Ruim 1 op de 5 Nederlanders heeft vakantiegeld nodig om rond te komen. 13 procent van de Nederlanders gebruikt een deel van het vakantiegeld voor het aflossen van schulden. Dat meldt accountants- en adviesbureau PwC op basis van onderzoek met retailonderzoeker Q&A. Vakantiegeld is volgens PwC in onzekere economische tijden hard nodig en heeft het een maatschappelijk belang.
In Nederland wordt deze maand ongeveer 30 miljard euro aan vakantiegeld uitbetaald. Dat zegt PwC, dat ruim 1750 mensen bevroeg. Ruim 40 procent van de ondervraagden geeft dit geld voornamelijk uit aan vakanties en daguitjes. Voor een daguitje kiezen de meeste mensen voor een attractiepark, gevolgd door de dierentuin en het museum. 40 procent van de mensen die op vakantie willen, geven aan in Nederland te willen blijven. Ongeveer evenveel ondervraagden willen wel in Europa op vakantie gaan.
Verder sparen bijna twee op de vijf ondervraagden hun vakantiegeld deels. Daarbij laten de mensen die geld sparen het bedrag op de spaarrekening staan. Mocht op vakantie gaan er dit jaar niet in zitten, dan is sparen volgens PwC "voor de meeste mensen het beste alternatief". Beleggen en het geld in cryptovaluta stoppen is maar voor een klein deel van de spaarders interessant.
Volgens PwC laten de uitkomsten van het onderzoek zien dat de gemiddelde Nederlander in coronatijd kiest voor zekerheid. Vakbond CNV liet eerder door Maurice de Hond uitzoeken dat bijna een op de vijf werkenden dit jaar geen vakantiegeld krijgt. Dat aantal is volgens CNV "stevig verdubbeld" ten opzichte van vorig jaar. Met name werkenden in sectoren die te lijden hebben van de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd. Dan gaat het om de evenementensector, de horeca- en toerismesector, evenals de ICT en de detailhandel. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!