Progressieve waarden zoals gelijkheid en vrijheid worden ondermijnd omdat ze worden gebruikt om te generaliseren en uit te sluiten
Door: Tim van Gerven, Josip Kesic, Enno Maessen en Tymen Peverelli, allen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam
PvdA-lid Wimar Bolhuis liet afgelopen maandag in het opiniekatern van de Volkskrant zijn licht schijnen over de dalende populariteit van de sociaaldemocratie. De PvdA en SP hebben het te veel over economie en negeren culturele thema’s. Juist op het moment dat ‘onze manier van samenleven’ wordt ondermijnd. Dát is de echte zorg van de sociaaldemocratische kiezer. Aldus Bolhuis. Zijn stuk is typerend voor de algemene ruk naar rechts in de Nederlandse samenleving. Zelfs linkse partijen hebben zich uit angst voor zetelverlies in een hoek laten drukken en zwabberen uit ideologische armoede maar mee naar rechts. Met zo’n links hebben we geen rechts meer nodig.
Bolhuis heeft alleen volstrekt ongelijk als hij beweert dat de PvdA en SP alleen maar oog hebben voor economie. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen was ‘de Nederlandse identiteit’ het hoofdpunt van de discussies. Alle linkse partijen, GroenLinks en de SP incluis, gingen hierin mee. In het politieke debat, met Wilders en Baudet als belangrijkste toonzetters, gaat het tegenwoordig vooral over ‘culturele zekerheid’ en ‘onze manier van samenleven’. De politieke uitbuiting van deze angst verhult dat vrijwel alle politici – van links tot rechts – het er over eens zijn dat de Nederlandse cultuur superieur is.
De verklaring voor de krimpende steun voor de sociaal-democratie wordt niet gezocht in het feit dat de welvaartsstaat sinds de jaren tachtig steeds verder is uitgekleed. De afgelopen regeringen – met onder andere de VVD en PvdA als partners – hebben de sociaal-economische belangen van de Nederlandse burgers te grabbel gegooid met bezuinigingen en belastingvoordelen voor banken en multinationals.
In plaats daarvan gooit Bolhuis een reeks maatschappelijke problemen op een hoop. Hij brengt thema’s als uitkeringsfraude, autoritaire moslims en probleemjongeren samen zonder dat hij enig bewijs levert voor een onderlinge samenhang. In zijn wereld lijken deze groepen allemaal onderdelen van hetzelfde probleem: ‘de ‘Arabisering’ van de Nederlandse cultuur. Dit is precies het verhaal dat rechts de afgelopen jaren keer op keer heeft herhaald en dat de tegenstellingen in de samenleving heeft aangewakkerd.
Bolhuis beweert dat solidariteit alleen kan bestaan binnen de eigen culturele groep. Hiermee slaat hij de plank wederom mis. Nederland is nooit een eenvormig land geweest en kon ook in tijden van grote verdeeldheid functioneren. Het duidelijkste voorbeeld waren de hoogtijdagen van de verzorgingsstaat, toen Nederland vanwege de verzuiling een door en door verdeeld land was.
Bolhuis herhaalt het inmiddels zo vaak herkauwde beeld: een grote zorg van ‘gewone’ (oftewel: witte) Nederlanders is ‘onze manier van samenleven’. Hij stigmatiseert grote groepen niet-witte en islamitische Nederlanders als misdadig en werkloos en hij sluit ze daarmee uit van hun democratische rechten. Bovendien negeert hij op deze manier al die mensen die keihard zijn geraakt door de bezuinigingen op de welvaartsstaat: berooide ZZP’ers, vergeten kinderen in de jeugdzorg en eenzame ouderen.
Het betoog van Bolhuis bestaat uit een bekend stramien van argumenten die feitelijk, moreel en politiek bijzonder problematisch zijn. Hoewel hij zijn argumentatie ‘expliciet’ niet racistisch noemt, is zijn betoog dat – impliciet – juist wél doordat hij criminaliteit, werkloosheid, religie en etniciteit op een grote hoop veegt. Zijn denkfout verhindert een zinnig debat over sociaal-economische en groene thema’s – juist op het moment dat veel Nederlanders door de stijgende prijzen geen huis meer kunnen betalen en de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder worden.
Deze manier van denken is ook gevaarlijk voor de culturele waarden die zowel links als rechts als de kern van de nationale identiteit zien. Progressieve waarden zoals gelijkheid en vrijheid worden ondermijnd omdat ze worden gebruikt om te generaliseren en uit te sluiten.
Doordat Bolhuis in zijn betoog de rechtse retoriek over cultuur volledig overneemt, bereikt hij juist het tegenovergestelde van de culturele en sociale saamhorigheid die hij zegt te willen bewerkstelligen. Het stellen van culturele grenzen, zoals hij voorstelt, zaait verdeeldheid en ondermijnt daarmee brede maatschappelijke solidariteit.
Als de PvdA en SP zich, in lijn met wat Bolhuis lijkt voor te stellen, laten leiden door vaagheden als de onderbuik van de ‘witte Nederlandse middenklasse’, dan kunnen ze zichzelf inderdaad maar beter opheffen. Waarom zouden kiezers stemmen op een ‘linkse’ regentenpartij die al jaren het schoothondje van de VVD is?
Het zou meer lonen om de zogenaamde (witte) middenklasse in gesprek te brengen met groepen die misschien niet eens zo heel erg anders denken of leven dan zijzelf. Waarschijnlijk zullen ze veel in elkaars zorgen en problemen herkennen.
Bolhuis lijkt het trouwens met ons eens te zijn. Op de PvdA-website schrijft hij namelijk: ‘Om samen te strijden dat alle Nederlanders dezelfde vrijheden en mogelijkheden krijgen, én dat bestaande menselijke rechten en vrijheden niet worden ingeperkt. Voor rechts-populisten is dit allebei niet vanzelfsprekend. Helaas. Ik wil die menselijke waarden juist wel centraal blijven zetten.’
Dag de heer hansdetorenkraai (ergens hieronder).
Goedenavond.
De PvdA ligt meer dan duidelijk al een tijdje op haar rug met slechts 9 zetels in het Parlement maar u deelt blijkbaar graag nog een grote klap uit, keer op keer weer en ja, inderdaad, ik heb wel zwaar bezwaar tegen en dat is in eerste instantie ook mijn goed recht om in opstand te komen wat betreft uw blijkbaar eindeloze zeer kille en keiharde inzendingen, vooral wat betreft de PvdA.
Wat is precies uw agenda, btw?.
Van uw inzendingen op deze website, ik weet alleen dat u blijkbaar een grote liefhebber van Thierry Baudet bent, meer niet en meer wil ik ook niet weten, trouwens.
Waarom al die continu gif richting een van die ooit grootste volkspartijen van Nederland?.
De PvdA heeft toch al haar grote prijs betaald vanwege haar zeer impopulaire samenwerking met de VVD, namelijk in het kabinet Rutte II.
Trouwens in vergelijking met het FvD, de PvdA is en blijft sowieso 100% meer fatsoenlijk (wat mij betreft).
Een fijne avond verder aan u.
Helaas geachte GabrielMokummer*...And Justice for All!* 16 april 2018 at 21:10. Heb niets met rechts dus uw aanname dat Thierry Baudet mijn keuze is, is wel heel ver van de realiteit. Maar even wat anders waarom reageert u niet op mijn antwoord van hansdetorenkraai 16 april 2018 at 17:13. Daar zou u uit beleefdheid op kunnen reageren. U aannames zijn meestal nogal onrealistisch. Maar u heeft in een ding volledig gelijk en dat is mijn afschuw van de PVDA, het neoliberale verraad van de deze collaborateurs van de VVD waarmee ze menig zwakkere en weerloze in onze samenleving ernstig hebben beschadigd. Het is me een raadsel hoe u nog op wilt komen voor deze club, maar dat mag u natuurlijk al begrijp het enkel voor geen meter. Trouwens dat trucje van iemand in een hokje plaatsen terwijl ik beslist niet partij-gebonden ben is uiterst smakeloos en een oude PVDA strategie. En u natuurlijk ook een prettige avond.
Links werd vooral afgestraft omdat de PvdA zo nodig de verzorgingsstaat moest hervormen. Als je als linkse partij zo nodig de zorg, sociale zekerheid overhoop moet halen dan krijg je ongenadig hard op je falie van de kiezer. Bij de SP ontbrak het aan een aansprekende leider. De hoofdreden is dus gewoon economisch van aard.
Ik denk dat links de middengroepen weg jaagt door veel te veel te nivelleren. VVD en CDA maken daar goed gebruik van. Die spelen in op de angst bij de middeninkomens dat ze meer gaan betalen als de PvdA aan de macht is. Ook heel erg dom van Samsom om zo'n grote nivelleringsoperatie aan te gaan in Rutte 2. Hervormen tegelijk nivelleren is een waanzinnig slechte combinatie gebleken.
Ik denk dat voor veel mensen het wat softe immigratie en integratie beleid van links ook een reden is dat mensen een hobbel ervaren om links te stemmen. Het is volgens mij niet de doorslaggevende reden dat mensen wat minder links stemmen.
Overigens gaat het met links niet zo heel slecht. GL is groter dan ooit. De PvdA herstelt al lichtjes. De SP stagneert wat. Op rechts gaat het ook niet zo heel goed. VVD en CDA staan op verlies. De PVV ook. FvD staat op een behoorlijke winst( vooral ten koste van CDA, VVD en PVV), maar stagneert al maanden en de lijn naar beneden zit er al langzaam in. Ik merk nu al een beetje Baudet moeheid. De nieuwigheid is er vanaf.
Economische ontwikkelingen en de daaruit afgeleide thesen zijn inclusief, in die zin dat zij zich niets aantrekken van culturele en etnische verschillen. Want wanneer bijvoorbeeld het BTW tarief over de eerste levensbehoeften wordt verhoogd treft dit iedereen.
Culturele en sociologische ontwikkelingen zijn daarentegen echter bij uitstek exclusief.
En het dilemma waar de sociaal democratie voor staat is dat deze ontwikkelingen, en de daarvan afgeleide thesen, niet van elkaar kunnen worden gescheiden; tenzij men de culturele en sociologische dimensies weg relativeert.
En deze laatst genoemde dimensies dan, overeenkomstig de uitgangspunten van het neo liberalisme, irrelevant maakt door hen in een globalistisch en expliciet economistisch spectrum van eenzijdig marktdenken onder te brengen, waarbinnen alle culturele. historische en sociologische verschillen en tegenstellingen eveneens relatief worden.
Zowel het neo liberalisme als het klassieke marxisme-socialisme berusten binnen het culturele, historische en sociologische spectrum beiden op de cruciale denkfout, dat verschillen tussen mensen, volken en landen slechts geografisch en economisch zijn. En dat tegenstellingen hierin louter worden bepaald door verschillen in materieel inkomen en reisafstand.
(And what we need is a great, big melting pot.
Big enough to take the world and all it's got.
Keep it sterring for a hundred years or more.
And turn out coffee coloured people by the score)
Dit idealistische en hoogst inclusivistische utopisme uit de jaren `60-`70 van de vorige eeuw is datgene wat socialisten en neo liberalen in dit opzicht met elkaar schijnt te verbinden.
Samenlevingen zijn echter het product van eeuwenlange historische en culturele ontwikkelingen en zijn daarom slechts zeer ten dele ''maakbaar.'' Tenzij men veranderingen hierin van bovenaf, en op autoritaire, geforceerde en dictatoriale wijze, gaat opdringen. Maar zelfs dan is succes nog allerminst verzekerd, zoals de tragische en bloedige XXe eeuwse Russische geschiedenis aantoont.
Kortom; wie culturele en etnische verschillen niet verdisconteert en wenst weg te relativeren (zij het idealistisch, zij het economisch) stuit daarin op schier onoverbrugbare historische wetmatigheden, waarbinnen de paradox tussen revolutie en evolutie aan het daglicht treedt.
Zo men wil kan men deze paradox abstraheren op een Hegeliaanse wijze; in de dialectiek van these en antithese, zoals Marx dat heeft gedaan. Maar ook een dergelijke abstractie heft deze paradox allerminst op.
En wie uit louter economische, dan wel idealistische, motieven etnische en culturele veranderingen aan een samenleving wil opdringen zal het moeten ondervinden dat dit een garantie is voor conflicten en chaos. Of, en dat is nog verreweg te prefereren boven conflicten en chaos, maakt zich hierdoor irrelevant binnen deze samenleving omdat men dan wordt verworpen.
Conclusie; er rest de sociaal democratie dus in feite niets anders dan culturele, historische en etnische verschillen voortaan wel (opnieuw!) te verdisconteren. Alles wat men daarvoor heeft te doen is zich te richten op sociaal-economische problematiek, die naar haar aard dus WEL inclusief is.
Maar.....dan uitsluitend regionaal.
Want de internationale brengt alle mensen slechts ONgeluk!
Het blijft mij t och verwonderen dat niet linkse mensen precies gaan uitleggen wat er mis is met links en waarom links verliest.
Dat is net zoiets als dat leeuwen alle gazelle aan het voorlichten zijn waar ze zich het beste kunnen verstoppen voor roofdieren.
Fijn dat jullie er ook een mening over hebben, maar verwacht aub niet dat wij al jullie ideeën serieus gaan nemen.
Bolhuis is typisch zo'n Nederlander die beweert racisme en discriminatie tegen te willen gaan, maar zelf er volop aan mee doet (bewust of onbewust).
Daar heb je er de laatste tijd steeds meer van. Als die groep blijft groeien kan er een heuse gevaar ontstaan.
Dus het beter bespreekbaar maken van culturele thema's door links is een ruk naar rechts? Het is precies deze counter-Wilders houding ter linker zijde die alle discussie in de kiem smoort en waardoor steeds meer kiezers weghollen bij sociaal democratische partijen.
Er zijn nauwelijks aantoonbare overgangen van links naar (radicaal) rechts. Geen idee waar het beeld vandaan komt dat links nu zoveel verliest door immigratie. Het is niet op enige vorm van feiten gebaseerd.
Een beetje het beeld wat de FvD en PVV aanhang wil laten bestaan. Dat het met andere partijen goed zal gaan als ze allemaal FvD en PVV beleid overnemen. Alleen bij VVD en CDA zit daar een beetje waarheid in.
De SP heeft op dit moment ook nog helemaal niets aan het wat rechtsere geluid op immigratie.
@Gadfly, uw observatie deel ik.
Maar is het juist daarom niet zaak dat er een 'nieuw' soort sociaal democraten gaat opstaan? Sociaal democraten die zaken wel bespreekbaar maken, misschien zelfs zaken die momenteel aan de rechtse hoek voorbehouden lijken te zijn.
Analyse van bepaalde problemen is één, hoe die problemen vervolgens aan te pakken en ten goede te keren, is een tweede. Daar heb je Wilders niet voor nodig.
Die twee trajecten, analyseren (en benoemen) aan de ene kant en oplossingen zoeken aan de andere kant, die zou je los van elkaar moeten zien. In de huidige praktijk heeft het er alle schijn van dat men bij fase één al rekening houdt met de eventuele uitkomst. Om vervolgens die analyse dan maar achterwege te laten.
Huidige situatie grofweg: elke analyse die zelfs maar in de buurt van Wilders (of Fortuyn etc.) dreigt te komen, wegzetten als als rechts-extremistisch en fascistisch. Analyses én oplossingen uit 'rechtse' hoek steevast op één grote hoop gooien. En die grote hoop per definitie 'verkeerd' verklaren. Daarmee elke discussie bij voorbaat onmogelijk maken.
Je zou er ook voor kunnen kiezen, zoals een Bolhuis dat doet (wellicht geïnspireerd door zijn Deense collega's, hier doodgezwegen of bij voorbaat al verguisd), zaken frank en vrij te analyseren. En daarna eventuele pijnpunten op een sociaal-democratische manier aan te pakken.
Volgens mij is daar ruimte voor. Misschien dat een deel van de weghollende kiezers (uw term) terug komen wandelen. Dat lijkt me vruchtbaarder dan die weghollers allemaal als rechts-extremistische tokkies weg te zetten, zoals de tendens is.
Uw 'weghollers' bezie ik overigens in een langdurig perspectief. Alleen al rond 2002 zijn er zo'n 5-6 directe zetels van de PvdA naar de LPF weggehold!
@ RonaldMokens
Het benoemen en onderzoeken van de discrepantie en frictie tussen Westerse liberale en seculiere beginselen en het religieuze/culturele "normen en waarden'- kader van bepaalde groepen nieuwkomers is racisme?
Legt u eens uit waarom dit zo is.
@ Sonic
Het gaat niet alleen maar om de lage prioriteit van links om immigratie beheersbaar te maken, maar ook om de linkse reflex om een bepaalde religie in de luwte te houden. Over de uitwassen van deze religie, conflicterende opvattingen over liberale verworvenheden en groeiende orthodoxie moet m.i. openlijk gediscussierd kunnen worden. Zonder mensen die dit aankaarten stelselmatige weg te zetten als racisten, fascisten enz..
@ Michel
Klopt. Links hanteert een simplistisch goed/fout denkschema waarbij a priori alles wat uit de ultrarechtse-koker komt controversieel wordt verklaard, ook analyses of deelanalyses die terechte problemen kunnen aansnijden.
Er is een electorale markt voor een sociaal democratische partij 2.0 die ervoor open staat om problemen rond de multiculturele samenleving en immigratie goed te onderzoeken en te agenderen.
Jaques Monasch heeft het al geprobeerd om de klassieke achterban terug te winnen, eerst van binnenuit in de PvdA, laten met een eigen politieke beweging. Was helaas geen succes, ik denk vooral dankzij de naam van de partij die niet lekker bekte en de geringe aandacht van MSM.
@ RonaldMokens
Bolsius was idd in zijn column een beetje kort door de bocht in de alinea waar hij de oververtegenwoordiging van nieuwkomers in de foute lijstjes benoemde. Had hij wat beter uit moeten werken. Maar het zijn wel overwegend constateringen die onderbouwd kunnen worden met statistieken en niet zoals u doet voorkomen slechts een mening gestoeld op roeptoeterende Geenstijl-reaguurders.
@ Gadfly
Je herhaalt elke keer een riedeltje. Het is gewoon grotendeels onzin wat je zegt. Lees het betoog van Halsema over hoofddoekjes. Of van Rob Oudkerk over Marokkanen. Bekijk de uitspraken van Samsom en Spekman.
En weergeef dan eens een realistisch beeld in plaats van elke keer met dezelfde riedeltjes te komen. Links komt niet zozeer voor een religie op. Links komt voor moslims op. Dat is een verschil.
Ik denk dat links de goede analyse maakt dat veel rechts radicalen moslims haten en dat via de islam vertolken. Als het aan Wilders ligt worden moskeen gesloten en de Koran wordt verboden. De islam wordt met het fascisme vergeleken.
Moslims doen honderden dingen fout volgens radicaal rechts, maar we moeten vooral niet denken dat radicaal rechts een hekel heeft aan moslims. Yeah right.
@ Sonic
Er komen uit links ook kritische geluiden over de Islam, helaas is veelal fragmentarisch en wordt dit niet breed gedragen of leidt dit niet tot beleidsaanpassingen. Als Marcouch stelselmatig waarschuwt voor de gevaren van het opkomende salafisme in ons land krijgt hij vanuit links nauwelijks bijval.
Volgens een amerikaanse ex kolonel is dit een illusie en kunnen we het beter hebben nu over globalisten en nationalisten. Deze kolonel is een uitgeproken tegenstander van Amerika s oorlogen
https://www.youtube.com/watch?v=q2ZyhxwZO7g
En ik denk eerlijk gezegd dat dat een juiste redenering is. Het is een fragment ergens in dit interview verborgen
https://www.youtube.com/watch?v=q2ZyhxwZO7g
Stevig stukje geachte geachte Enno Maessen, Historicus in een regel samen te vatten: Waarom zouden kiezers stemmen op een ‘linkse’ regentenpartij die al jaren het schoothondje van de VVD is? en het citaat: De verklaring voor de krimpende steun voor de sociaal-democratie wordt niet gezocht in het feit dat de welvaartsstaat sinds de jaren tachtig steeds verder is uitgekleed. De afgelopen regeringen – met onder andere de VVD en PvdA als partners – hebben de sociaal-economische belangen van de Nederlandse burgers te grabbel gegooid met bezuinigingen en belastingvoordelen voor banken en multinationals. Dat is de spijker op z'n kop maar verklaart niet de slechte resultaten van de SP.
Dag hansdetorenkraai.
Hebt u echt nooit van de grand coalition van CDU/CSU (centrum rechts) en de SPD (links) in Duitsland gehoord, btw?.
Ik ben ook niet mee eens geweest wat betreft de zeer impopulaire samenwerking van de VVD en de PvdA toen bij Rutte II maar in oer-coalitielanden zoals Duitsland en Nederland is dit soort samenwerking toch vaak gewoon het realiteit, gezien geen enkele partij een absolute meerderheid heeft (in het geval van Nederland, geen enkele partij heeft ooit 76 zetels in het Parlement gehaald).
Met andere woorden, telt u maar tot tien a.u.b. voor u het zeer nare woord *schoothondje* weer zomaar gebruikt.
Dank ervoor en een fijne dag aan u.
GabrielMokummer*...And Justice for All!* 16 april 2018 at 10:32 U heeft het stuk waarschijnlijk niet gelezen geachte GabrielMokummer*...And Justice for All!* want dan had u geweten dat ik enkel een citaat van de auteur aanhaal, qua SCHOOTHONDJE en daar is geen tot tien tellen voor nodig. Ten tweede en belangrijker is het niet verplicht isn om 4 jaar een gruwelijk asociaal beleid te voeren je zou er ook uit kunnen stappen als het je te dol wordt. Maar uit alle reacties van de PVDA is het inmiddels wel duidelijk dat deze kaalslag er willens en wetens tot achter de komma door de PVDA is geaccordeerd. U ook een fijne dag natuurlijk en gebruik die om te lezen wel zo handig.
Het in het artikel geplaatste linkje leidt niet naar het artikel van Bolhuis.
Per ongeluk werd ik daardoor echter wel gewezen op een ingezonden brief. Treffend citaat uit die brief: "Ik krijg echter steeds meer de indruk dat in veel analyses van hoogopgeleide Nederlanders die middenklasse als dekmantel wordt gebruikt om uiting te geven aan wat eigenlijk ook hun eigen zorgen zijn."
De auteurs van bovenstaand artikel zijn het met die veronderstelde zorgen kennelijk niet eens, getuige o.a.:
- "Progressieve waarden zoals gelijkheid en vrijheid worden ondermijnd omdat ze worden gebruikt om te generaliseren en uit te sluiten"
- "Zelfs linkse partijen hebben zich uit angst voor zetelverlies in een hoek laten drukken en zwabberen uit ideologische armoede maar mee naar rechts. Met zo’n links hebben we geen rechts meer nodig"
Apart dat de auteurs beweren dat de zwaai naar rechts, zoals zij dat beschrijven, slechts om de zetels te doen zou zijn. Volgens mij is het precies andersom: jarenlang heeft de PvdA haar oren laten hangen naar de zetels. En juist daardoor haar principes en uitgangspunten van vrijheid en gelijkheid verkwanselend.
Wellicht dat de (jonge) leeftijd van de auteurs debet is aan deze historische analyse. Maar misschien is er 'slechts' sprake van een ideologisch vertroebeld zicht. Hoe dan ook, binnen links staan er steeds vaker mensen op die wel links zijn, maar die de in het verleden gemaakt fouten gemaakt nu eindelijk willen herstellen. Voortschrijdend inzicht heet dat. Wellicht dat Bolhuis zich heeft laten inspireren door zijn (hier bijna doodgezwegen) Deense socialistische collega's. Hoewel socialistisch, volgens de auteurs zijn dat dus kennelijk geen socialisten meer. Misschien is Deense 'geëxcommuniceerde' socialisten een betere benaming?
ps juiste linkje naar besproken VK-artikel: https://www.volkskrant.nl/opinie/gevoelde-maatschappelijke-conflicten-zijn-de-echte-zorgen-van-sociaaldemocratische-kiezers~a4591491/
"haar principes en uitgangspunten van vrijheid en gelijkheid"
Vrijheid en gelijkheid zijn de uitgangspunten van de VVD. Het uitgangspunt van socialisten en zelfs van de sociaal-democraten behoort nu juist te zijn, dat die "vrijheid en gelijkheid" binnen een kapitalistische economie een illusie is.
Daarom kunnen de VVD en de gristelijke partijen het altijd zo goed vinden: ze verdienen hun brood met het geloof in iets dat in werkelijkheid niet bestaat.
De sociaal-democraten hebben binnen die economische structuur de taak op zich genomen om op te komen voor de belangen van de werknemers (en willen daar helemaal niets aan veranderen, want daar danken ze hun bestaan aan = regentenpartij),
terwijl echte socialisten andere economische uitgangspunten willen om daar definitief een einde aan te maken en "het kapitaal" haar machtspositie dus definitief willen ontnemen.
Links wordt volgens de auteurs beperkt tot de PvdA en de SP, dat is hun keuze.
De PvdA is er niet in geslaagd een paar heikele problemen ontstaan in Rutte II goed aan te pakken.
Lodewijk Asscher heeft de flexwet gerepareerd met averechts gevolg, de positie van flexwerkers is er nog verder door verslechterd.
ZZPers bedanken Rutte II voor de geniale wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
Het wetsontwerp is zo ondoordacht dat de belastingdienst er niets mee kan.
De richtlijnen voor de beoordeling van de relatie tussen ZZP er en opdrachtgever zijn onduidelijk. Wat de belastingdienst zal beslissen valt niet te voorspellen.
Het ontwerp voorziet wel in forse sancties die de opdrachtgever en ZZPer beide treffen wanneer achteraf de status van de ZZPer toch als werknemer wordt beoordeeld.
Gevolg: ZZPers zonder werk, bedrijven missen omzet door gebrek aan medewerkers.
De werking van de BDA is opgeschort tot 1 januari 2020 vermits de belastingdienst de betrokkenen niet aanmerkt als kwaadwillenden.
Werkgevers vertrouwen deze toezegging niet, en gaan met ZZPers nog steeds geen overeenkomsten aan .
Voor politici die keurig op tijd hun schadeloosstelling krijgen bijgeschreven is er geen urgentie.
Hoe ZZPers intussen rond moeten komen is niet van belang. De chaos duurt voort, er is na ruim twee jaar nog steeds geen oplossing.
De volledigheid gebiedt te vermelden dat de ZZP misère in Rutte II een gedeelde verantwoordelijkheid is van PvdA en VVD.
De SP heeft fantastische ideeën maar een gebrek aan realiteitszin. Van die ideeën komt weinig terecht. Stemmen op de SP biedt geen enkel uitzicht op het realiseren van de standpunten van de SP. Deelname aan de regering zit er niet in omdat de standpunten van de SP te ver af liggen van PvdA en GL.
Waarom zou je nog op de PvdA stemmen? De partij heeft in Rutte II vrijwel niets gerealiseerd.
Wat er met name door Lodewijk Asscher is gepresteerd heeft de positie van werknemers alleen maar verslechterd.
Asscher heeft Diederik Samsom op een typisch PvdA wijze aan de kant gezet bij de verkiezing voor het voorzitterschap van de partij.
Met zulke vrienden heb je echt geen vijanden meer nodig.
Kiezers zijn niet helemaal achterlijk.
Asscher kan niet rekenen op het vertrouwen en de sympathie van de kiezer.
Dan val je als partij heel erg diep, van 38 naar 9 zetels.
Wanneer je als partijleider en fractievoorzitter zo'n afgang mee maakt is het passend om je positie op te geven ook al staat niet vast dat je daar direct voor verantwoordelijk bent.
Dat inzicht ontbreekt bij Asscher, hij bleef aan.
Of het nu om de eigen sociaal-culturele of de eigen sociaaleconomische groep gaat die je als uitgangspunt neemt, het blijven varianten op: 'Hun strijd? Onze strijd! Niks solidariteit.'
Eigenlijk heeft de PvdA zich, op het gebied van migranten, totaal niet laten inpakken door de VVD, vorig kabinet. De paar keer dat de PvdA met een kabinet crisis dreigde, was daarom. (Strafbaar stellen illegaliteit, pardon voor jonge illegalen). Als de PvdA zo gepassioneerd was opgekomen tegen flut-arbeidscontractjes en voor betaalbare woningen, dan was ze niet zo gedecimeerd.
Links blijft echter vasthouden in het taboe dat er aan migratie nadelen zitten. Tijdens de migrantencrisis is er een flinke stad aan mensen bijgekomen. Het kon geen bus van links zijn dat, met de al krappe woningmarkt betaalbare woningen een zeldzaamheid zijn. Maar links kwam niet met het idee om voor iedere migrant twee starterswoningen te bouwen (Wat zeer goed is om tijdens laagconjunctuur te doen). Tevens zitten veel van die migranten inderdaad in de bijstand. Ook op het gebied van criminaliteit zijn bepaalde etnische groepen over vertegenwoordigd.
Nu kan je de nadelen van migratie onder het tapijt schuiven en in de kramp schieten als iemand er over begint (Want dan ben je een Wilders). Het gevolg is dat al die, eerder linkse stemmers, die nadelen van de migratie, ervaren nu bij Baudet of Wilders zitten. Sterker nog, naast het milieu is de kruistocht tegen Wilders en Baudet de corebusiness van links geworden. Op misschien de SP na, heb je als arbeider niets bij links te zoeken. Groen Links is vooral groen en niet links. De PvdA heb je ik al gehad. Als links de arbeider terug wil hebben zal ze die arbeider zijn belangen eens echt moeten gaan behartigen.
De arbeider is immigrant of komt uit Polen en doet het werk waar de Nederlander zijn neus voor ophaalt. Nederlanders zijn een stelletje verwende rechtse reactionairen; als onze "nationale Nederlandse cultuur" zich ergens door kenmerkt, dan is het dat wel.
Ze zijn "Les Bourgeois" van Jacques Brel.
@HM van der Meulen: ik weet niet of dit ironisch is. Zo ja, dan weinig aan toe te voegen. Zo nee toont het inderdaad aan dat links de arbeider inderdaad min lijkt te achten. Eens waren dat de mensen die links omhoog hielpen maar boompje groot, plantertje dood. Nu worden ze als 'tokkies' weggejaagd.
Het mooie van de "oude" linkse waarden was dat het mensen bij elkaar bracht (ongeacht kleur, ras etc tegen dezelfde tegenstander) omdat het een collectieve strijd was tegen economische onrechtvaardigheid.
Maar de "nieuwe" linkse waarden jutten mensen (gezien hun kleur, ras etc) juist tegen elkaar op, omdat ieder individu beschuldigd kan worden van racisme en gebrek aan inclusiviteit.
Ik ben zelf inmiddels doodmoe van die permanente beschuldigingen en verdachtmakingen in het progressieve kamp. Leidt tot niets.
Links heeft te veel rekening gehouden met de nieuwe inwoners, en daarmee de oude inwoners verwaarloosd, das alles. Gooi daar nog even een recessie overheen met alle bezuinigingen er bij ( en laten we vooral niet vergeten dat Kok daar een stevige vinger van in de pap had) en je hebt een tweedeling voor handen. Dan nog dat een overgroot deel van de criminaliteit wordt gepleegd door nieuwe Nederlanders, emancipatie wordt teruggedraaid naar voor de jaren 60, en je hebt een hele fijne spanningsveld voor foute partijen. Ik voel mij net die man die inbraken wil voorkomen. Ik blijf het herhalen. Links is nog niet dood, maar ze moeten ook eens kijken naar baten en lasten en voor wie ze er in eerste instantie zijn. Dat is voor een sociaal Nederland voor Nederlanders in de eerste plaats, daarvoor zijn ze gekozen. Het is net koken, als er ruimte is , de temperatuur is goed en het loopt allemaal prima, dan kan je mondjesmaat gaan van een homogene (samenleving) naar een heterogene (samenleving). Gooi je de ingrediënten te snel door elkaar, dan gaat het schiften, dat is de praktijk.
Enno Maessen haalt o.a. de tijd van de verzuiling aan als voorbeeld dat verschillende culturen best kunnen samenleven.
Dat kon o.a. omdat men elkaar zo nu en dan de oren waste. Vooral de anti-religieuze retoriek van links richting de conservatieve clerus was snoeihard. En terecht. O.a. homohaat, vrouwenonderdrukking en zelf-segregatie waren de grote punten van kritiek.
Ik als oud-linkser kan me die tijd nog goed herinneren.
Hoe anders is het nu. Zodra je ook maar enige kritiek durft te hebben op de grootste groep regressieve intolerante religieuzen in dit land ben je volgens links 2.0 een nazi en een racist.
Ik ben van mening dat ik mijn oude linkse waarden heb behouden. Helaas staan die waarden op sommige thema's mijlenver af van de (kennelijke) waarden van hedendaags links.
Maar de kop boven het artikel blijft kloppen als een bus.
Het zou een stuk helpen om de reactionaire uitdrukking witte Nederlander niet meer te gebruiken. Aanvaarding van diversiteit begint al bij aanvaarding hiervan in de benoeming van huidskleuren, waar wit en zwart niet toe behoren. Overigens mag je best het idee hebben dat erkenning van burgerrechten zoals in grondwetsartikel 1 staat superieur is te opzichte van afwijzing hiervan.
Het ging juist helemaal nergens anders meer over dan culturele thema's. Juist over de sociaal economische problemen ging het al heel lang helemaal niet meer.
Thema's die nl. heel inclusief zijn. Ik vind dat bovengenoemde heren zeer eendimensionaal bezig zijn.
Ik begrijp dan ook niet waarom ze dit durven beweren. De sociaal-economische bubbel is groter dan ik dacht.
"Het zou meer lonen om de zogenaamde (witte) middenklasse in gesprek te brengen met groepen die misschien niet eens zo heel erg anders denken of leven dan zijzelf."
Met deze uitsluitend generaliserende opmerking over de zogenaamde (witte) middenklasse sta ik werkelijk paf.
De Nederlandse blanke burgers zijn zoals een beetje historicus ook weet van oudsher van zeer diverse culturele samenstelling en afkomst en bovendien in hun tegenwoordig in vergelijking met andere landen onderling tolerante omgang een voorbeeld voor de meer recente immigrantengroepen met niet-westerse achtergrond temeer daar de grootste daarvan veel meer monocultureel in zichzelf gekeerd zijn.