Volgens onderzoeksbureau TNO hebben 1,2 miljoen mensen te maken met burn-outklachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid en een opgejaagd gevoel. Een derde van het ziekteverzuim is het gevolg van werk gerelateerde stress, aldus onderzoek van TNO.
In het afgelopen jaar is in Nederland 9,4 miljoen ziekteverzuimdagen opgenomen, waarbij de reden te maken heeft met werkstress. Dit beamen onderzoekers van TNO. Dit aantal is een daling ten opzichte van het jaar daarvoor; toen lag het aantal op 11 miljoen.
Dorothé van den Aker is coördinator van de landelijke Week van de Werkstress. Ze geeft aan dat de cijfers alarmerend blijven. "Een fundamenteel andere benadering is nodig om het tij te keren.”
Volgens van den Aker zou hybride werken een positief effect kunnen hebben. Daarbij moet worden gekeken naar hoe en waar het werk uitgevoerd kan worden, om zo een betere balans aan te brengen. Daarbij kan een deel van de tijd vanuit huis worden gewerkt, zodat werkdruk verlaagt zonder in te leveren op productiviteit, aldus van den Aker.
Volgens onderzoek ervaart een derde van de werknemers te veel werkdruk. De onderzoekers zien dat hoge taakeisen een indicator is voor burn-outklachten. Van den Aker geeft aan dat prestatiedruk niet per se erg is en dat het zelfs positief kan zijn wanneer er waardering voor wordt uitgesproken. Het probleem ligt echter in situaties waarin de prestatiedruk hoger is dan wat iemand aankan. Dan gaat het mis.
Tussen 15 november en 19 november vindt de Week van de Werkstress plaats. Tijdens de week worden allerlei tips gegeven en webinars georganiseerd. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!