De invoering van statiegeld op flesjes lijkt te werken. In een brief naar de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu), dat ze zeer tevreden is met de gemeten daling van 40 procent. Wel is het aantal blikjes in het zwerfafval toegenomen met ongeveer 20 procent, meldt de staatssecretaris. Vanaf 31 december dit jaar komt ook statiegeld op blik.
Volgens de staatssecretaris moet nu de aandacht van de halfjaarlijkse zwerfafvalmonitor, waar zij de cijfers van krijgt, worden uitgebreid naar andere vormen van zwerfafval. Dan wordt ook beter in kaart gebracht hoeveel producenten vanaf 2023 moeten gaan bijdragen aan het opruimen van het afval.
Voor de zomer komt Heijnen met een campagne om zwerfafval tegen te gaan. In 2020 heeft toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven al toegezegd dat die er zou komen, maar vanwege de coronapandemie is de campagne uitgesteld.
In het verleden heeft Kassa uitgebreid aandacht besteed aan statiegeld probleem. Zo bleek in november vorig jaar dat supermarkten onterecht geen statiegeld op hun eigen flessen hieven. In de wet staat een uitzonderingsregel die luidt dat er geen statiegeld geheven hoeft te worden op flessen waarvan de inhoud 100 procent sap is. Deze regel werd toegepast op flessen van onder andere Albert Heijn en Jumbo, ook al werd er bij sommige sappen water en suiker toegevoegd.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!