Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

2,5 miljoen euro voor aanpak ziekte van Lyme

21-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
teek 930x520
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dinsdag 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verbetering van de behandeling en aanpak van de ziekte van Lyme.
Betere testen
Het geld is bestemd voor het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum, waarin de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Radboudumc, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samenwerken. Zij leggen zich onder meer toe op betere testen, zodat sneller de juiste diagnose kan worden gesteld.
Een toenemende plaag
Teken die de ziekte van Lyme veroorzaken, vormen een toenemende plaag voor de volksgezondheid. De spinachtige beestjes, huizen in bomen, struiken, in hoog gras of dode bladeren. De teken laven zich graag aan menselijk bloed door zich te nestelen nabij liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen.
Onvrede over diagnostiek en behandeling
Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten. Ruim één op de vijf tekenbeten loopt men op in stedelijk gebied, stelde het RIVM onlangs vast. Bij ongeveer 25.000 mensen wordt de ziekte van Lyme vastgesteld. Een stijgend aantal patiënten, zo'n duizend tot 2500 mensen, ervaart langdurige klachten. Onder hen heerst onvrede over diagnostiek en behandeling.
Ruim 70.000 handtekeningen
De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten bood de Tweede Kamer ruim 70.000 handtekeningen aan met de oproep tot maatregelen. Na aanbevelingen door de Gezondheidsraad werd aangestuurd op de oprichting van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum, waar kennis en onderzoek worden gebundeld. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

stoethaspel
stoethaspel
22 jun. 2017 - 10:41
In de eerste plaats wil medisch Nederland niet aangezien worden voor pionnetje van de grootmeesters in Duitsland.Al jaren heeft men in Duitsland al betere / snelere behandelingen en diagnoses. Tekenbeet en de behandeling en de consequenties daarvan is 1, hernia operaties, protheses plaatsen en nazorg, physiotherapie etc. In Nederland vraagt / kijkt men niet wat de beste behandeling is, maar WAT KOST HET. In principe moet het zo geregeld zijn ( in EU verband) dat als men als Nederlander in bv. Duitsland of Belgie of waar dan ook in de EU een betere behandeling kan krijgen met betere resultaten men vrij moet zijn in dat land behandeld te worden. Dit ,en dat is het heikele punt , moet ook vergoed gaan worden door de zorgverzekering, maar dat is weer tegen het zere been van de minister en de aandeelhouders. In dit geval hoeft men echt geen contracten af te sluiten met elke zorgverlener in het buitenland, maar kan een geselecteerde groep waar zeer goede praktijkresultaten van bekend zijn worden geselecteerd / geadviseerd. Maar......zolang er in Nederland te veel mensen belangen ( persoonlijk,financieel ) hebben bij het in eigen hand / land houden.zie ik het zwaar in dat het nog gaat gebeuren . Behandeling in het buitenland kan wel, maar dan dient men over een goede beurs te beschikken. Voorbeeldje : ikzelf ben 2 jaar terug geholpen aan een hernia in een kliniek bij Munchen. na in Nederland ruim 2 jaar aan het lijntje te zijn gehouden met pilletje zus pilletje zo therapie hier, therapie daar, spuitje 1, spuitje 2 ,niets geholpen) ECHT waar, ik ging s`morgens daar de kliniek in ,ik kon bijna niet lopen van de pijn moest derhalve vervoerd worden in een rolstoel, ik ben geholpen en liep dezelfde avond geheel pijnloos weer naar buiten met de opdracht het 1 a 1/1/2 week kalm aan te doen. Ik ben na 2 weken weer rustig aan begonnen ( op therapeutische basis ) met werken en na 5 weken was ik weer volledig aan de slag, en als ik dan achteraf zie wat die 2 voorgaande jaren een hel zijn geweest, zeg ik nu "had ik het maar veel eerder gedaan".Ik had het geluk dat mijn werkgever alles voor mij heeft bekostigt want zelf had ik dat niet gekund.Als men dan ziet wat voor besparingen in  ziektekosten, economische kosten door ziektewet , langdurige behandeling etc, men kan behalen, ben ik er van overtuigd dat hier een hele grote winst te behalen is, met een positief effect op de zorgpremie. Maar ook bij de behandeling van een tekenbeet / ziekte van Lyme zijn in Duitsland zeer goede resultaten behaald.
Tessa R
Tessa R
21 jun. 2017 - 13:57
Inderdaad: eindelijk!
apcgderooij
apcgderooij
21 jun. 2017 - 12:19
He, he worden ze eindelijk eens wakker in Nederland ! Duitsland ligt al jaren voor, maar jammer dat men kennelijk in Nederland niet wil leren van onze Oosterburen en laat ze vooral dan eens kijken naar de ervaringen van het vaststellen van Lyme via de natuur geneeskunde ! Hoe vaak is het al niet voorgekomen, dat de reguliere artsen Lyme over het hoofd zagen en dat uiteindelijk mensen ten einde raad er via het alternatieve circuit erachter kwamen dat ze Lyme hadden !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor