3.000 AOW-gerechtigden staan onjuist geregistreerd bij het CAK
15-05-2021
•
leestijd 3 minuten
•
29175 keer bekeken
•
3.000 cliënten (AOW-gerechtigden) staan onjuist geregistreerd bij het CAK. Bij controle door deze instantie kan een naheffing of restitutie van de eigen bijdrage oplopen tot tienduizenden euro’s. Demissionair minister Hugo de Jonge van VWS schrijft in een Kamerbrief dat er voor deze mensen maatwerk kan worden geleverd waardoor ze de naheffing niet hoeven te betalen.
De problemen hebben te maken met een fout in de communicatie tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het CAK. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa en De Nationale Ombudsman.
"De fout ligt vooral bij de overheid. Twee verschillende overheidsorganisaties werken langs elkaar heen maar daar hoeft de burger de consequenties niet van te dragen.”
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen
Als je partner opgenomen wordt in een verpleeghuis, stuurt de SVB je een brief met de mededeling dat het mogelijk is om voortaan voor de AOW als ‘duurzaam gescheiden levend’ te worden aangemerkt in plaats van ‘gehuwd’. Het voordeel is dat je dan een hoger AOW-pensioen krijgt. In de Kassa-uitzending van 6 maart 2020 vertelden we het verhaal van Annet. Zij veranderde naar aanleiding van een brief van het SVB haar AOW voor gehuwden naar AOW voor duurzaam gescheiden leven (DGL).
De SVB communiceert nergens dat je verplicht bent om deze wijziging zelf aan het CAK door te geven en dat had Annet dus ook niet gedaan. Als je thuis intensieve zorg nodig hebt of door de complexe zorg naar een verpleeghuis moet, dan betaal je daarvoor een eigen bijdrage voor WLZ-zorg. Het CAK berekent op basis van je inkomen hoe hoog die bijdrage is. Cliënten moeten dit zelf melden bij het CAK. Een herziening van de eigen bijdrage naar aanleiding van de DGL-registratie betekent dus dat de hoogte van de te betalen eigen bijdrage verandert. Toen Annet een jaar later nietsvermoedend het CAK belde bleek zij ongemerkt een schuldvordering te hebben opgebouwd van 14.000 euro.
Minister De Jonge stuurt Kamerbrief
Demissionair minister Hugo de Jonge stuurde deze week een Kamerbrief over de gevolgen van duurzaam gescheiden leven (DGL) voor de eigen bijdrage aan het CAK: Voor de gedupeerde 3000 cliënten kan maatwerk geleverd worden die er toe kan leiden dat de naheffing niet wordt geïnd.
Ombudsman pleit voor 'menselijk contact'
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zegt in Kassa: "De minister moet zeggen dat deze mensen niet geconfronteerd mogen worden met een enorme naheffing. De fout ligt vooral bij de overheid. Twee verschillende overheidsorganisaties werken langs elkaar heen maar daar hoeft de burger de consequenties niet van te dragen. De fout is in het systeem gemaakt dus moeten zij ook zorgen voor de oplossing.”
"De SVB en het CAK zeggen beiden dat dit heel veel beter moet. Ze zijn ook hard bezig om er een mouw aan te passen, maar het moet en kan ook veel beter. Dit kan door sneller uit te wisselen en goede informatie te geven." En zegt de Ombudsman: "Mijn stokpaardje is: menselijk contact!"
"Ik heb met de SVB en het CAK afgesproken dat als mensen nu met het SVB en het CAK bellen dat ze het goede antwoord krijgen. Helaas kan dat antwoord nog wel op zich laten wachten."
Het SVB en CAK zeggen in een reactie dat “Hoewel klanten een inspanningsverplichting hebben om de persoonlijke situatie te melden, ze erkennen dat de dienstverlening aan klanten over de AOW voor ongehuwden beter had gemoeten”.
Het beleid van de SVB is aangepast:
Het beleid van de SVB is aangepast: de Sociale Verzekeringsbank gaat voor al haar AOW-klanten de communicatie verbeteren. Cliënten met een DGL-registratie kunnen deze registratie herzien. Na herziening ontvangen cliënten weer een AOW-pensioen voor gehuwden. Nadat cliënten deze wijziging ook kenbaar gemaakt hebben bij het CAK wordt de eigen bijdrage aangepast. En voortaan zullen de gegevens uitgewisseld worden waardoor mensen niet ongemerkt een torenhoge schuld opbouwen.
Kassa en Radar behouden? Teken de petitie!📝
Om verhalen als deze ook in de toekomst te maken, is het belangrijk dat Kassa in zijn huidige vorm blijft bestaan. De NPO is echter van plan om Kassa naar de maandagavond te verplaatsen en afwisselend uit te zenden met Radar. Dat betekent dat het totale aanbod aan consumentenjournalistiek gehalveerd dreigt te worden.
Een trouwe kijker van consumentenprogramma's is een petitie gestart. Wil jij die ook online ondertekenen? Teken de petitie HIER.