Gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn heeft wetenschappelijk vastgesteld dat zwaar werk boven je vijftigste ten koste gaat van de levensduur. Ze genieten dus ook korter van pensioen. De Volkskrant meldt:
"Voor zijn onderzoek gebruikte Ravesteijn data over werk en gezondheid in Nederland en Duitsland waar mensen tot 29 jaar werden geobserveerd. Op basis hiervan maakte hij een lijst van zware beroepen. De fysiek zwaarste beroepen zijn: metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker, verpleger. De top vijf voor lage controle over de dagelijkse bezigheden: lopende bandmedewerker, bediener van machines in chemische fabrieken, metselaar, postsorteerder en kassamedewerker. ‘Dit zijn doorgaans beroepsgroepen met lage inkomens. Daar kan je dus ook de pensioenleeftijd van laten afhangen.’ "
De cijfers stellen de maatregel om mensen langer door te laten werken in een ander daglicht. Vooral de laagbetaalden betalen daar een hoge prijs voor. Er was ooit sprake van om bij de verhoging van de AOW leeftijd zware beroepen te ontzien maar daar is niets van terecht gekomen. Volgens de wetenschapper is het rechtvaardig mensen met een zwaar beroep twee jaar eerder met pensioen te laten gaan. Dat is ook economisch verstandiger omdat het risico op arbeidsongevallen op hogere leeftijd toeneemt en de kosten daarvan ook hoog zijn. Een andere optie is mensen na hun vijftigste de kans geven zich om te scholen voor licht werk.