De gemeenteraad van Zwolle heeft deze week een motie aangenomen om fossiele reclame te verbieden. Anders dan in andere gemeenten wordt het verbod vastgelegd in een verordening. Volgens campagnegroep Reclame Fossielvrij is dat de effectiefste manier. Een verordening heeft direct gevolgen, legt campaigner Rosanne Rootert uit. “De reclame-exploitanten zullen zich namelijk, net als ieder ander, aan de wet moeten houden.”
“Eerdere moties in andere gemeentes leidden vaak tot uitkomsten die via de privaatrechtelijke weg lopen, bijvoorbeeld het opnemen in nieuwe contracten dat fossiele reclame niet meer mag. Het nadeel daarvan is dat veel van de contracten met reclame-exploitanten lang lopen, soms wel meer dan tien jaar. Al die tijd zijn de fossiele reclames dan nog toegestaan en te zien. In Utrecht, waar recentelijk een contract afliep, is het al wel opgenomen in de nieuwe aanbesteding. Andere gemeenten kiezen ervoor om het gesprek aan te gaan met exploitanten. Die blijken over het algemeen onwelwillend. Alleen in Amsterdam leidde zo’n gesprek tot een convenant met een reclame-exploitant in de metrohaltes. Daar zijn nu bepaalde fossiele reclames niet meer te zien. In de rest van de stad hangt nog wel fossiele reclame.”
Het Zwolse reclameverbod voor klimaatverwoesters kwam er met steun van GroenLinks, PvdA, Volt, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie.