Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

65-plussers maken helft van alle zorgkosten

06-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderenzorg ziekenhuis 930
De helft van al het geld voor de zorg in Nederland wordt opgemaakt door vijfenzestigplussers. Vorig jaar werd er 28 miljard uitgegeven aan de zorg voor ouderen, ofwel 8650 euro per persoon, maakte informatiecentrum Vektis bekend.
De langdurige ouderenzorg was in 2017, met 11 miljard euro, de grootste kostenpost. Op de tweede plek staat de ziekenhuiszorg (8,4 miljard euro), gevolgd door de wijkverpleging, met 2,8 miljard euro. Volgens de onderzoekers gebruiken de meeste ouderen vijf of meer medicijnen.

Uren wijkverpleging

Vektis stelt ook vast dat 85-plussers gemiddeld 9 uur per week wijkverpleging krijgen. Bij de 65-74-jarigen is dit gemiddeld 7 uur per week. Ruim een vijfde van de ouderen tussen de 75 en 84 jaar heeft diabetes. Daarnaast heeft 14 procent de longziekte COPD/astma.

Eén op vijf is 65-plus

Een op de vijf Nederlanders is inmiddels vijfenzestigplusser. Dat komt neer op bijna 3,3 miljoen mensen. In 2030 is dat naar verwachting een op de vier. Ons land telt ondertussen al bijna 2000 honderdplussers. ,,En ook dat aantal neemt de komende jaren toe'', aldus Vektis.
De Limburgse gemeente Vaals telt met ruim 32 procent de meeste ouderen, gevolgd door de Noord-Hollandse gemeenten Laren en Bergen. Op Urk en in Almere en Utrecht is het percentage ouderen, met minder dan 11 procent, het laagst. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!