - 19:18
Schandalig! Sluit me aan bij de kritiek en wil hier graag nog aan toevoegen dat het er voor niet-bejaarde mensen zonder taalprobleem ook niet makkelijker op wordt. Zij moeten nu naar de apotheek voor hun medicijn én thuisblijven voor 'hulpmiddelen', omdat deze niet door de apotheek verstrekt mogen worden. Als je niet thuis kan werken ook niet ideaal. Bovendien vind ik het onderscheid tussen 'medicijnen' en 'hulpmiddelen' bizar. Een diabetespatiënt heeft bijvoorbeeld niks aan insuline (medicijn) als hij/zij geen naald (hulpmiddel) heeft om dit toe te dienen. Terwijl het toedienen van insuline voor diabetespatiënten een eerste levensbehoefte is. De verstrekking hiervan kan toch beter toevertrouwd worden aan apothekers dan aan fabrikanten en overbelastte bezorgdiensten? En als het laatste per se nodig is om het betaalbaar te houden; zet dan apothekers in bij de bezorgdiensten en lever alles (dus ook de medicijnen) om het voor de patiënten betrouwbaar en enigszins eenvoudig te houden.
adriaan2
adriaan2
17 feb. 2021 - 15:48
Het is niet altijd goedkoper voor de zorgverzekeraar. Apotheek Zorg was in het begin heel opdringerig en ging ook op de stoel van de arts zitten. Elke 3 maanden belden zij dat wij weer moesten bestellen. Wij moeten niets dacht ik en hebben dat duidelijk gemaakt. Apotheek Zorg gaat er van uit dat iedereen elke dag dezelfde materialen ( bij ons priknaalden, teststrips voor diabetes e.d. ) gebruikt. Bij ons is dat variabel per dag. Wij hebben hen duidelijk gemaakt dat WIJ wel belden als we wat nodig hadden. De volgende truck probeerde Apotheek Zorg uit te halen door op regelmatige tijden gewoon de door ons gebruikte materialen op te sturen. Zij noemden dat een abonnement. Wij hebben dat geweigerd. Helaas van de periode daarvoor hebben wij voor honderden, zo niet duizenden euro aan teveel opgezonden/opgedrongen materiaal weggegooid danwel bij bekenden gedropt die het zelf moesten betalen. Iedere verandering is geen verbetering.
Romy vdB
Romy vdB
17 feb. 2021 - 14:11
Wanneer ik nieuwe verbandmiddelen nodig had kon ik, zodra het recept was doorgestuurd, dat de volgende dag bij de Apotheek ophalen. Ik vroeg altijd nieuwe aan als ik voor nog een week had. Nu deed ik dat weer en ik heb nog geluk gehad dat ik op de laatste dag dat ik nog verband had mijn bestelling binnen kreeg. Het zou toch niet zo lang mogen duren? Als de apotheek bij de groothandel besteld kunnen ze het met een dag binnen krijgen. Als particulier duurt het een week. Belachelijk. Ik wil ook wel eens weten hoeveel ze hiermee besparen en waar dat geld heen gaat. Ik wil niet mijn eigen gezondheid en die van anderen riskeren omdat de hoge heren van de zorgverzekering een hogere bonus willen. Zorg moet niet om winst gaan maar om het helpen van mensen.
gerardvantol
gerardvantol
16 feb. 2021 - 16:23
Gewoon weer ordinaire bezuinigingen. Maar ja de bonus van de directie en reservering voor aandeelhouders is veel belangrijker dan patiënten. Wordt heel er hard tijd om terug te keren naar 1 zorgverzekering onder overheidstoezicht, met 1 directie( maximaal Balkende norm), in plaats van tientallen directies bij al die louche bedrijven.
robertvink
robertvink
15 feb. 2021 - 12:07
Dus de meest kwetsbare patiënten moeten dus nu als deskundigen hun eigen hulpmiddelen bestellen. Worden verplicht om of een computer of een GSM te moeten hebben om hun bestellingen te doen. Abonnement moeten nemen terwijl er al een tekort aan inkomen is? En daarna gaan er zoveel benzine bussen rondrijden om de leveranties te doen, de mensen moeten dan thuis blijven, maar tegelijk neem de vervuiling van de lucht toe door al het verkeer. Dit is Nederland onwaardig. Gewoon schandalig.
ivg
ivg
14 feb. 2021 - 15:36
zilveren kruis beweert dat meer dan de helft van de 500.000 verzekerden die aangewezen zijn op hulpmiddelen die al via een speciaal-bedrijf bestellen. ik kan niet controleren of dat waar is , maar wat iig niet wordt gezegd is , dat met de nieuwe maatregelen het pakket dat buiten de apotheek om moet worden besteld aanzienlijk is uitgebreid naar alle hulpmiddelen , inclusief verbandstoffen en naaldjes voor de insulinepennen. ook katheters en urinezakken moeten buiten de apotheek om worden geleverd. hoe stelt men zich voor dat dat op een drukke vrijdagmiddag in zijn werk gaat? de aanvragen zullen veelal gewoon in de apotheek terechtkomen en die kan/mag er niets mee. zelfs monsters meegeven is "verboden" dan kan het niet raar zijn dat apotheken de mensen moeten wegsturen met een afschrift van het recept en het telefoonnummer van ZK/Achmea (zoals ZK zelf in een brochure propageert). en wat gebeurt er dan? naar wij vernemen staan de telefoonlijnen bij de verzekeraar niet alleen roodgloeiend maar zijn ze zelfs roodrokend doorgebrand. lukt het toch om erdoor te komen , dan kan de deskmedewerker vervolgens niet veel meer doen dan verwijzen naar één van de landelijk werkende bedrijven. kom je daar terecht dan is er wel materiaalkennis (hoop ik) maar geen kennis van het dossier van de betrokken patient/client. kortom een daverende bende en een gierende chaos is het gevolg. ook komt voor dat bedrijf A een deel van de bestelling levert en bedrijf B een resterend deel. apotheekzorg laat weten : we waren niet voorbereid op de toeloop etc. Naar mijn mening was niemand van de betrokken partijen ergens op voorbereid en is de enige drijfveer de 25 a 30miljoen die ZK/Achmea met deze move denkt te bezuinigen. dan ben je geen zorgverzekeraar , maar ordinaire tolgaarder of nog erger. een jammerlijke onttakeling van een deel van de eerstelijnszorg is het dramatische gevolg. dit beleid dient met de grootst mogelijke spoed gecorrigeerd te worden. is het niet door de NZA dan door de politiek. mogelijk kan het item een rol spelen bij de aanstaande kamer-verkiezingen in maart.
hansbromet
hansbromet
14 feb. 2021 - 10:33
Opnieuw worden zwakkeren in de samenleving slachtoffer van de zogenaamd voor iedereen voordeliger marktwerking. VVD/Rutte cs bedankt
1 Reactie
ivg
ivg14 feb. 2021 - 15:17
laten we daarom links aan een meerderheid helpen bij de komende kamer verkiezingen
Ad van de Pol
Ad van de Pol
14 feb. 2021 - 8:56
Voldoende reden om niet meer bij Achmea te verzekeren!
1 Reactie
ivg
ivg14 feb. 2021 - 15:16
DSW en ONVZ zijn de verzekeraars die dit nog op een fatsoenlijke manier regelen
vrijmark
vrijmark
14 feb. 2021 - 8:38
En dit hebben we allemaal te danken aan dat geweldig waardeloze nieuwe zorgverzekering dankzij Hoogervorst en zijn geweldige rechtse club de gewone man is volkomen kansloos in dit geweldige Nederland en dan komt er opnieuw 4 jaar ellende aan Rutte!
1 Reactie
ivg
ivg14 feb. 2021 - 15:16
maak je klachten publiekelijk bekend of sein één van de oppositiepartijen in. Nb het is nog maar een paar weken voor de tweede kamer verkiezingen. misschien dat dat kan helpen
Apothekersassistent123544321
Apothekersassistent123544321
14 feb. 2021 - 8:20
Ik ben werkzaam als apothekersassistent. Wij mogen niets meer leveren aan onze cliënten. We mogen onze client wel aanmelden bij Elke of HMB. De client moet daarvoor een formulier invullen en ondertekenen voordat we de client kunnen aanmelden. Zonder formulier mogen en kunnen we niks. Doorgaans zijn deze cliënten op leeftijd, ziek of beperkt en kunnen niet naar de apotheek. Het formulier gaat via de post naar de client en komt meestal via post weer retour. Dat kost teveel tijd! Dan pas kunnen we de client aanmelden. Daarnaast hebben we een geldig recept nodig. Op dat recept moet een vergoedingscode staan. Staat er geen code op of een verkeerde code bv b2 ipv b4 dan heb je een probleem. Nadat we aan de hand van het formulier de client hebben aangemeld moeten we dit verwerken in het dossier van de client. Het recept moeten we inscannen en uploaden naar de site waar het in behandeling wordt genomen. Staat er een verkeerde code op dan word de boel afgekeurd en krijgt de client niets thuis gestuurd. Weer een vertraging. Dus de assistente moet de huisarts bellen voor een juist recept, wachren en in de gaten houden of dat recept binnen is of überhaupt wel komt en daarna weer scannen en uploaden. En hopen dat het dan goedkomt want ik zie niet wat en wanneer de client iets thuisbezorgd krijgt. De post heeft het ook heel druk dus het duurt lang voordat de benodigde materialen binnen zijn bij de client. Clienten bellen dan weer naar de apotheek waar het blijft. Soms is er nog helemaal niks gebeurd bij het externe bedrijf en kun je op de interventieknop drukken zodat ze er naar gaan kijken? Geen idee wat ze daar doen. Ik benadruk dat het om oudere mensen gaat die incontinent zijn, ondervoed, ernstig ziek, dementerend of gewond. Die zitten niet de hele dag op hun telefoon of laptop om online hun dingen te regelen. Ze regelen hun zaken persoonlijk in de apotheek of via de telefoon. Het is toch om te janken!! Dit is een onnodige extra schakel in de zorg. En waarom? Zodat er nog meer geld ergens aan de strijkstok blijft hangen voor zorgverzekeraar en extern bedrijf? Wat krijgt de apotheek hiervoor? Nou niks natuurlijk. De assistenten mogen alle bovengenoemde werkzaamheden uitvoeren en boze clienten te woord staan die je niet mag en kan helpen. We hebben het iedere dag heel erg druk. De werkdruk is veel te hoog en nu krijgen we deze extra handelingen erbij? Belachelijk. En de dikbetaalde zorgverzekeraar en consorten zitten hoog en droog op een anoniem kantoor. Zorgverzekeraars hebben teveel macht. Ze bepalen van wie en waar jij je hulpmiddelen krijgt. Ze bepalen ook welk merk geneesmiddel je krijgt. Met een mooi woord noemen ze dit preferentiebeleid. Ik noem het gestoord. Grote geneesmiddelentekorten in dit land omdat het allemaal goedkoop moet. Vervuilde medicatie uit het buitenland ook lekker goedkoop. Medicijnen van levensbelang gewoon echt niet te krijgen. En de apothekersassistent mag iedere keer weer in discussie met client. En geloof me dat is echt niet leuk. Afgelopen maanden als voorbeeld de bloedverdunner Fenprocoumon. De assistent in de apotheek moet weer NEE verkopen aan de client. Boze klanten, gefrustreerd en agressief worden ze ervan en dat kun je niemand kwalijk nemen. Maar deze dame hier werkt in de apotheek om deze mensen te helpen en nee ik verdien geen miljoenensalaris. Eerder bruto 20 duizend per jaar. Geen dikke bonussen hier. Gewoon geen bonus! Maar ik mag wel de shit opknappen die de zorverzekeraar voor ons neergooit. Wat wordt er aan gedaan? Helemaal niks. Dit kan gewoon in Nederland. Grijpt de regering in? Nee natuurlijk niet. Die zijn niet ziek of incontinent. Dat is ver van hun bed. En als ze later oud en ziek zijn hebben ze zat spaarcentjes om het zelf te kunnen bekostiging. Want die verdienen ook bakken met geld. Het klootjesvolk is weer de dupe...
1 Reactie
ivg
ivg14 feb. 2021 - 15:38
ik zou als apotheek geen vinger uitsteken om de boel in banen te leiden. het lijkt een ruwe stellingname , maar degene die de ellende veroorzaakt zal zelf orde op zaken moeten stellen. in de apotheek dus in de tussentijd volstaan met het overhandigen van een afschrift van het recept en een kaartje met het telefoonnummer van ZK/Achmea zoals de verzekeraar in de eigen brochure propageert.
petermr
petermr
13 feb. 2021 - 18:28
de verzekeraars moeten zich niet bemoeien met de levering van medische zorg, maar alleen de financiele afwikkeling verzorgen. Dit geldt zowel voor zorgverleners, medicijnen, hulpmiddelen etc
2 Reacties
ivg
ivg14 feb. 2021 - 15:14
zo zou het misschien moeten zijn , maar zo zit het niet in elkaar. de verzekeraars hebben grote vrijheid gekregen van de politiek om contracten te sluiten met zorgverleners etc. dat zijn in feite wurgcontracten waar zorgverleners niets in te brengen hebben. was het anders dan hadden apothekers zeker een stokje gestoken voor het overhevelen van de hulpmiddelen van de apotheek naar de landelijke werkende firma's. het gaat apothekers niet om de omzet of de verdienste , want de marges waren al zo uitgeknepen dat die flinterdun of negatief waren , maar wat hier gebeurt is het onttakelen van een deel van de eerstelijnszorg. flink kabaal maken kan helpen , zeker met verkiezingen voor de deur
adriaan2
adriaan217 feb. 2021 - 15:49
Wie betaalt bepaalt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor