Het kabinet trekt naar verwachting zo'n 8 miljoen euro uit om te voorkomen dat voedselbanken zonder voedsel komen te zitten. Veel meer mensen zullen door de coronacrisis voor eten moeten aankloppen bij de voedselbank. Het kabinet stak daarom als vangnet eerder al 4 miljoen euro in de voedselbanken.
Voor deze nieuwe impuls doet het kabinet een beroep op een Europees potje tegen armoede, het Europees Sociaal Fonds (EFS). In Kassa kondigde Kamerlid Evert-Jan Slootweg (CDA) begin oktober al aan dat hij met Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) hierop beroep wilde doen en niet begreep dat hier niet al eerder door het kabinet beroep op is gedaan. De twee werkten samen aan een voorstel. Dankzij hun nota ziet het kabinet "eindelijk de noodzaak in om landelijk de voedselbanken te gaan helpen", aldus Slootweg.
Slootweg gaf in onze uitzending al aan dat aanspraak doen op het EFS, zoals nu ook het plan is, effectiever dan het eenmalig noodfonds van 4 miljoen euro. Dit noodfonds maakte het kabinet aan het begin van de coronacrisis vrij als vangnet voor het opgerichte calamiteitenfonds van de voedselbanken. Voedselbanken konden namelijk pas aanspraak maken op dit geld, wanneer zij niet mer overeind bleven met hun eigen buffers. Op deze 4 miljoen euro is dus nog geen aanspraak gedaan.
Over hoe het totale bedrag moet worden uitgegeven, gaan staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) en Carola Schouten (Voedselkwaliteit) nog in gesprek met de organisatie. Beiden benadrukken dat het belangrijk is dat de voedselbanken in Nederland hun belangrijke functie ook in de coronacrisis kunnen blijven vervullen. Het kabinet wil met Voedselbanken Nederland eventuele problemen snel in beeld krijgen en heeft daarvoor inmiddels een speciaal actieteam opgericht.
Zoals we in Kassa al lieten zien, blijken de maatregelen van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan voor problemen te zorgen bij de voedselbanken. Zij zien hierdoor minder voedsel terecht komen bij de voedselbanken. Daarom is Voedselbanken Nederland ook blij dat het kabinet hun zorgen serieus neemt over de verwachte toename van het aantal klanten en de dreigende voedseltekorten. In Kassa gaf de organisatie namelijk aan een groei van misschien wel 50 procent te verwachten in het aantal afnemers. Volgens de organisatie zijn er constructieve gesprekken gevoerd met de betrokken ministeries. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!