60-plussers die geen AstraZeneca wilden kunnen nieuwe afspraak maken
01-06-2021
•
leestijd 2 minuten
•
4128 keer bekeken
•
Vanaf 5 juni is het voor zestigplussers die zich niet wilden laten inenten voor een prik met AstraZeneca mogelijk om een nieuwe afspraak te maken. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt. Mensen die zich opgeven, krijgen in dat geval Moderna of Pfizer toegediend.
Iedereen die ouder dan zestig is, maar zich niet heeft laten inenten, krijgt een herhaaluitnodiging. De Jonge zegt dat deze stap door het hoge vaccinatietempo geen 'noemenswaardige' vertraging op zal leveren voor jongeren die nog op een uitnodiging wachten.
'Prikken wat de pot schaft'
Het belangrijkste is nu om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen, zegt de minister. Daarvoor moeten ouderen die hun eerste prik om welke reden dan ook niet hebben gekregen, aangemoedigd worden om zich alsnog te laten inenten. De Jonge stelt dat het voor andere groepen voorlopig niet mogelijk zal worden om voor een ander vaccin te kiezen.
Het kabinet hield tot nu toe vol dat wordt geprikt "wat de pot schaft", om het vaccinatieprogramma niet onnodig ingewikkeld te maken. Wie een prik weigert, moet achteraan aansluiten, werd steeds gezegd.
Toch werd om een andere regeling gevraagd, omdat het vaccinatieprogramma twee keer werd stilgelegd om nader onderzoek te doen naar de veiligheid van AstraZeneca. Daarna werd overigens besloten dat het middel veilig genoeg was om te gebruiken voor deze doelgroep.
Twee jaar per dag
De uitnodigingen voor vaccinaties gingen eerst naar mensen die vanwege hun leeftijd, aandoening, zorgtaken of werk een coronabesmetting het slechtst konden riskeren. De rest komt aan de beurt op volgorde van hun geboortejaar. Vanaf dinsdag konden mensen uit 1981 hun afspraak maken en er komen tot nu toe per dag zo'n één of twee geboortejaren bij. De ouderen krijgen dus hoogstwaarschijnlijk toch de kans om weer in de vaccinatierij te schuiven voordat de 18-jarigen (geboortejaar 2003) aan de beurt zijn. ANP