Telecombedrijf KPN stopt per 31 maart met zijn mobiele 3G-netwerk. Vanaf die datum kun je niet meer bellen en internetten via 3G. Klanten zijn voortaan aangewezen op het modernere 4G- en 5G of vallen terug op het oude 2G-netwerk. Wat betekent het einde van 3G in de praktijk?
Eind maart 2022 haalt KPN zijn 3G-netwerk uit de lucht. “De reden hiervoor is eenvoudig”, licht woordvoerder Stijn Wesselink toe. “Het oude netwerk gebruikt veel apparatuur, kost veel energie en houdt frequentieruimte bezet.”
De vrijgemaakte ruimte op het netwerk gaat KPN voortaan benutten voor 4G en 5G, waarover veel mensen nu al bellen en internetten. “We kunnen nog meer capaciteit en snelheid bieden op deze netwerken. Bovendien wordt er nog nauwelijks gebruik gemaakt van 3G, want 4G en 5G zijn beter, sneller en veiliger.”
De provider denkt dat niet veel klanten echt hinder zullen ondervinden van het einde van het 3G-netwerk. “Er zijn relatief weinig ‘3G-only’ gebruikers”, weet Wesselink.
Als je een oude mobiele telefoon gebruikt, moet je goed opletten. “Is je mobiel meer dan 10 jaar oud? Dan is die waarschijnlijk niet toegerust op 4G”, waarschuwt de woordvoerder. In dat geval word je per 31 maart geheel automatisch doorgezet naar het nog wel actieve 2G-netwerk, zodra je jouw telefoon gebruikt.
“Je blijft zo bereikbaar voor telefoontjes. De spraakkwaliteit op 2G is van hetzelfde niveau als op 3G”, zegt de woordvoerder. Maar internetten is geen aanrader, omdat dat erg traag verloopt via 2G. “Data kun je alleen gebruiken tegen een aanmerkelijk lagere snelheid. Voor bijvoorbeeld filmpjes kijken is 2G niet geschikt.”
Wie een mobiel gebruikt van 10 jaar of ouder doet er volgens de provider goed aan om de aanschaf van een nieuwere telefoon te overwegen. ”Als klanten een ouder toestel hebben, raadt KPN sowieso aan om dat exemplaar tijdig te vervangen, zodat jouw telefoon aan de laatste veiligheidseisen voldoet.”
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen iedere klant die het aangaat meermaals op de hoogte gebracht van het komende einde van het 3G-netwerk.
Twijfel je eraan of het uitzetten van 3G nadelige gevolgen heeft voor bellen en internetten met jouw (oude) telefoon? Via een online check kun je de geschiktheid van je toestel voor 4G controleren. Je hebt de goede simkaart nodig en uiteraard een mobieltje dat geschikt is voor 4G of 5G. Daarnaast moeten de instellingen op je toestel goed staan.
Voor KPN is het afsluiten van het 3G-netwerk best een beetje spannend, geeft de woordvoerder toe: “Uiteraard zijn dit altijd bijzondere momenten. Je introduceert nieuwe technologie en neemt eens in de zoveel tijd ook afscheid van oudere.”
3G werd in 2003 geïntroduceerd en heeft voor de doorbraak van de smartphone gezorgd. “Dankzij 3G werd mobiel internetten een succes. Maar we lopen nu tegen de grenzen aan.”
De keuze van de provider om 3G uit te schakelen en niet eerst het oudere 2G, heeft een technische reden: “Het 2G-netwerk wordt nog relatief veel gebruikt voor bijvoorbeeld spraakverbindingen en zakelijke toepassingen. Denk aan slimme meters waarvan gegevens worden doorgestuurd. Daarom blijft het 2G-netwerk van KPN de komende jaren beschikbaar.”
Overigens krijgen niet alleen klanten van KPN te maken met het stoppen van 3G per 31 maart. Ook Simyo, Youfone, Budget Mobiel, Ortel Mobile en Lebara Mobile maken gebruik maken van het KPN-netwerk
Hoe gaan andere mobiele providers om met 3G? T-Mobile biedt ook na 31 maart nog 3G-dekking, maar bouwt die wel langzaam af. Bij deze operator is het 2G-netwerk al wel uitgezet. VodafoneZiggo heeft twee jaar geleden al afscheid genomen van 3G.
Heb jij een vraag over je mobiele telefoon? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Meepraten over dit onderwerp? Dan kan hieronder!
Meer over:
mobiel internetten, vodafoneziggo, 5g, kassa's hulpartikelen, kpn, mobiele telefonie, t-mobile, 3g, 4gMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!