Verscheidene Oekraïense media en het Azov-bataljon beschuldigen de Russen van de inzet van chemische wapens in Marioepol. Een drone zou giftige stoffen hebben gedumpt boven de stad. Drie mensen zouden tekenen van vergiftiging vertonen: ze zouden onder meer kortademig zijn. Volgens de Oekraïense minister van Defensie zouden zij het slachtoffer kunnen zijn van fosformunitie.
Het gebruik van giftige stoffen is niet onafhankelijk bevestigd. Tegenover de VRT oppert expert chemische en biologische wapens Jean-Pascal Zanders een alternatieve verklaring voor de kortademigheid. "De omstandigheden in een gevechtszone zijn sowieso toxisch. Er komen heel wat schadelijke stoffen vrij in zo'n gebied. Denk maar aan bouwmaterialen, huishoudproducten, gevaarlijke stoffen die in koelkasten en diepvriezers zitten, winkels die allerlei dingen hebben opgeslagen."
Nadat Rusland in 1993 de chemische wapenconventie ondertekende, vernietigde het land officieel al zijn voorraden. Danny Pronk, defensie-expert van Clingendael, wees er vorige maand tegenover de NOS op dat Rusland ook zijn productiecapaciteit volledig heeft ontmanteld.
Volgens Pronk is het wel mogelijk dat Rusland een deel van zijn voorraad heeft achtergehouden. President Volodymyr Zelensky zei maandagavond in een video dat hij vreest dat de Russen chemische wapens zullen inzetten. “We nemen dat zeer serieus.” De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss noemt de mogelijke inzet van dergelijke wapens op Twitter “een harteloze escalatie”.
Er zijn tot nu toe zeker tienduizend inwoners van Marioepol omgekomen als gevolg van de Russische belegering, zegt burgemeester Vadym Boychenko in een gesprek met persbureau Associated Press.
Volgens de separatistenleider Denis Pushilin van de Volksrepubliek Donetsk hebben de separatisten en Russen de macht overgenomen in de havenstad. Burgemeester Boychenko bestrijdt dat: volgens hem wordt er nog steeds gevochten. “Het is moeilijk, maar onze militaire helden blijven doorgaan.”