Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

5 tips om stormschade te voorkomen

07-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
394 keer bekeken
  •  
Storm wolken
Zondag 9 februari komt de allereerste storm van 2020 eraan en deze wordt mogelijk heftiger dan verwacht. Storm Ciara, de eerste storm in Nederland met een naam, zal volgens Weerplaza windkracht 10 hebben. Dat kan voor erg veel schade zorgen. Wat kun je doen om de stormschade te beperken? We zetten 5 tips voor je op een rijtje.
Koud wordt het niet met zo’n 11 tot 13 gaden, maar het gaat met zo’n storm wel erg hard waaien. Laat je niet verrassen en neem voorzorgsmaatregelen!

Zet alles binnen of maak het vast

Het is raadzaam om alles wat je buiten hebt staan naar binnen te halen of vast te zetten. Denk bijvoorbeeld aan bloempotten, tuinmeubilair, barbecues en trampolines.

Sluit ramen en deuren

Ramen en deuren die openstaan kunnen kapot waaien. Je wilt geen rondvliegende scherven, want dat kan veel (extra) schade veroorzaken. Daarnaast heb je hierdoor ook een hoger risico op verwondingen.

Controleer de omgeving voor loshangen takken en rotte bomen

Rotte bomen en loshangende takken kunnen door de harde wind erg makkelijk omvallen. Als je een grote rotte boom naast je huis hebt staan, dan word je niet blij als die op jouw huis valt. Je kunt contact opnemen met de gemeente om te bespreken wat er gedaan kan worden aan een rotte boom.

Ga niet met de auto op pad

Hoewel een auto doorgaans erg zwaar is, kan één rukwind al voor gevaarlijke situaties zorgen omdat je bijvoorbeeld de macht over het stuur makkelijk verliest. Laat de auto daarom staan. En als je de auto laat staan, zet ‘m dan niet onder of naast een boom neer. Moet je er toch met de auto vandoor? Zorg dan dat je extra afstand houdt, je snelheid matigt en beide handen goed aan het stuur houdt.

Beperk wateroverlast

Maak dakgoten schoon en zorgt dat de afvoer niet verstopt zit. De kans op wateroverlast door storm wordt dan al een stuk kleiner.

Toch schade?

Heb je toch schade? Ga dan niet op eigen houtje iets herstellen. De meeste verzekeraars vergoeden dan namelijk niet of minder. Meld schade altijd eerst bij je verzekeraar.

Verzekeringen

Voor aankomende zondag is het te laat om je te verzekeren, maar een goede verzekering kan je heel wat hoofdpijn besparen. Bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur (windkracht 7) spreken verzekeraars van storm.
Opstalverzekering
Neem een opstalverzekering. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. De schade aan je woning wordt gedekt. Zijn door noodweer bijvoorbeeld je ramen gesneuveld of dakpannen weggewaaid? Dan krijg je dat vergoed. Voor een opstalverzekering geld meestal geen eigen risico, maar in het geval van stormschade wél. Dat kan variëren van 225 tot 500 euro.
Inboedelverzekering
Neem een inboedelverzekering. Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog een raam openstaan en zijn daardoor je spullen beschadigd geraakt? Die schade wordt vergoed via de inboedelverzekering.
Wil je meer weten over zware windstoten? Het KNMI geeft er hier uitgebreid uitleg over.
Bronnen: KNMI, Consumentenbond, Risico In Beeld
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!