Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwaarwerkregelingen blijven noodzakelijk

  •  
03-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2448 keer bekeken
  •  
ANP-374728086

Het is een sprookje dat lichamelijke arbeid niet tot slijtage leidt.

Na een periode dat vervroegde uittreding mogelijk was gemaakt door de overheid, volgde een verbod op collectieve regelingen tot eerder ophouden dan de AOW-leeftijd. De vervroegde uittreding kwam voor het eerst tot stand onder kabinet Den Uyl. Met de vervroegde uittreding werd de werkloosheid bestreden. Tegelijkertijd was het een oplossing voor mensen die lichamelijke arbeid hadden gedaan en versleten waren voor de AOW-leeftijd.

Onder de kabinetten Rutte werd ingevoerd dat er geen collectieve regelingen voor eerder ophouden dan de AOW-leeftijd mocht worden toegepast. Dat wil zeggen een dergelijke regeling leidde tot een extra belasting van 52%. Het gevolg: geen regelingen. Tegelijkertijd werd de AOW-leeftijd veel meer verhoogd dan bijvoorbeeld de pensioenleeftijd in Duitsland. Het gevolg was dat mensen die lichamelijke arbeid verrichten de sigaar waren. Zij beginnen op jongere leeftijd met betaald werk. Het is een sprookje dat lichamelijke arbeid niet tot slijtage leidt. Daarbij kwam ook nog dat de AOW-partnertoeslag in 2015 werd afgeschaft. Laten nu vooral dezelfde mensen die lichamelijke arbeid doen, ook éénverdieners zijn. De partner is gemiddeld 2 jaar jonger. Het gevolg, deze mensen moeten het gemiddeld twee jaar met een halve AOW doen. 

Pensioen- en AOW-akkoord
Door het Pensioen- en AOW-akkoord, afgedwongen door de vakbonden, werd de stijging van de AOW-leeftijd eerst stilgezet en vervolgens afgeremd. Tot 2028 blijft de AOW-leeftijd 67 jaar. Nu is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. Hoewel de stijging van de AOW-leeftijd fors is afgeremd is die leeftijdsstijging nog steeds meer dan in Duitsland. In Duitsland is de “AOW-leeftijd” in 2030 67 jaar.

In het Pensioen- en AOW-akkoord is ook afgedwongen dat de boete op collectieve regelingen tot eerder ophouden dan de AOW-leeftijd, zwaarwerkregelingen, vervalt voor regelingen die maximaal 3 jaar eerder stoppen dan AOW-leeftijd mogelijk maken. Die wettelijke mogelijkheid loopt tot 2026. Per CAO zijn er regelingen getroffen die rekening houden met de specifieke situatie in de betreffende bedrijven. FNV-Haven heeft zelfs een systeem uitgewerkt gebaseerd op dezelfde criteria die toegepast worden bij het vaststellen van arbeidsongeschiktheidskeuringen.

Voortzetten zwaar-werk regelingen is nodig
De FNV wil de mogelijkheid voor zwaarwerkregelingen voortzetten en heeft daartoe voorstellen ingediend. De werkgeversorganisaties proberen de boot af te houden. Een slechte zaak. Het is een sprookje dat er geen zwaarwerk-omstandigheden meer zijn. Kritiek dat de FNV gewoon voor iedereen eerder ophouden dan de AOW-leeftijd eist van de werkgevers en overheid, is onzin. De FNV wil dat de wettelijke faciliteit tot 3 jaar eerder ophouden dan de AOW-leeftijd wordt voortgezet. Daadwerkelijke regelingen worden per CAO tot stand gebracht rekening houdend met het zwaar en stressvol werk in de betreffende branche en bedrijven. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

EenMening3
EenMening3
4 sep. 2023 - 20:01
Er moet een regeling komen voor mensen met ***fysiek*** zware beroepen, en alleen voor hen. Deze mensen beginnen vaak jong met werken. Zij moeten kunnen stoppen als ze 45 jaar gewerkt hebben of 65 worden.
bv-user-61629
bv-user-61629
3 sep. 2023 - 20:20
Er is vaak nog een andere weg om eerder te stoppen met werken. Hier gaat het om regelingen via de CAO, maar het kan heel goed dat iemand die wil stoppen dat via het pensioenfonds kan doen. Mits er natuurlijk genoeg dienstjaren zijn bij dat fonds. Ik ben zelf een half jaar voor mijn 65e gestopt. 30 jaar opbouwen bleek genoeg om het gat tussen stoppen en start van de AOW te financieren. Dit alles is mij ingefluisterd en uitgelegd op een door de vakbond georganiseerde voorlichtingsdag. Het loont de moeite om ruim voor je stopt na te gaan wat de mogelijkheden zijn om eerder te stoppen. Bijna alle pensioenfondsen bieden de optie om eerder te stoppen. Voor mij was het ideaal.
Inzicht
Inzicht
3 sep. 2023 - 20:18
Dat iedereen tot 67 moet werken zonder dat rekening wordt gehouden met aantal dienstjaren, is een onrechtvaardigheid die past in het rijtje kindertoeslagen en Groningen.
badgast
badgast
3 sep. 2023 - 17:21
Rutte en vrienden beweren niet dat lichamelijk zware arbeid het lichaam verslijt. Het sprookje dat wordt verkocht is dat de mensen die te versleten zijn om door te gaan met lichamelijk zware arbeid, een rustige kantoorbaan kunnen krijgen.
1 Reactie
jantje
jantje3 sep. 2023 - 22:48
Dat dacht ik niet. Uit ondervinding weet ik dat men dan eerst weer naar school wordt gestuurd. De Nederlandse taal goed moet leren, omgaan met conflicten, enz. Laat dat dan twee jaar duren, en intussen wordt men ouder. Welke baas zal je dan nog aannemen? Stapels solicitatiebrieven schrijven en intussen raakt men alsmaar meer gefrustreerd omdat je geen oproep krijgt voor een gesprek. Ik vind, laat die mensen met rust. Ze hebben al veel gedaan voor de gemeenschap.
FelixFlex
FelixFlex
3 sep. 2023 - 12:15
AOW en pensioenleeftijd zijn gekoppeld aan de verwachte levensverwachting. Een slimme wet, want dit voorkomt allemaal discussies. En hier hebben alle sociale partners mee ingestemd. Dus niet gek dat er een verschil is met Duitsland, want die kent deze koppeling niet. Overigens: de gemiddelde levensverwachting is Duitsland is ongeveer 6 maanden korter dan NL... Ja zware beroepen moeten we ontzien maar waanzin natuurlijk om deze mensen achter de geraniums te zetten, terwijl ze zoveel kennis en kunde hebben voor jongere generaties. Dus zet in op verandering van baan als je het zware werkt niet meer kan doen. Dat voorkomt ook de eindeloze discussie over wat een zwaar beroep is, voorwaarde voor definitief stoppen. Bovendien: er is nergens onafhankelijk vastgelegd wat iemands arbeidsverleden is, en hoe zwaar deze banen waren.
4 Reacties
Radio-Head
Radio-Head3 sep. 2023 - 14:07
@FelixFlex "Bovendien: er is nergens onafhankelijk vastgelegd wat iemands arbeidsverleden is, en hoe zwaar deze banen waren. " Onjuist. Heb het vorig jaar na moeten kijken op de UVW site, om in aanmerking te komen voor de RVU, en doorgegeven aan: https://www.waterbouw.nl/rvu-regeling-waterbouw Had er eind vorig jaar 45 jaar opzitten waarvan zo,n 35 jaar verre buitenland, nu nog 2 jaar voor ik van die regeling gebruik mag maken omdat ik aan de voorwaarden voldoe. Het bedrag wat ik krijg tijdens de RVU periode zou je een mes in de rug kunnen noemen, 2000 nog wat bruto betekend 1400 nog wat netto, zou ik die periode toch bij gaan werken val ik terug naar 1000 nog wat netto. Dit laatste komt omdat de regeling mede door de werkgever wordt gefinancierd. De regeling is sowieso gevaarlijk voor oudere werknemers, kans is aanwezig dat werkgevers om onder die regeling uit te komen je proberen te lozen, voordat je er aan toe bent. Ondertussen heb ik teveel veel van mijn collega,s waar ik jaren en jaren in vaak bloedzware omstandigheden (klimaat, fysiek, werkdruk, altijd van huis, onregelmatig diensten, 84 urige werkweek, lawaai) mee heb samengewerkt, zo rond hun zestigste, het tijdelijke voor het eeuwige zien verruilen. Ander werk heb ik wel geprobeerd(anderen beginnen er niet eens aan), maar de ambtenaren wereld was na al die jaren schouder aan schouder en de beuk er in, samen met, en in ontelbare culturen, een mentale hel.
adriek
adriek3 sep. 2023 - 16:25
Dus leg de verantwoordelijkheid waar deze hoort: bij de werkgever. Vanaf (bijvoorbeeld) zestig jaar is het klaar met zware arbeid (wat is dat dan??), zorg maar dat je mensen zich op een andere manier nuttig kunnen maken of betaal ze maar gewoon door tot hun pensionering. De verantwoordelijkheid bij de werknemer leggen? Hoe dan? Baas, ik trek het niet meer, help mij! Succes met je sollicitatie jongen ...
Rutger Groot
Rutger Groot4 sep. 2023 - 6:04
Radio-Head, goed voorbeeld maar dit is dus een uitzondering - want jij valt onder een specifieke CAO regeling voor gespecialiseerde bedrijven. Helaas geldt dit niet voor overgrote meerderheid van CAO werknemers...
Radio-Head
Radio-Head4 sep. 2023 - 6:54
@Rutger Groot Nee daarom hoort dit ook van Overheidswege geregeld te zijn, mijn Belgische Collega,s kunnen stoppen met hun zestigste, mijn Franse nog steeds met hun 55 ste. Mijn menig is dat als je 40 dienstjaren hebt en de leeftijd van 60 hebt bereikt dat je dan moet kunnen stoppen, wil en kan je door, moet dat ook kunnen. Had zelf graag vrijwilligers werk gedaan net als vele anderen dat deden na hun VUT of vroeg pensionering, in mijn geval probeer ik het nu wel in mijn verlof periodes, maar is moeilijk omdat je geen regelmaat kan bieden.
MG1968-2
MG1968-2
3 sep. 2023 - 11:43
Zelf stel ik mij op het standpunt dat we in een land als Nederland voor iedereen een zinvol leven kunnen (mee)financieren anders dan wat nu te doen gebruikelijk is bestaanszekerheid letterlijk te nemen: in leven houden. Ik vind het daarom helemaal geen probleem om enerzijds langer door te werken en anderzijds meer belasting te betalen. Het waarom ik daar geen probleem mee heb heb ik hierboven weergegeven en impliceert als voorwaarde dat mensen die niet langer kunnen werken en niet meer belasting kunnen betalen uit de wind gehouden worden. Dat houd enerzijds in dat je nu zeker zo'n zaken als de zwaarwerkregeling nodig hebt maar anderzijds ook dat werkgevers en samenleving anders naar dit werk dient te kijken. B.v.: als blijkt dat gemiddeld gezien binnen een bepaald beroep 5 jaar eerder doorwerken niet meer mogelijk blijft kun je de sector verplichten een 'pot' te vullen voor die 5 jaar te overbruggen. Ook een incentive om ook dit werk daar waar mogelijk anders in te regelen. Maar dat kan dus niet direct. Het vullen van zo'n pot kost evenveel jaar als dat er gemiddeld gezien eerder gestopt wordt. Tot die tijd heb je in elk geval zoiets als de zwaarwerkregeling nodig.
2 Reacties
adriek
adriek3 sep. 2023 - 16:28
Ik heb al een beetje te veel mensen kort voor of na hun pensioen begraven zien worden. Een gemiddelde leeftijd van 83 klinkt leuk, maar er zijn er genoeg die de 73 niet halen. Als ik het me kan veroorloven ga ik vanaf 63 alleen nog leuke dingen doen, en ik weet niet of mijn huidige baan daar nog knder valt (het werk is super, maar veertig uur veel te veel, en ik weet niet of de baas de helft leuk vindt.)
MG1968-2
MG1968-23 sep. 2023 - 18:04
@Adriek "Een gemiddelde leeftijd van 83 klinkt leuk, maar er zijn er genoeg die de 73 niet halen." Dat klopt. En het zou ook zo fijn zijn om ook nog wat van de gezonde jaren aan het eind te kunnen genieten. En wat betreft dat kort voor of kort na... dat kan natuurlijk twee kanten op een oorzaak vinden. Ik heb ook mensen gekend -en jij vast ook- waarvan je wist dat ze niet lang na de pensionering het loodje zouden leggen. Mij lijkt het redelijk dat de pensioenleeftijd stijgt met de levensverwachting maar dan wel met de mitsen die ik hierboven noem. "(het werk is super, maar veertig uur veel te veel, en ik weet niet of de baas de helft leuk vindt.)" En het zou goed zijn als we met zijn allen het mogelijk maken dat we werk zo organiseren dat dat standaard mogelijk is.
Hann63
Hann63
3 sep. 2023 - 11:30
Eindelijk aandacht hier aan. Werd tijd. Ja, ik maak gebruik van de RVU regeling. Gelukkig. De afgelopen 2.5jaar heb ik meer doorgebracht in de ziektewet dan bij mijn werkgever. Ik heb slijtage aan schouders, rug en een nekhernia. En mag, van de bedrijfsarts, geen zwaar werk meer verrichten. Met mijn werkgever ben ik een VSO overeen gekomen en we zijn er uit gekomen, allebei in positieve zin. Je levert geld in, maar mijn lichamelijke gesteldheid is stukken beter geworden. Heb tijd om te wandelen en hobby's te beoefenen. Dus, ik hoop dat de sociale partners er uit komen.
Pindaklaas
Pindaklaas
3 sep. 2023 - 11:06
Ik heb 12 jaar in de wegenbouw gewerkt, en me daarna laten omscholen tot proces operator. De slijtage die ik opliep tijdens mijn werk in de wegenbouw haalde me alsnog in. Het werk is loeizwaar.
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
3 sep. 2023 - 10:07
Natuurlijk is de slijtage van lichamelijk werk hoog. Stratenmaker, betonvlechter stukadoor, grondwerker etc. Het sloopt je lichaam, kapotte schouders knien en ruggen. Het is een schande dat er verwacht wordt dat je dat zou kunnen volhouden tot je 67e En dat weet een ieder! Het is dan ook zo verbazend van de PVDA dat ze zijn meegegaan in dit onmenselijke beleid van de VVD. Maar dat gaat de heer Timmermans terugdraaien? Denk dat de partner GL wel andere plannen heeft dan het beschermen van oude afgesloofde arbeiders.
4 Reacties
bv-user-47086
bv-user-470863 sep. 2023 - 10:35
"Stratenmaker, betonvlechter stukadoor, grondwerker etc. Het sloopt je lichaam, kapotte schouders knien en ruggen. Het is een schande dat er verwacht wordt dat je dat zou kunnen volhouden tot je 67e" Een klein beetje loopbaanplanning?
Hann63
Hann633 sep. 2023 - 15:17
#Planvieuw Loopbaan planning? Voor een stratenmaker? Ik vermoed dat jij weinig stratenmakers kent.
adriek
adriek3 sep. 2023 - 16:31
Loopbaanplanning? In privétijd voor eigen kosten een opleiding volgen, je vaste baan opzeggen en ergens een jaarcontract aangaan met nul jaar ervaring in je nieuwe job? Klinkt volkomen logisch...
bv-user-47086
bv-user-470863 sep. 2023 - 18:53
Je hebt 50 jaar de tijd. De notie dat een stratenlegger niets anders kan dan stenen leggen zijn hele leven is arbsurd.
Mathijsco
Mathijsco
3 sep. 2023 - 9:36
"Onder de kabinetten Rutte werd ingevoerd dat er geen collectieve regelingen voor eerder ophouden dan de AOW-leeftijd mocht worden toegepast. Dat wil zeggen een dergelijke regeling leidde tot een extra belasting van 52%. Het gevolg: geen regelingen." Onderdeel van een breed pakket Ruttiaanse maatregelen die planmatig moesten leiden -en hebben geleid- tot de totaal-afbraak van fatsoenlijke voorzieningen. Wil je dit nou verder voorkomen, dan kun je het beste stemmen op een partij die niet (meer) met de VVD in zee gaat.
2 Reacties
BrotherV
BrotherV3 sep. 2023 - 13:33
zet je nu meer tussen haakjes zodat de PVV niet wordt uitgesloten?
adriek
adriek3 sep. 2023 - 16:33
En, pas ok voor rechts en liberaal, want die vinden linksom (...) of rechtsom dat je lekker voor jezelf moet zorgen. Klinkt nu aantrekkelijk, nu er bijna overal mensen nodig zijn, maar het tij zou weer kunnen keren.
Rode druppel
Rode druppel
3 sep. 2023 - 9:25
De AOW leeftijd verhogen zou gepaard gaan met een regeling voor de zware beroepen. De vakbonden hebben niet voet bij stuk gehouden omdat het zwaar werk ingevuld moest worden. Dat gebeurde niet, dus de AOW leeftijd verhogen is tegen het akkoord. Dat de vakbonden dit hebben laten zitten spreekt niet voor hun, het tegendeel is van toepassing. Ik heb 30 jaar 3 ploegendienst gewerkt en dat doet zich voelen, daarna WW en bijstand gehad ( tijdens bijstand gewoon gewerkt voor de gemeente in de buitendienst ). Nu ben ik ambtenaar bij een sociale werkplaats en inmiddels versleten. 65 en nog 2 jaar door ploeteren, dat ga ik niet meer redden. Met dank aan Pechtold en Koolmees die dit agendeerden in de politiek.
2 Reacties
LaBou
LaBou 3 sep. 2023 - 10:51
Eerlijk gezegd moet ik nog zien dat die AOW-leeftijd tot 2028 op 67 blijft staan. Voor je het weet moet er weer eens bezuinigd worden en dan wordt een gouwe ouwe van stal gehaald: "nood breekt wet" oftewel de regering breekt weer eens een overeenkomst.
Satya
Satya3 sep. 2023 - 13:07
Juist, daarom moet er eens over de verdeling van loonruimte en onderlinge solidariteit door mensen in loondienst gesproken worden. Het is belachelijk hoe degenen die hun lichaam in arbeid slopen worden achtergesteld. Minder salaris, minder vrije dagen, zelden vaste aanstelling, minder vakantiegeld enz. Terwijl hun werk eigenlijk net zo belangrijk is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor