55 meldingen over zwijgcontracten in zorg
18-05-2017
• leestijd 1 minuten
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft sinds april vorig jaar 55 meldingen ontvangen over ongewenste geheimhoudingsovereenkomsten in de zorg, ook bekend als zwijgcontracten. Dat zijn afspraken tussen zorginstellingen en patiënten of nabestaanden over het afzien van bijvoorbeeld een (tucht)klacht of een gesprek met lotgenoten.
Ongewenste afspraken
Bij acht van de overeenkomsten heeft de inspectie geoordeeld dat er inderdaad ongewenste afspraken in staan, meldt de IGZ donderdag. De meldingen hebben betrekking op de gehele zorg, onder meer de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven. De IGZ heeft instellingen waarschuwingen gegeven en een keer een boete uitgedeeld.
Oproep Schippers
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deed vorig jaar een oproep om zwijgcontracten te melden bij de inspectie. Die oproep kwam na de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Hij stierf aan een ontstoken hartzakje, zonder dat een specialist hem had gezien.
Het ziekenhuis bleek een schikking te hebben getroffen met de moeder van de jongen. In ruil voor de vergoeding zou ze niet naar de tuchtrechter stappen en zou ze haar aangifte bij de politie intrekken.
Schippers wil dat zwijgcontracten worden verboden.
'Voldoende gewaarschuwd'
Volgens de IGZ zijn zorgaanbieders in Nederland voldoende gewaarschuwd. ,,De inspectie gaat er van uit dat er geen vaststellingsovereenkomsten met ongewenste afspraken worden aangeboden en ondertekend. Bij nieuwe gevallen zal de inspectie direct overgaan tot het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel.'' ANP